Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • GlobalGAP
  • 14.02.2017. 09:00

U RH manje GlobalGAP certificiranih proizvođača

Prema broju certifikata u regiji najveći je broj proizvođača u biljnoj proizvodnji te svega nekoliko u stočarskoj proizvodnji i akvakulturi.

Foto: Facebook/GlobalGAP
  • 1.175
  • 115
  • 0

Dok je u Srbiji broj proizvođača, vlasnika GlobalGAP certifikata, gotovo udvostručen u odnosu na 2015., u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, bilježi se pad certificiranih proizvođača.

Naime, prema podacima njemačkog GlobalGAP-a, koji označava međunarodno priznati set poljoprivrednih standarda koji se odnose na domenu dobre poljoprivredne prakse (Good Agricultural Practices = GAP), u tri države u regiji, ukupno je 758 proizvođača pod navedenim certifikatom.

Najveći broj proizvođača u segmentu biljne proizvodnje

U Srbiji je s 31. prosinca 2016., godine zabilježeno 490 proizvođača s vrijednim certifikatom, u odnosu na 272, koliko ih je bilo 2015. godine. U Bosni i Hercegovini broj proizvođača smanjen je sa 163 na 138, a u Hrvatskoj sa 140 na 130, Prema podacima koje nam je dostavio GlobalGAP, i dalje se većina dobivenih certifikata (95%) odnosi na biljnu proizvodnju. Od 758 proizvođača u regiji, tek četiri se odnose na stočarstvo i dva na akvakulturu.

Podsjećamo, primjenom standarda koje propisuje ovaj certifikat, osigurava se zdravstvena ispravnost i sigurnost proizvoda uz stalnu brigu o zdravlju i sigurnosti zaposlenika, dobrobiti životinja te očuvanju okoliša. Ovaj set pravila stavlja proizvođače u zahtjevan položaj u smislu organizacije proizvodnje, ali zato pruža dodatne mogućnosti na tržištu poljoprivrednih proizvoda.

Prikaz broja proizvođača u okruženju

RB.

Država

Biljna proizvodnja

Animalna proizvodnja

Akvakultura

Ukupno u 2016.

Ukupno u 2015.

1.

Srbija

489

1

0

490

272

2.

Bosna i Hercegovina

137

0

1

138

163

3.

Hrvatska

126

3

1

130

140

Za krajnje potrošače i trgovce, GlobalGAP certifikat je potvrda da je hrana na policama trgovina na prihvatljivom nivou sigurnosti i kvalitete. Upravo sa željom da odgovornost za kvalitetu robe u što većoj mjeri prebace na proizvođača, sve veći broj trgovaca danas zahtijeva robu sa ovim certifikatom.

Većina certificiranih domaćih proizvođača odlučila se za ovu standardizaciju zbog izvoznih mogućnosti, a kada će domaći trgovci postaviti ovaj standard kao obvezu za otkup proizvoda, ostaje za vidjeti. Postupak standardizacije i provjere vodila su u Hrvatskoj ovlaštena certifikacijska tijela - Bureau Veritas Croatia d.o.o, Cardinal Prodcom SRL, SGS Adriatica .o.o. i TÜV Croatia d.o.o.

Foto: Facebook/GlobalGAP


Tagovi

GlobalGAP Dobra praksa Good Agricultural Practices


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poštovani, nekaj mi je napalo ružmarin koji stoji na lođi cijelo vrijeme (već drugu godinu), nisam sigurna dal su uši ili pepelnica od previše zalijevanja? Na svaki način trebam riješiti taj problem pa sam planirala obrezati sve do korijena... Više [+]