Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Isplata potpora
  • 08.06.2015. 14:35

Umjesto isplate - državi će vraćati potpore?

Prvotno kašnjenje isplate drugog dijela poticaja bilo je dijelom opravdano. Što sada koči službe da isplate na račune poljoprivrednika preostalih 1,5 milijarde kuna?

Foto: depositphotos.com,
  • 4.622
  • 579
  • 0

Isplata drugog dijela izravnih plaćanja neće početi ni ovaj tjedan, neslužbena je informacija koju smo dobili od nadležne Agencije. Prvotno je bilo najavljeno kako će isplata drugog dijela poticaja biti sredinom svibnja, a sada će prema svemu sudeći taj rok biti probijen za mjesec dana. Hrvatski poljoprivrednici očekuju uplatu 1,5 milijarde kuna koje je država obavezna isplatiti do 30. lipnja. To je krajnji datum za isplatu potpora u svim zemljama EU.

Opravdanja za kašnjenje isplate potpora

Rok za otvaranje zaštićenih računa bio je 3. lipanj 2015.

Prvotno se kašnjenje djelom pravdalo potrebom za davanje vremena poljoprivrednicima nad čijim se sredstvima provodi ovrha da otvore zaštićeni račun. Rok za njegovo otvaranje bio je 3. lipnja. Iz Agencije za plaćanje dobili smo odgovor da će se tek nakon prikupljanja podataka o zaštićenim računima i njihovog unošenja u informatički sustav početi isplata potpora svim korisnicima. Kako novac na račune ne pristiže, a isto se ne očekuje ni tijekom ovog tjedna, očigledno je kako obrada podataka nije završena. Drugo moguće objašnjenje jest da u proračunu nema novca.

Poljoprivrednici moraju vratiti stare potpore?

Dok se čeka početak uplate novca, a s terena stižu vijesti kako poljoprivrednici trebaju vraćati novac koji su dobili za potpore prethodnih godina. "Dobili smo informacije da neki ljudi moraju vratiti potpore za 2013. godinu, iako su dobili odluku o njenoj isplati. To je isto kao da netko dobije sada odluku o povratu poreza, novac mu se uplati na račun i slijedeće godine ga mora vratiti nazad", kaže tajnik Udruge OPG-a Hrvatske Život Miroslav Kovač.

Svakim danom sve je manje vremena do krajnjeg roka za isplatu izravnih plaćanja. Manje od vremena je samo živaca i strpljenja poljoprivrednika koje pritišću životne, proizvodne i obaveze prema dobavljačima.

Foto: depositphotos.com, @VBaleha


Tagovi

APPRRR Potpore Isplata Zaštićeni račun Ovrha Vraćanje novca Proračun Miroslav Kovač Izravna plaćanja


Autor

Ante Vidović

Više [+]

Novinarstvom se bavi 16 godina, a redovni je član HND i član je Zbora agrarnih novinara. Prati aktualna zbivanja u poljoprivredi, a najviše ga zanimaju teme vezane za maslinarstvo, ribarstvo i pčelarstvo.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ukrajinski izvoz žitarica je samo 1 milijun tona manji nego prošle godine

Prema Državnoj carinskoj službi, prema podacima od 17. travnja Ukrajina je izvezla 38,608 milijuna tona žitarica i mahunarki od početka sezone  2023/24, od čega je 3,749...

Više [+]