Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Posjet ministra Turskoj
  • 27.02.2015. 16:00

Turska spašava poljoprivredu BiH?

Predstavnici Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u Ankari su se sastali sa Turskim kolegama i razgovarali o mogućnostima poboljšanja suradnje u poljoprivrednom sektoru

  • 499
  • 55
  • 0

Na poziv Ministarstva hrane, poljoprivrede i stočarstva Republike Turske, danas je u Ankari boravio dopremijer i ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Vlade FBiH, Jerko Ivanković Lijanović sa savjetnikom Suadom Čamdžićem, a povod je bio sastanak na temu Informacijskog sustava obavještavanja i praćenja u poljoprivredi.

Spomenuti sustav integrira sve relevantne podatke o poljoprivrednim parcelama, poput vlasništva, budućih prinosa, mehanizacije, kao i sve dodatne resurse i poslove s kojima poljoprivrednik u određenom trenutku raspolaže i posluje. Ovakav bi sustav bio od velike pomoći po pitanju relevantnijeg i transparentnijeg vođenja informacija o radu i stanju bh. proizvođača hrane.

Zajednički napori za poboljšanje poljoprivrede

Ministar Ivanković Lijanović sa turskim je premijerom, Ahmetom Davutogluom i resornim ministrom Mehmedom Mehdi Ekerom, razgovarao o do sada učinjenim zajedničkim naporima za poboljšanje poljoprivrede, a razgovaralo se i o mogućnostima unapređenja postojeće suradnje između ove dvije zemlje.

"Razgovarali smo o jako bitnom segmentu za naše domaće vrijedne proizvođače hrane, kojima Turska može u mnogome pomoći, a to je proširenje otvaranja turskog tržišta za proizvode iz Bosne i Hercegovine", istaknuo je Ivanković Lijanović te dodao kako se nada će Turska nastaviti sa širenjem tržišta za proizvode iz BiH, jer je potencijal trgovinske razmjene između Turske i BiH zaista velik, ali još uvijek nedovoljno iskorišten. Osim toga, izrazio je i nadu da će nove vlasti u BiH nastaviti s unaprjeđenjem uvjeta za maksimalnu realizaciju ugovora o slobodnoj trgovini s Turskom, ali i iskoristiti naklonost Turske prema bh. proizvodima.

Posjet Direktoratu za istraživanje u poljoprivredi

Ivanković Lijanović je iskoristio ovo putovanje i za posjet Direktoratu za istraživanje u poljoprivredi, gdje se razgovarlo o budućoj suradnji, a potaknuto je i pitanje mogućnosti edukacija studenata BiH u Turskoj iz ovog sektora, što bi doprinijelo jačanju kadra, a time i razvoju poljoprivrede u BiH. Ministra je impresionirala i spoznaja o tome koliko Turska ulaže resursa u edukaciju i istraživanja o genetskom bilju za razvoj poljoprivrede.

Izvor: Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH


Tagovi

Jerko Ivanković Lijanović Suad Čamdžić Ahmet Davutoglu Mehmed Mehdi Ekrem Turska Informacijski sustav praćenja u poljoprivredi Proizvođači hrane Poboljšanje poljoprivrede Otvaranje turskog tržišta Potencijal trgovinske razmjene Edukacija studena