Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Isplata potpora
  • 15.10.2015. 17:20

U pripremi isplata predujma poljoprivrednicima!

Tek krajem ovog mjeseca će se više znati o iznosima i vrstama potpore, poručuju iz APPRRR. Poljoprivrednici će ovaj novac, ako dođe dovoljno brzo, iskoristiti za financiranje sjetve i vraćanje dugova.

  • 14.368
  • 1.312
  • 0

Iako su se prema ranijim najavama, poljoprivrednici ponadali da će im ovih ovih dana na račune sjesti prvi dio izravnih plaćanja, to se do daljnjeg neće dogoditi. U Agenciji za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju napominju da pripremaju isplatu predujma izravnih plaćanja za ovu godinu i to se, ističu, odnosi na dio potpore Europske unije.

"Nije riječ o dodatnoj isplati za 2014. godinu, već o avansnoj isplati za 2015. godinu. Više informacija o iznosima i vrstama potpore koje će se isplatiti u tekućoj godini imat ćemo krajem ovog mjeseca, kada ćemo obavijestiti korisnike potpora i medije", kaže se u kratkom odgovoru koji smo danas dobili APPRRR-a.

Nepogode pričinile veliku štetu

Iz ovog bi se moglo iščitati da bi izravne isplate mogle krenuti tek krajem ovog ili početkom mjeseca studenog, što očekuje i Matija Brlošić, predsjednik Hrvatske gospodarske komore. Kaže da bi to trebalo biti oko 35% iz EU i to za osnovno plaćanje, zeleno i plaćanje za mlade poljoprivrednike u ukupnom iznosu nešto većem od oko 700 milijuna kuna.

Inače, ovu godinu ocjenjuje kao jednu od lošijih jer su poplave, suša i tuča opet uzeli svoj danak. U većini slavonskih županija proglašene su elementarne nepogode, velike štete procijenjene su na više stotina milijuna kuna, a njih nitko u državi neće moći ni približno nadoknaditi. Zbog nekoliko nepovoljnih godina obiteljska gospodarstva upadaju u sve veći i neizvjesniji jaz, propadaju ili su na samom rubu opstanka. U takvim uvjetima dobro će im doći svaka kuna.

Bez velikih ulaganja nema stabilne proizvodnje

"Mi ćemo se morati prilagođavati sve težim klimatskim uvjetima proizvodnje, a to ne ide bez velikih ulaganja u sustave za navodnjavanje, nove tehnologije, modernizaciju. Bez toga nema stabilne i sigurne proizvodnje. Sami to nećemo moći isfinancirati, a iz natječaja za prve dvije mjere Programa ruralnog razvoja vidimo da ni iz fondova Europske unije to neće biti lako", kaže predsjednik HPK.

Slično kažu i poljoprivrednici s kojima smo razgovarali. Josip Lasić iz Slobodnice kod Slavonskog Broda koji ratarske kulture sije na stotinjak hektara, ističe da je ova godina prilično teška zbog nepovoljnih vremenskih prilika pa su prinosi pojedinih usjeva vrlo šaroliki, često donose gubitke.

Novac za financiranje sjetve, ali i vraćanje dugovanja

"Poticaji će nam pomoći da lakše financiramo sjetvu, ali mnogim gospodarstvima i da plate zaostale rate kredita i druge troškove". Kaže da njega muči teška naplata dugovanja od 200 tisuća kuna za stoku koje je njegovo OPG proizvelo i isporučilo, te za obavljene usluge menanizacijom.

I direktor Zadruge Kopanica u istočnom dijelu Brodsko-posavske županije kaže da će taj prvi dio novca od izravnih plaćanja mnogi poljoprivrednici potrošiti na vraćanje dugova za ugovorenu proizvodnju za usjeve koje su poželi ili ih sada žanju, beru ili vade.


Tagovi

APRRR Matija Brlošić Osnovno plaćanje Elementarne nepogode Josip Lasić Financiranje sjetve Naplata dugovanja.


Autor

Vjekoslav Hudolin

Više [+]

Inženjer poljoprivrede sa 38-godišnjim iskustvom u profesionalnom novinarstvu. Nekada novinar HRT-a, dopisnik Glasa Slavonije, suradnik Gospodarskog lista, Agroglasa, Poljoprivrednog vjesnika, Večernjeg i Jutarnjeg lista, a danas voćar koji u obiteljskom kolekcijskom voćnjaku uzgaja oko 260 starih sorata jabuka i krušaka.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ukrajinski izvoz žitarica je samo 1 milijun tona manji nego prošle godine

Prema Državnoj carinskoj službi, prema podacima od 17. travnja Ukrajina je izvezla 38,608 milijuna tona žitarica i mahunarki od početka sezone  2023/24, od čega je 3,749...

Više [+]