Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sezonsko zapošljavanje
  • 22.07.2014. 10:00

U poljoprivredi sve manje sezonaca

Broj sezonskih zapošljavanja u poljoprivredi zanemariv je u usporedbi s tom kategorijom prije 20-ak godina

Foto: depositphotos.com, Goodluz
  • 159
  • 12
  • 0

U posljednje vrijeme kada se govori o poljoprivrednom sektoru, najčešće je to, na žalost, u nekom negativnom kontekstu, bilo da je riječ o cijeni pšenice i drugih kultura, prinosima, isplativosti proizvodnje, novim investicijama ili bilo čemu drugom. Ne čudi onda da je i tema sezonskog zapošljavanja u poljoprivredi u najboljem slučaju, otužna.

Špica je poljoprivredne sezone i sada bi u tom sektoru trebalo biti zaposleno najviše sezonskih radnika, a njihov broj nije ni približan broju sezonaca u primjerice, prijeratnom razdoblju. Što se dogodilo s hrvatskom poljoprivredom u posljednjih 25 godina, nestaje li polako?

Ne zna se točan broj sezonaca

U ovom trenutku je zapravo teško znati točan broj sezonskih radnika zaposlenih u poljoprivredi, budući da ne idu svi preko zavoda za zapošljavanje. Kako prenosi Glas Slavonije, "...Iz Regionalnog ureda Osijek, Agencije za privremeno zapošljavanje radnika Dekra, sa sjedištem u Zagrebu, kažu da na području istočne Hrvatske trenutno zapošljavaju 150 radnika, ponajviše u velikim poslovnim sustavima iz djelatnosti poljoprivrede, prehrambene i kemijske industrije, prijevoza i sl. Prema riječima Barbare Bačić, direktorice Regionalnog ureda za Slavoniju, za sada nema iskazanih potreba za zapošljavanje novih radnika u srpnju."

Da je potražnja za sezonskim radnicima u sektoru poljoprivrede znatno opala u odnosu na razdoblje od prije dvadesetak godina, dokazuje i podatak da je u osječkoj podružnici Zavoda za zapošljavanje, početkom srpnja bilo otvoreno tek stotinjak radnih mjesta, a radnike je tražilo tek sedam poduzeća.

Foto: depositphotos.com, Goodluz


Tagovi

Radna mjesta Sektor poljoprivrede Barbara Bačić Zavod za zapošljavanje Dekra Agencija za privremeno zapošljavanje Sezonski rad