Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sinergija poljoprivrede
  • 22.01.2016. 10:25

Ujedinjeni hrvatski i mađarski poljoprivrednici

Potpisan Sporazum o suradnji između HGK i Poljoprivredne komore Mađarske!

  • 463
  • 140
  • 0

"Sporazum će sigurno pridonijeti intenziviranju suradnje, ali i robne razmjene te će, u konačnici, hrvatskim i mađarskim tvrtkama omogućiti lakšu dostupnost jeftinije i kvalitetnije sirovine, uporabu preradbenih i skladišnih kapaciteta te lakši plasman roba na hrvatsko odnosno mađarsko tržište", istaknuo je predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović prilikom potpisivanja Sporazuma o suradnji s Poljoprivrednom komorom Mađarske, kojim se definiraju zajedničke aktivnosti ovih dviju institucija.

Potpisan Sporazum o suradnji između HGK i Poljoprivredne komore Mađarske

Smatra da je poljoprivredna proizvodnja od iznimne važnosti za obje zemlje te je potrebna još snažnija suradnja, a kazao je i da su HGK i Mađarska poljoprivredna komora (koja okuplja 320.000 članica sustavom 19 županijskih komora i grada Budimpešte) slični sustavi te da će se uporabom komorskog sustava, logistike i potpisanog Sporazuma omogućiti provedba mnogih aktivnosti, odnosno razmjena informacija i iskustava.

"K tome, prostor zemalja Višegradske skupine (Češka, Mađarska, Poljska, Slovačka) za Hrvatsku je od iznimne važnosti, kao gospodarsko odredište s velikim potencijalom u budućnosti", objasnio je predsjednik HGK, istaknuvši prošlogodišnji posjet hrvatskoga gospodarskog izaslanstva Slovačkoj, skori posjet Poljskoj te u ovoj godini planirane gospodarske forume u Mađarskoj i Češkoj.

Jednaki interesi Hrvatske i Mađarske - prilika za zajednički angažman u Bruxellesu

Predsjednica Udruženja trgovine HGK Ljerka Puljić naglasila je izvrsnu suradnju Agrokora i mađarskoga poljoprivrednog sektora. "Hrvatska i Mađarska kompatibilne su zemlje i dijele interese za koje bismo se mogli zajednički boriti u Bruxellesu. Očekujemo kontinuiranu komunikaciju koju gospodarstvo pozdravlja", rekla je Puljić.

Generalna konzulica Konzulata RH u Pečuhu Vesna Haluga Sporazum je ocijenila kao novu perspektivu za gospodarsku suradnju, a predsjednik Poljoprivredne komore Mađarske Győrffy Balázs rekao je da s optimizmom očekuje novu hrvatsku Vladu te ostvarivanje bolje i dinamičnije suradnje, dodavši da je potpisani Sporazum važan i radi razmjene informacija, edukacije, razvoja te poticanja ulaganja.

Suradnja zemalja se podiže na veću razinu

Voditeljica Samostalnog odjela za regionalni razvoj u Poljoprivrednoj komori Tajana Radić istaknula je: "Ovim će se Sporazumom suradnja podići na još višu razinu, od čega će obje zemlje imati još veću korist", a direktor ŽK Virovitica Milan Vanđura naglasio je iznimno dobru i intenzivnu suradnju Virovitičko-podravske županije s dvjema mađarskima, osobito u međusobnim besplatnim nastupima na sajmovima, ali i kooperaciju u proizvodnji duhana, šećera te ljekovitog bilja, u čemu postoji značajan izvozni potencijal za zajednički nastup na trećim tržištima.

Jačanje kooperantske proizvodnje

Sporazum je potpisan na inicijativu Hrvatske gospodarske komore i Poljoprivredne komore Mađarske te uz potporu Generalnoga konzulata RH u Pečuhu.

U ukupnoj razmjeni poljoprivredno-prehrambenih proizvoda Hrvatske s inozemstvom, Mađarska je na visokom trećemu mjestu (nakon Njemačke i Italije), s uvezenih 291,2 milijuna dolara poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda te na petome mjestu u izvozu (nakon BiH, Italije, Slovenije i Srbije) s izvezenih 114,4 milijuna dolara u 2014. godini.

U prvih šest mjeseci 2015. uvezeno je iz Mađarske poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u vrijednosti 133,86 milijuna dolara, a izvezeno je za 45,879 milijuna dolara. Od poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u uvozu su najviše zastupljeni: mlijeko, meso peradi, stočna hrana, suncokretovo ulje, svinjsko meso, kukuruz, uljane pogače, goveda i pšenica, dok su u izvozu najviše zastupljeni: šećer, suncokretovo ulje, kukuruz, uljane pogače, svinjsko meso, pripravci za prehranu životinja, sladoled, vode, ostala gazirana pića, agrumi i sl.


Tagovi

HGK Poljoprivredna komora Mađarska Luka Burilović Robna razmjena Ljerka Puljić Vesna Haluga Győrffy Balázs Tajana Radić Milan Vanđura


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]