Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Crno tržište žitarica
  • 22.10.2016. 16:30

Trećina uroda godišnje proda se bez računa?

"Proizvođači, ratari, prodaju na stotine tisuća tona žitarica na crno, a ne vidite bilance na kraju godine. Stalno u agraru imamo urode ispod svake normalne razine, i to nitko ne vidi. Svake godine minimalno se ukrade trećina uroda", kaže anonimni izvor.

Foto: bigstockphoto.com, budabar
  • 3.785
  • 424
  • 0

U Hrvatskoj djeluje vrlo aktivno i moćno crno tržište žitaricama i uljaricama, piše Glas Slavonije.

"Krivotvorenim papirima, fiktivnoj dokumentaciji i drugim malverzacijama, otkupljenom urodu gubi se svaki trag i ne može se pratiti njegov put, a u pozadini je golem oprani novac, stotine milijuna kuna", tvrdi anonimni pošiljatelj teksta.

U pismu se navodi kako na takav način do žitarica dolazi više tvrtki s područja Vukovarsko-srijemske županije, nazivajući ih - kradljivcima PDV-a, a koji ratarima robu isplaćuju u gotovini, na ruke, bez računa, poreza.

Krivotvore dokumente, isplaćuju u gotovini

Njihove malverzacije na crnom tržištu žitarica prijavio je i PU vukovarsko-srijemskoj u kojoj su potvrdili da su od Državnog odvjetništva dobili nalog za provođenje izvida.

"Prilikom otkupa žitarica i uljarica, a koju obavljaju ta trgovačka društva, dolazi do niza nepravilnosti i kršenja zakona - kod otkupa na licu mjesta vrše isplatu u gotovini, otkupljuju žitarice od proizvođača u sustavu PDV-a te krivotvore dokumente u svom knjigovodstvu gdje navode druge osobe da su predale urod", navodi anonimni izvor.

Fiktivni ugovori o zakupu zemlje

"Te tvrtke su i organizatori, ugovaratelji ratarske proizvodnje, posao je dobro smišljen pa iziskuje pozornost pri kontroli, jer se mora pratiti koliko su izdali/prodali pojedinog repromaterijala i podudara li se s ulaznim računima. Te tvrtke rade fiktivne ugovore o zakupu zemlje, virtualne, kako bi imali razduženje repromaterijala, a zapravo tu robu prodaju za gotovinu, koristeći pretporez, na tržištu stvaraju golem nered, prodaju robu ispod nabavnih cijena i tako dolaze do goleme svote gotovinskog novca koji koriste u žetvi pa u njoj otkupljuju žitarice na crno, prikazujući goleme prinose po hektaru, ne izdaju račune, rade mimo svih kodeksa.

U pravilu oni robu plaćaju iznad tržne cijene i tako otkupljenu robu fakturiraju po nižoj cijeni velikim tvrtkama koje izvoze. Tako su oprali i legalizirali golem novac", opisuje tijek robe i novca na crnom tržištu žitaricama anonimni izvor.

Izbjegavanje poreza ima i svoje nedostatke

"Kod porezne politike, primjerice, seljak da bi izbjegao plaćanje najveće stope poreza pokušava urod prodati bez računa, iako on gubi u svojoj bilanci kada će mu za neke veće financijske investicije trebati neki veći iznos, da bude likvidan za neke kreditne aranžmane, a s druge strane, u njegovim papirima prikazan je mali promet da bi ušao u to", upozorava Brlošić.

Iz Porezne uprave su naveli da poduzimaju mjere iz svoje nadležnosti i da se pozivaju na institut porezne tajne prema Općem poreznom zakonu (OPZ).

Godišnje se ukrade trećina uroda

"Proizvođači, ratari, prodaju na stotine tisuća tona žitarica na crno, a ne vidite bilance na kraju godine. Stalno u agraru imamo urode ispod svake normalne razine, i to nitko ne vidi. Svake godine minimalno se ukrade trećina uroda. A s druge strane, nekoliko tvrtki s navedenog područja potiču ovu rabotu i omogućavaju i dodatnu krađu PDV-a na repromaterijalu. Ove tvrtke imaju svoje ljude na terenu koji rade za njih. Razlog je jasan - da se ne izlažu kaznenom progonu", upozorava izvor.

Kako je jučer najavljeno smanjenje PDV-a na repromaterijal, to će se u svakom slučaju odraziti na učestalost ovakvih poslova.

Foto: bigstockphoto.com, budabar


Izvori

Glas Slavonije


Tagovi

Crno tržište Otkup žitarica


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Nedjeljni obilazak polja ;)