Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Evidencija zemljišta
  • 29.10.2016. 10:30

Tolušić: Korištenje zemljišta pod nadzorom!

Javno savjetovanje u tijeku: Izmjene i dopune Pravilnika o evidenciji uporabe poljoprivrednog zemljišta!

Foto: bigstockphoto.com, valio
  • 4.832
  • 568
  • 0

Ministar Tomislav Tolušić jučer je poslao dopunu Pravilnika o evidenciji poljoprivrednog zemljišta u proceduru savjetovanja s javnošću.

U Pravilniku je dodana odredba prema kojoj pravo upisa ARKOD parcela koje nisu u vlasništvu ili posjedu poljoprivrednika ostvaruju poljoprivrednici koji prilože izjavu vlasnika uz dokaz o posjedu ili vlasništvu poljoprivrednog zemljišta, a koji se dokazuje izvatkom iz zemljišnih knjiga ili posjedovnim listom. Nakon obrade prikupljenih mišljenja javnosti o Pravilniku, isti će stupiti na snagu objavom u Narodnim novinama.

"Izmjenom pravilnika onemogućit ću nastavak nepravednog postupanja prema kojem netko može tuđu zemlju upisati na sebe i za to dobiti novce. Nemoguće je retroaktivno primijeniti nova pravila, ali od sada vlasnik mora biti suglasan i dati dopuštenje poljoprivredniku da obrađuje njegovu zemlju", izjavio je danas ministar Tolušić.

Poljoprivredna inspekcija češlja teren

U međuvremenu, prije avansne isplate 806 milijuna kuna izravnih plaćanja poljoprivrednicima, inspekcija češlja sva nova poljoprivredna gospodarstva koja su, od 2015. godine do danas, u ARKOD upisala zemljište temeljem Izjave s dva svjedoka.

Poljoprivredna inspekcija u suradnji s Agencijom za plaćanja u poljoprivredi provodi kontrole na terenu i provjeravaju je li upisano zemljište zaista i obrađeno. Ona poljoprivredna gospodarstva za koja se utvrdi da zemlju ne obrađuju ili je ne drže u dobrim poljoprivrednim i okolišnim uvjetima, neće dobiti ni lipe.

Izmjena pravilnika

Javno savjetovanje o izmjeni pravilnika je moguće pronaći na poveznici. U članku 8. iza stavka 1. dodaje se stavak 2. koji glasi: "(2) Pravo upisa ARKOD parcela koje nisu u vlasništvu ili/i posjedu poljoprivrednika ostvaruju poljoprivrednici koji prilože izjavu vlasnika iz Priloga IV, koji je sastavni dio ovoga Pravilnika, ovjerenu kod javnog bilježnika uz dokaz o posjedu ili/i vlasništvu poljoprivrednog zemljišta. Posjed i/ili vlasništvo iz ovog stavka dokazuje se izvatkom iz zemljišnih knjiga i/ili posjedovnim listom. Uz navedeno prilaže se izvadak iz katastra." U novom prilogu IV dodaje se Izjava poljoprivrednika, nositelja poljoprivrednog gospodarstva, uz potpis vlasnika/posjednika poljoprivrednog zemljišta.

Savjetovanje je otvoreno do 14.11.2016.

Foto: bigstockphoto.com, valio84si


Tagovi

Evidencija zemljišta ARKOD Tolušić


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Je, odužila se i ta prijestupna veljača, ali Ministarstvo pretjeruje :/