Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Elementarna nepogoda
  • 12.05.2016. 14:30

U Zagorju štete od mraza više od 30 milijuna kuna

Vinogradi i voćnjaci neće se oporaviti više godina!

  • 1.029
  • 103
  • 0

Župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar proglasio je elementarnu nepogodu za područje cijele Krapinsko-zagorske županije, nastalu uslijed jakog mraza. Mraz je prouzročio velike štete na nasadima vinograda i voćnjaka te poljoprivrednim površinama zasijanim kukuruzom, ječmom i pšenicom.

Najprije mraz, pa snijeg

Gradovi i općine s područja županije uputili su zahtjeve u kojima se navodi da je mraz koji je u noći s 25. na 26. travnja 2016. godine nanio velike štete vinogradima, voćnjacima i poljoprivrednim površinama.

Proglašena elementarna nepogoda od mraza!

Iz zahtjeva je vidljivo da je mraz, a potom i snijeg kojeg je palo gotovo 10 centimetara dan nakon mraza, nanio velike štete, uništio čitave prinose vinograda i voćnjaka te nanio štete na trajnim nasadima koje će smanjiti prinos i za sljedećih nekoliko godina.

Štete od mraza

Prve procjene šteta

Prema prvim procjenama vidljivo je da se šteta na vinogradima i voćnjacima kreće između 80 i 100%, dok su poljoprivredni usjevi zahvaćeni u nešto manjem postotku, između 60 i 80%. Procjenjuje se da je visina nastale štete viša od 30 milijuna kuna.

Građani se pozivaju na prijavljivanje šteta

Gradovi i općine pozivaju građane na prijavu šteta na propisanim obrascima koje mogu skinuti s internet stranica ili ih podići u prostorima Općina i Gradova, a prijavitelji šteta sa sobom moraju ponijeti posjedovni list ili barem katastarski broj čestice, svoj OIB i IBAN tekućeg računa.


Tagovi

Mraz Štete Krapinsko - zagorska županija Elementarna nepogoda


Autorica

Silva Videk

Više [+]

Novinarka s dvadesetogodišnjim iskustvom u Večernjem listu, s agronomskim obrazovanjem. Njezin moto je: Novinarstvo nije zanat već način života! :)

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Malo današnjih radova na njivi, lavanda i gost u lavandi.