Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Reforma zajedničke poljoprivredne politike
  • 23.07.2014. 14:40

Usvojen novi model izravnih plaćanja!

Vlada je usvojila Hrvatski model izravnih plaćanja u programsko-financijskom razdoblju 2015 .- 2020. Za provedbu novog modela izravnih plaćanja Hrvatska ima na raspolaganju u spomenutom radoblju maksimalno 2,5 milijardi eura od čega će oko 60 % biti osigurano iz EU proračuna

Foto: vlada.gov.hr
  • 1.128
  • 133
  • 0

Vlada Republike Hrvatske na današnjoj je sjednici usvojila Reformu Zajedničke poljoprivredne politike - Hrvatski model izravnih plaćanja u programsko-financijskom razdoblju 2015.-2020. koja će se primjenjivati od 1. siječnja 2015. godine.

Za provedbu novog modela izravnih plaćanja Hrvatska ima na raspolaganju u programskom razdoblju 2015.-2020. (financijsko 2016.-2021.) maksimalno 2,5 milijardi eura, od čega će iz EU proračuna biti osigurano 1,5 milijardi eura ili oko 60 %. Osim toga, Ministarstvo poljoprivrede povećalo je omotnicu za izravna plaćanja na 423 milijuna eura u odnosu na iznos iz ugovora o pristupanju od 373 milijuna eura, što je povećanje za više od 13 % ili 50 milijuna eura.

Povećana omotnica za izravna plaćanja

Umjesto smanjenja potpore velikim korisnicima uvodi se preraspodjela plaćanja usmjerena na mala i srednja poljoprivredna gospodarstva veličine do 20 hektara. Naime, iznos koji bi se ostvario smanjenjem potpore velikim korisnicima prenosio bi se u Program ruralnog razvoja.

Cilj je od samog početka bio povećanje omotnice za izravna plaćanja, jer je prema odredbama ugovora o pristupanju, omjer izravnih plaćanja i ruralnog razvoja 54:46, a na razini proračuna EU više od 70 % sredstava ide u izravna plaćanja.

Uvodi se i program za mlade poljoprivrednike te "zelena plaćanja" usmjerena održivom razvoju poljoprivrede. Iako su program za male poljoprivrednike i proizvodno vezane potpora izborne mjere za države članice, Ministarstvo poljoprivrede ih uvodi sa ciljem potpore osjetljivim sektorima i pomoći malim poljoprivrednicima.

Na mrežnim stranicama Ministarstva poljoprivrede objavljena su najčešća pitanja vezana uz novi model poticaja na koje odgovara ministar Tihomir Jakovina, a cijeli dokument Hrvatskog modela izravnih plaćanja u programsko-financijskom razdoblju 2015.-2020. možete pronaći u prilogu ovog teksta.

Foto: vlada.gov.hr


Dokumenti


Tagovi

Izravna plaćanja Ministarstvo poljoprivrede Tihomir Jakovina Zajednička poljoprivredna politika Preraspodjela plaćanja Zelena plaćanja Potpore mladim poljoprivrednicima Programsko razdoblje Potpore osjetljivim sektorima

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

🔹 Predstavljamo izlagača 🔹 ✔ Tvrtka Horti Ekskluziv posluje na adresama Črečan 36D, Sv. Ivan Zelina i Pavlovec Zabočki 133, Zabok. ✔ Fokusirana je na vrhunsku kvalitetu, stalno praćenje tržišta te razvijanje u renomiranu tvrtku s potvrđen... Više [+]