Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ptičja gripa
  • 07.08.2013.

U Kini zabilježen prijenos ptičje gripe s čovjeka na čovjeka

U Kini je zabilježen prvi slučaj prelaska virusa ptičje gripe s čovjeka na čovjeka. Riječ je o novom soju bolesti. O tome je izvijestio ugledni znanstveni časopis

Foto: RGBStock.com
  • 188
  • 9
  • 0

Prema pisanju stručnog medicinskog lista British Medical Journal 32-ogodišnja žena zarazila se nakon što je skrbila za oca koji je ležao u bolnici. Oboje su preminuli.

Do sada nije bilo dokaza o tomu da se osoba može zaraziti virusom H7N9 nekim drugim putem osim kontaktom s pticama. No stručnjaci kažu da to ne znači da virus nije razvio sposobnost širenja među ljudima.

Do kraja lipnja u Kini je zabilježeno 133 slučajeva gripe H7N9, a 43 osobe preminule su. Većina ljudi bila je na tržnicama peradi ili u kontaktu s pticama tjedan ili dva prije izbijanja simptoma.

Znanstvenici su u Journalu napisali kako se, za razliku od oca koji je bio na tržnici peradi, u slučaju kćeri nije moglo utvrditi da je bila u kontaktu s pticama no svejedno se razboljela šest dana nakon zadnjeg kontakta s ocem. Oboje je preminulo zbog otkazivanja organa na jedinici intenzivne njege. Uzorci virusa uzeti od oca i kćeri pokazuju da se radi o genetski gotovo identičnom soju virusa što podupire teroriju da se kći zarazila od oca.

Foto: RGBStock.com


Izvori

hrt.hr


Tagovi

Kina Ptičja gripa Virus

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poštovani, nekaj mi je napalo ružmarin koji stoji na lođi cijelo vrijeme (već drugu godinu), nisam sigurna dal su uši ili pepelnica od previše zalijevanja? Na svaki način trebam riješiti taj problem pa sam planirala obrezati sve do korijena... Više [+]