Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izumiranje sela
  • 11.01.2015. 12:15

U HR poljoprivredi raste samo broj ovršnih blokada?

Brašna će biti samo za kifle, liberalizacija tržišta otvorila je vrata jedino uvozu, a nepodobna politka spram sela prošlu godinu u poljoprivredi zavila je u crno.

Foto: depositphotos.com
  • 1.331
  • 921
  • 0

Iza nas je još jedna teška godina za hrvatsko gospodarstvo, a jedna od najtežih uopće za poljoprivredu.

Politika spram sela, koja je već odavna zabrazdila na krivi put, ne prepoznajući ključnu ulogu obiteljskih gospodarstava, nije izdržala pritisak višegodišnjih teških vremenskih nepogoda i nije poduzela ništa da pomogne već ionako osiromašenom selu pod tržišnim pritiskom subvencioniranih EU proizvoda.

Smatraju to u Udruzi OPGH Život, a rezultat svega je katastrofalno nazadovanje u gotovo svim pogledima i produbljena ovisnost o uvezenoj hrani za koju nemamo sredstava pa ih moramo namiriti rasprodajom dobara te novim zaduživanjima da bismo mogli servisirati stara.

Poljoprivreda - ozbiljan izazov hrvatskog društva

Kombinacija vremenskih neprilika i besparice na selu su se iskazale ne samo u nedovršenoj berbi kukuruza i kampanji šećerne repe nego i u iznimno malo posijanih ozimih kultura i velikoj nespremnosti za proljetnu sjetvu.

Nastavio je katastrofalno opadati broj obiteljskih gospodarstava – i krava - uključenih u proizvodnju mlijeka, a cijene mlijeka padaju. Uvoz mesa i mesnih prerađevina se udvostručio.

Jesenas su značajne količine prikupljenih žitarica s hrvatskih polja u kratkom vremenu izvezene tako da hrvatski mlinovi sve manje melju domaće žito, pa nam nedostaje i domaćeg brašna, a manjak žitarica diže cijene stočne krme domaćeg porijekla.

Nedostaje domaćeg žita - raste samo broj ovrha

Neizvjesna je daljnja proizvodnja duhana i šećerne repe. Broj OPG-a pod ovršnim blokadama raste, a kreditna sredstva su praktički nedostupna. Sve to dovodi i do odlaska velikog broja mladih iz seoskih prostora, čime se i na dulji rok otežava njihovo oživljavanje.

Hrvatska se loše pripremljenim programom razvitka ruralnog prostora iskazala nespremnom da mobilizira sredstva iz EU fondova. Vlast nije učinila ništa da pripremi obiteljska gospodarstva za apsorpciju tih sredstava već im je dapače financijskim opterećenjima oko legalizacije objekata i drugim administrativnim postupcima otežala zadaću.

"Već godinama ističemo opće društveni (gospodarski, socijalni, demografski, kulturni, obrazovni) karakter poljoprivrede i njenih nagomilanih problema. Upozoravamo, također godinama, da nam zajednica tone i da u njoj zamiru aktivnosti života u velikoj mjeri i zbog neravnoteže u kojoj se nalazi proizvodnja hrane u Hrvatskoj", upozoravaju u Udruzi.

Foto: depositphotos.com


Tagovi

Uvoz Ovisnost o uvozu OPG Politika Vremenske nepogode Udruga OPGH Život Miroslav Kovač Berba kukuruza Kampanja šećerne repe Cijene mlijeka Stočne farme Proizvodnja duhana Ovršne blokade EU fondovi Program ruralnog razvoja


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

No farmer no food, no food no future!