Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Primjena SZB
  • 05.09.2014. 12:50

Tehnički pregled uređaja za aplikaciju pesticida

Obavezno ispitivanje uređaja za primjenu sredstava za zaštitu bilja!

  • 2.293
  • 179
  • 0

Krajnji rok za države članice Europske unije da zabrane prodaju, kupovinu i primjenu pesticida osobama koje nemaju odgovarajuću izobrazbu za sigurno rukovanje i primjenu pesticida je 26. studenoga 2015. Dotad moraju biti pregledani svi traktorski uređaji za aplikaciju pesticida proizvedeni prije 1995. godine (ne pregledavaju se leđni nošeni uređaji ili manje ručne prskalice), a krajnji je rok za njihov pregled 26. studeni 2014. Oni proizvedeni nakon 1995. godine, moraju biti bar jednom pregledani i imati naljepnicu o obavljenom pregledu do 26. studenoga 2016.

Nakon tih datuma mogu se koristiti samo oni uređaji koji su uspješno prošli pregled i imaju naljepnicu o provedbi testiranja ovlaštene ispitne stanice.

Priručnik za sigurno rukovanje i primjenu sredstava za zaštitu bilja

Sukladno Zakonu o održivoj uporabi pesticida (NN 14/2014) i Pravilniku o uspostavi akcijskog okvira za postizanje održive uporabe pesticida (NN 142/2012), Ministarstvo poljoprivrede objavilo je Priručnik za sigurno rukovanje i primjenu sredstava za zaštitu bilja radi provedbe izobrazbe.

Priručnik je namijenjen svim korisnicima sredstava za zaštitu bilja, distributerima i savjetnicima u prodaji sredstava za zaštitu bilja te savjetnicima u proizvodnji hrane. Priručnik je u najvećoj mjeri namijenjen ovlaštenim institucijama za provedbu izobrazbe.

Cijena ispitivanja prskalica kreće se od 470 do 770 kuna +PDV, ovisno o radnom zahvatu prskalice i broja mlaznica. Kod raspršivača cijena provjere iznosi od 470 do 870 kuna +PDV.

Učestalost pregleda je jednom u tri godine nakon zadnjeg pregleda, a za uređaje proizvedene nakon 1. siječnja 2013., dakle nove uređaje, važenje izdanog certifikata vrijedi pet godina.

Kako je važnost naljepnica tri godine, mnogi kalkuliraju i odgađaju pregled do krajnjeg roka - 2016. godine. Upravo stoga se Ministarstvu poljoprivrede predlaže da trajnost ovogodišnjih naljepnica produlji na pet godina i tako dodatno stimulira poljoprivrednike na pravovremeni pregled svojih prskalica i atomizera.

Cijena ispitivanja prskalica od 470 do 770 kuna

Cijena pregleda je definirana Pravilnikom Ministarstva Poljoprivrede (NN 38/2013-red.broj. 25). Cijena ispitivanja prskalica kreće se od 470 do 770 kuna +PDV, ovisno o radnom zahvatu prskalice i broja mlaznica. Kod raspršivača cijena provjere iznosi od 470 do 870 kuna +PDV.

Po uspješnom završetku pregleda, svaki uređaj dobiva naljepnicu (oznaku) i uvjerenje o položenom testu, na kojima su obilježeni dan, mjesec i godina ponovnog testiranja uređaja.

Ako je uređaj za primjenu pesticida nabavljen u zemljama EU i nosi ovlaštenu naljepnicu ispitne stanice iz zemlje kupnje koji jamči da razdoblje pregleda još traje, ispitna stanica uz predočenje dokumentacije priznaje pregled uređaja i izdaje novu naljepnicu.

Novi uređaji mogu dobiti uvjerenje o ispitivanju bez obavljenog inspekcijskog testa uređaja ako su vlasnici dostavili tražene dokumente u ispitnu stanicu. Vlasnik novog uređaja za zaštitu bilja može dobiti uvjerenje o pregledu najkasnije u roku od šest mjeseci od kupnje uređaja. Moraju imati dokaz o kupnji opreme i dokumentirane tehničke podatke o uređaju ili potvrdu o sukladnosti za opremu za primjenu sredstava za zaštitu bilja u Republici Hrvatskoj za uređaj.

Svaku promjenu vlasništva treba prijaviti

Vlasnik rabljene opreme koja je već bila na ispitivanju, mora dovesti uređaj na ponovni pregled najkasnije 30 dana nakon datuma označenoga na naljepnici. Nakon uspješnog ispitivanja opreme, vlasnik za uređaj dobiva certifikat o pregledu i naljepnicu sa oznakom datuma sljedećeg pregleda uređaja, što je tri godine od datuma pregleda.

Vlasnik pregledanog uređaja sa izgubljenom ili uništenom naljepnicom može dobiti novu u ispitnoj stanici uz predočenje uvjerenja o izvršenom inspekcijskom nadzoru (certifikat). Svaku promjena vlasništva (prodaja, suvlasnički odnos), ili tehničkih karakteristika uređaja (uništenje uređaja, uređaj više nije u uporabi), potrebno je najkasnije u roku od 8 dana od promjene u pisanom obliku javiti ispitnom tijelu (dostaviti dokaze o promjeni) radi promjene podataka u centralnom sustavu Ministarstva poljoprivrede.


Tagovi

SZB Sredstva za zaštitu bilja Traktorski uređaji Prskalice Pesticidi Testiranje Priručnik Distributeri Savjetnici Korisnici Naljepnice Certifikat PDV Cijena Ispitivanje prskalica Uvjerenje Tehnički podaci Promjena vlasništva


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijeska je zanimljiva grmolika biljka. Njeni plodovi, lješnjaci, karakterističnog su okusa i mogu poslužiti kao savršena grickalica zbog svojih vrijednih nutritivnih sastojaka. Još ako imate čuvara nasada, koji je ozbiljno shvatio svoju ulo... Više [+]