Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Evidencija zemljišta
  • 29.10.2016. 10:30

Tolušić: Korištenje zemljišta pod nadzorom!

Javno savjetovanje u tijeku: Izmjene i dopune Pravilnika o evidenciji uporabe poljoprivrednog zemljišta!

Foto: bigstockphoto.com, valio
  • 4.830
  • 568
  • 0

Ministar Tomislav Tolušić jučer je poslao dopunu Pravilnika o evidenciji poljoprivrednog zemljišta u proceduru savjetovanja s javnošću.

U Pravilniku je dodana odredba prema kojoj pravo upisa ARKOD parcela koje nisu u vlasništvu ili posjedu poljoprivrednika ostvaruju poljoprivrednici koji prilože izjavu vlasnika uz dokaz o posjedu ili vlasništvu poljoprivrednog zemljišta, a koji se dokazuje izvatkom iz zemljišnih knjiga ili posjedovnim listom. Nakon obrade prikupljenih mišljenja javnosti o Pravilniku, isti će stupiti na snagu objavom u Narodnim novinama.

"Izmjenom pravilnika onemogućit ću nastavak nepravednog postupanja prema kojem netko može tuđu zemlju upisati na sebe i za to dobiti novce. Nemoguće je retroaktivno primijeniti nova pravila, ali od sada vlasnik mora biti suglasan i dati dopuštenje poljoprivredniku da obrađuje njegovu zemlju", izjavio je danas ministar Tolušić.

Poljoprivredna inspekcija češlja teren

U međuvremenu, prije avansne isplate 806 milijuna kuna izravnih plaćanja poljoprivrednicima, inspekcija češlja sva nova poljoprivredna gospodarstva koja su, od 2015. godine do danas, u ARKOD upisala zemljište temeljem Izjave s dva svjedoka.

Poljoprivredna inspekcija u suradnji s Agencijom za plaćanja u poljoprivredi provodi kontrole na terenu i provjeravaju je li upisano zemljište zaista i obrađeno. Ona poljoprivredna gospodarstva za koja se utvrdi da zemlju ne obrađuju ili je ne drže u dobrim poljoprivrednim i okolišnim uvjetima, neće dobiti ni lipe.

Izmjena pravilnika

Javno savjetovanje o izmjeni pravilnika je moguće pronaći na poveznici. U članku 8. iza stavka 1. dodaje se stavak 2. koji glasi: "(2) Pravo upisa ARKOD parcela koje nisu u vlasništvu ili/i posjedu poljoprivrednika ostvaruju poljoprivrednici koji prilože izjavu vlasnika iz Priloga IV, koji je sastavni dio ovoga Pravilnika, ovjerenu kod javnog bilježnika uz dokaz o posjedu ili/i vlasništvu poljoprivrednog zemljišta. Posjed i/ili vlasništvo iz ovog stavka dokazuje se izvatkom iz zemljišnih knjiga i/ili posjedovnim listom. Uz navedeno prilaže se izvadak iz katastra." U novom prilogu IV dodaje se Izjava poljoprivrednika, nositelja poljoprivrednog gospodarstva, uz potpis vlasnika/posjednika poljoprivrednog zemljišta.

Savjetovanje je otvoreno do 14.11.2016.

Foto: bigstockphoto.com, valio84si


Tagovi

Evidencija zemljišta ARKOD Tolušić


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dobar dan, ako bi tko mogao da pomogne kako da spasim ovaj cvijet? Danas sam uocila smedje mrlje, odmah sam izbacila zemlju, bili su crvi u njoj, oprala korijenje, posudu, i s novom, cistom zemljom zasadila.. Sto ce biti sada, plasim se da... Više [+]