Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Internacionalizacija agrara
  • 24.03.2015. 07:45

TOP 1.000 hrvatske poljoprivrede

Na 18. proljetnom sajmu u Gudovcu predstavljen je projekt iInternacionalizacije agrara s identificiranjem 1.000 najperspektivnijih proizvođača hrane u RH. Očekuje se da će ovaj sustav direktno spojiti domaćeg farmera sa kupcima na EU tržištu.

  • 1.310
  • 38
  • 0

Na proljetnom Bjelovarskom sajmu predstavljen projekt koji putem interneta pomaže domaćim proizvođačima hrane. Poljoprivredni portal agroklub® je u sklopu otvorenja 18. proljetnog sajma u Gudovcu kod Bjelovara javnosti predstavio projekt naziva TOP 1.000 hrvatske poljoprivrede.

Tim ovog informacijskog sustava iz Osijeka, u suradnji s hrvatskim županijama već godinu dana provodi projekt iInternacionalizacije agrara s identificiranjem 1.000 najperspektivnijih proizvođača hrane u RH.

Tehnologije za razvoj agrara

Trenutno je u ovu internetsku bazu podataka projekta upisano gotovo 700 farmera iz različitih segmenata proizvodnje hrane (ratari, voćari, povrćari, vinogradari/vinari, proizvođači mesa i mlijeka i dr.) iz različitih dijelova Hrvatske. Upisano je više od 30.000 hektara nasada i više od 250.000 grla stoke.

"Brojne su županije prepoznale ovaj projekt kao priliku da omoguće bolji protok informacija prema svojim proizvođačima što je u današnjem vremenu brzih promjena ključ opstanka proizvođača", izjavio je Mario Relatić, suvlasnik portala agroklub te dodao: "U pet županija smo već evidentirali proizvođače koje je preporučila njihova županijska služba koja brine o razvoju poljoprivrede, a do kraja ove godine očekujemo ugovaranje i realizaciju još toliko proizvođača i županija. Ovim tempom vjerujemo da ćemo do kraja 2016. kvalitetno obraditi sve dijelove Hrvatske. Posebno nas raduje da je većina županija prepoznala naš projekt kao prostor za razvoj sektora agrara."

Znamo proizvesti, a znamo li prodati?

Andrija Matić, pročelnik odjela za poljoprivredu Vukovarsko-srijemske županije, koja je među prvima prepoznala vrijednost ovog projekta za svoje poljoprivredne proizvođače, prilikom prezentacije naglasio je: "Ovaj projekt značajan je za naše seljake jer im daje mogućnost brze komunikacije s tržištem. Upravo su ovi proizvođači dosegli visoke tehnološke standarde u proizvodnji i možemo reći da svoj posao dobro rade, a ono gdje imaju najviše prostora za napredak je dio posla koji se odnosi na tržište. Ako sutra oni preko ove platforme ostvare bolje uvjete za svoje proizvode, onda možemo reći da smo uspjeli! Stoga utvrđujem kako ne smijemo zanemariti rad na trženju robe, već naprotiv kroz inicijative ovoga tipa tražiti bolja rješenja!"

Svaka županija ima svoju priču

Niske otkupne cijene proizvoda, razjedinjenost u tržišnom nastupu i nestabilan politički okvir, problemi su velikog broja proizvođača hrane. S obzirom da smo u realizaciji ovog projekta razgovarali sa svakim od upisanih proizvođača u bazu, dobili smo i jasnu sliku specifičnih problema pojedine regije. Primjerice u Ličko-senjskoj županiji najizraženiji je problem nedostatka mladih ljudi, što stavlja znak pitanja na budućnost poljoprivrede u toj regiji, dok npr. u Zadarskoj regiji vidimo očite razvojne probleme zbog usitnjenih proizvodnih čestica. "Posljedice poplave koja je pogodile dijelove Vukovarsko-srijemske županije trenutno je dominantan problem ove regije", tijekom izlaganja je objasnila Marina Bošnjak, voditelj ovoga projekta.

Besplatan upis za sve proizvođače

Svi zainteresirani mogu se besplatno upisati u ovu bazu podataka putem internetske stranice www.agroklub.com/proizvodjaci kroz tri kratka koraka. Prvi korak odnosi se na opće informacije o proizvođaču, u drugom se opsuje opseg primarne proizvodnje, a u trećem se traže informacije o finalnom proizvodu.

Jedini uvjet je da proizvođači imaju e-mail adresu na koju će im nakon registracije dolaziti informacije o potražnji za njihovim proizvodima. Očekuje se da će ovaj sustav direktno spojiti domaćeg farmera sa kupcima na EU tržištu.


Tagovi

Internacionalizacija agrara Mario Relatić Marina Bošnjak Razvoj poljoprivrede TOP 1.000 Andrija Matić Trženje robe Tehnološki standardi Primarna proizvodnja

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dobar dan, ako bi tko mogao da pomogne kako da spasim ovaj cvijet? Danas sam uocila smedje mrlje, odmah sam izbacila zemlju, bili su crvi u njoj, oprala korijenje, posudu, i s novom, cistom zemljom zasadila.. Sto ce biti sada, plasim se da... Više [+]