Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zakon o trošarinama
  • 16.04.2014. 11:35

Uskoro trošarine na svaku litru rakije?!

Iako običaji i tradicija hrvatskom poljoprivredniku znače puno, mnogi od njih su nakon presude europskog suda Mađarskoj, ozbiljnije shvatili proizvodnju rakije za vlastite potrebe.

Foto: depositphotos.com
  • 1.380
  • 151
  • 0

Mađarska je, u nadi da će ipak izaći u susret svojim poljoprivrednicima, malo zaobišla pravila i proizvođače rakije za osobne potrebe oslobodila plaćanja trošarine na alkohol, no to se nije svidjelo Europskoj komisiji koja ju je zbog toga i tužila. Sud u Luxemburgu presudio je da proizvođači rakije za osobne potrebe, čak i ako proizvode male količine rakije od voća koje sami uzgajaju, moraju plaćati trošarinu.

Iako su još 2011., iz Ministarstva poručivali da se nakon ulaska u EU, građani Hrvatske neće morati odreći običaja kao što su pečenje rakije za osobne potrebe, još jednom su se takva obećanja pokazala neistinitima. Presuda Suda Europske unije povodom tužbe zbog pečenja rakije u Mađarskoj nije pretjerano začuđujuća, ali je svakako dala do znanja svima koji su mislili kako tradicija još uvijek nije podlegla strogim pravilima, da se takva praksa neće tolerirati. Presuda Suda EU u slučaju Mađarske mogla bi imati posljedice i za hrvatske poljoprivrednike koji peku rakiju za vlastite potrebe.

Kako bi se ovakva presuda mogla odraziti na hrvatskog poljoprivrednika?

Prema propisima EU, najniža trošarina za sva alkoholna pića, osim piva i vina iznosi 550 eura po hektolitru čistog alkohola. Prema hrvatskim zakonima, trošarina je nešto veća - 53 kune po litri čistog alkohola. Europski sud ipak je u presudi objasnio da Mađarska može primijeniti povlaštenu stopu trošarine u iznosu 50 posto standardne nacionalne stope, no i ta povlaštena stopa može biti ograničena samo na kućanstva koja se bave uzgojem voća i proizvode manje od 50 litara alkoholnog pića godišnje za osobne potrebe.

Umjesto 100, mali proizvođači mogli bi plaćati 1.325 kn?

U hrvatskom zakonu definiran je mali proizvođač jakog alkoholnog pića, čija proizvodnja ne smije prelaziti 20 litara čistog alkohola godišnje i koji ne smije prodavati svoju rakiju. Takvi mali proizvođači po sadašnjem hrvatskom zakonu plaćaju trošarinu u obliku godišnjeg paušala od 100 ili 200 kuna, ovisno o zapremnini kotla u kojem se rakija peče. Primijeni li se presuda europskog suda i na hrvatske zakone, trošarina za one koji peku rakiju za vlastite potrebe mogla bi se znatno povećati. U Slavoniji i Baranji gotovo sva domaćinstva za svoje potrebe od vlastitog voća ispeku bar nekoliko litara rakije godišnje, a na svaku litru ispečene rakije morali bi platiti oko 21 kunu trošarine. Proizvođač koji, primjerice, godišnje peče 50 litara rakije s 40 posto alkohola mogao bi, umjesto paušala od 100 ili 200 kuna, plaćati najmanje 1.325 kuna.

Iako promjene u plaćanju trošarina za sada ne bi trebalo biti, uskoro bi se moglo pojaviti neko drukčije tumačenje hrvatskog Zakona koje bi moglo poljuljati i ovako obeshrabrene ljubitelje dobre kapljice, a posebno tradicije koju sa sobom nosi.

Foto: depositphotos.com


Tagovi

Trošarine Rakija Sud Mađarska Proizvodnja alkohola Povlaštena stopa Paušal Zapremnina kotla Pečenje rakije Mali proizvođači Uzgoj voća Osobne potrebe Prodaja


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]