Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivredno zemljište
  • 25.03.2014. 13:45

Ubrzan proces zakupa poljoprivrednog zemljišta

Sporost realizacije procesa davanja u koncesiju državnog poljoprivrednog zemljišta leži u kompliciranom postupku prikupljanja dokumentacije, odnosno u kompliciranom sustavu birokracije

Foto: depositphotos.com
  • 654
  • 71
  • 0

Iako već nekoliko godina postoji ideja da se državno poljoprivredno zemljište ponudi u zakup, zbog različitih okolnosti, najviše pravno-birokratskog tipa, proces stoji u mjestu. Problem su prepoznali i u resornom ministarstvu te krenuli u izmjenu Pravilnika, prvenstveno što se tiče dokumentacije koju je potrebno prikupiti za javni poziv za zakup, kojim su se stvorili preduvjeti da se čitava priča ubrza. No, poljoprivrednici su i dalje skeptični hoće li im to olakšati ili otežati put do zemlje bez koje ne mogu poslovati ni u okviru pozitivne nule.

Agencija za zemljište će pojednostaviti proces ishođenja dokumentacije

Nova ravnateljica Agencije za poljoprivredno zemljište Blaženka Mičević navodi kako za prikupljanje dozvola u najboljem slučaju treba preko 100 dana. Po novoma, jedinice lokalne samouprave više neće morati prikupljati svu dokumentaciju, taj dio obavljat će Agencija. To znači da više neće morati komunicirati s Hrvatskim šumama, Hrvatskim vodama, uredima za urbanizam, Hrvatskim centrom za razminiravanje, već će Agenciji dostaviti samo zahtjev sa popisom katastarskih čestica za koje žele raspisivanje javnog zakupa i onda bi stvari trebale funkcionirati brže jer će se stvari sada rješavati interno, unutar Agencije.

"Smatramo da sve državne agencije trebaju biti povezane sa svojim podacima i to je politika koju ova Vlada propagira. Ova priča sa zemljištem vuče se već mnogo godina, zbog određenog spleta okolnosti i zakonskih regulativa nije došlo do željenog rezultata i davanja određene površine poljoprivrednog zemljišta u zakup. Stvari mogu ići u boljem smjeru i na tome radimo.", izjavila je Blaženka Mičević.

Poljoprivredne udruge pozdravljaju ubrzanje procesa dobivanja zemljišta

"Mi baratamo s brojkom od 500.000 ha koju smo dobili iz programa raspolaganja koje su dostavljale jedinice lokalne samouprave. Dok je po starom zakonu bila obaveza dostavljanja programa, neke jedinice samouprave to nisu niti dostavile u Ministarstvo." Ipak, sa jedinicama lokalne samouprave u Slavoniji nemaju takvih problema. Preko 300.000 hektara zemljišta kojim upravlja ova Agencija čeka svoje zakupce, riječ je o ogromnom potencijalu i prilici za oživljavanje posrnulog hrvatskog sela, a ubrzanje samog procesa pozdravljaju i predstavnici poljoprivrednih udruga.

Matija Brlošić se također nada kako će se proces što prije završiti, a poljoprivrednicima savjetuje da se informiraju o mogućnostima sudjelovanja u budućim natječajima i preduvjetima koje treba ispuniti. Natječaji će odsad ići po malo drugačijem pricipu. Nažalost, sadašnji Zakon i gospodarski program bodovat će malo veće sustave, dakle jače poljoprivrednike, a posebno se potencira stočarstvo gdje u jednom dijelu dobiva najveći broj bodova, zatim višegodišnji nasadi, sjemenarstvo i povrtlarstvo. Veličina površine koja se može dati pojedincu ili tvrtki još uvijek nije definirana, ali kada dodjela poljoprivrednog zemljišta u potpunosti zaživi, stvari će biti puno jasnije.

Foto: depositphotos.com


Tagovi

Poljoprivredno zemljište Pravilnik Javni zakup Blaženka Mičević Zahtjev Izmjena Olakšanje procesa Poljoprivredne udruge Matija Brlošić Višegodišnji nasadi Sjemenarstvo Povrtlarstvo Stočarstvo Agencija za zemljište Ishođenje dokumentacije


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."


Partner

Osječka televizija

Sv.L.B.Mandića bb, Osijek, Hrvatska
tel: (031) 400 - 000, e-mail: marketing@ostv.hr web: http://www.osjecka.com

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]