Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Elementarna nepogoda
  • 08.05.2014. 18:00

U Virovitičko-podravskoj županiji proglašena elementarna nepogoda!

Proglašena je elementarna nepogoda za područje Virovitičko-podravske županije

  • 272
  • 23
  • 0

U samo dva dana 3. i 4. svibnja 2014. na području Virovitičko-podravske županije obilne su kiše praktički potopile pojedina područja. U nepunih 40 sati neprekidnih oborina palo je u prosjeku između 110- 120 mm/m2. Nakon pregleda terena, župan Tomislav Tolušić proglasio je elementarnu nepogodu za cijelo područje županije, osim za gradove Orahovica i Virovitica.

Proglašena elementarna nepogoda za područje Virovitičko-podravske županije, osim za gradove Orahovica i Virovitica, uzrokovana je prevelikom količinom oborina (naplavine) iznad višegodišnjeg prosjeka početkom mjeseca svibnja, uslijed čega je došlo do izlijevanja voda iz kanalske mreže na poljoprivredne površine, prometnice i naselja, što je uzrokovalo štete na svim poljoprivrednim kulturama (žitaricama, industrijskom bilju, povrću, krmnom bilju, livadama i pašnjacima), stoci, trajnim nasadima, građevinskim objektima (stambeni objekti, gospodarski objekti te oprema) i na prometnoj infrastrukturi.

Promatrajući ove površine, sjećanja odlaze u 2010. godinu, kada je samo u jednom danu na istim prostorima Virovitičko-podravske županije (točnije 16. svibnja) za samo 24 sata palo čak 82 mm/m2. Te 2010. godine tijekom svibnja izmjereno je ukupno 216 mm/m2 s 12 kišnih dana, dok je u lipnju iste godine palo 220 mm/m2 s 10 kišnih dana. Štete su i tada bile iznimno velike, a ukupne godišnje oborine u toj godini za ovo područje premašile su preko 1300 mm/m2.

Autor: Ljubomir Duvnjak, dipl. ing. agr., viši stručni savjetnik


Izvori

Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede


Tagovi

Elementarna nepogoda Virovitičko-podravska županija Tomislav Tolušić Orahovica


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]