Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prosvjedi poljoprivrednika
  • 07.08.2013.

Svi na prosvjede!

Stanje u poljoprivredi je neizdrživo i poljoprivrednicima ne preostaje ništa drugo nego svoja prava tražiti na ulici.

  • 3.510
  • 1.078
  • 0

Sve je spremno za današnji prosvjed koji ce se održati u 12 županija točno u 12 sati. Iako će temperatura biti visoka, to neće poremetiti izlazak velikog broja nezadovoljnih seljaka. Razloga za nezadovoljstvo je i previše i nešto se mora poduzeti, počevši od brojnih elementarnih nepogoda zadnjih godina pa sve do djelomične isplate poticaja i sramotnih cijena poljoprivrednih proizvoda.

Poljoprivrednici nikada nisu bili više ujedinjeni oko svojih zahtjeva i svi imaju iste probleme, pa se očekuje da će velik broj njih izaći na ulicu. Čak i u razgovoru sa brojnim poljoprivrednicima doznajemo da će se ovaj put uključiti i oni koji dosad nikad nisi bili na prosvjedima, što nam govori koliko je u ovom trenutku ozbiljna situacija na selu.

Da ponovimo ono što najviše muči sve poljoprivrednike. Prvo i najvažnije, neisplata 35 - 40% poticaja koje je država dužna isplatiti i koji su bili obećani. Na osnovu toga mnogo poljoprivrednika se zadužilo, a kada je stiglo skoro 40% manje poticaja, logično je bilo za očekivati da svi ne mogu podmiriti svoje obaveze. Taj iznos bi se mogao kompenzirati na više načina. Primjerice, brojni poljoprivrednici moraju platiti zakup za državnu zemlju, a većini je čak ove godine cijena zakupa porasla za 100% (od kad je proradila još jedna agencija, ona za zemlju), no to se naravno nigdje ne spominje. Mogao bi se naći i kompromis u brojnim obavezama koje imaju prema državi (mirovinsko, zdravstveno, PDV) i donekle bi se olakšalo svima.

Međutim država nema sluha za poljoprivredu i iako pridonose u proračun više nego što ide na poticaje i dalje se na poljoprivrednika gleda kao na glavnog parazita tog poticaja - što nije istina. Jedini odgovor od ministra Linića i Jakovine je da novca nema, ali ako već nema - zašto nije svima uskraćeno jednako, točnije 40%? Počevši od brojne administracije u Ministarstvu poljoprivrede, čiji se broj nemilosrdno povećava svake godine i na koju ide 30% proračuna za poljoprivredu do svih državnih službenika. Kada bi se to desilo, onda vjerojatno ne bi ni došlo do ovih prosvjeda jer bi svi snosili jednak teret, a ne samo pojedinci.

I tako, povijest se ponavlja, sprema se još jedna seljačka buna, ali ovaj put seljake ne vodi Matija Gubec. No, tu je opet jedan Matija koji bi mogao ujediniti seljake ako ne popusti pred političarima. Bilo kako bilo, očekuje nas borba na užarenim cestama širom Hrvatske. Treba napomenuti da je u pitanju samo mirni prosvjed. Međutim, ako se neki dogovor ne postigne - možemo očekivati da će neki političari doći ranije sa godišnjih odmora.


Tagovi

Prosvjedi Cijena proizvoda Selo Poticaji Seljačka buna Matija Brlošić


Autor

Darko Labazan

Više [+]

Poljoprivredni proizvođač ratarskih kultura iz Baranje. Aktivan na polju i internetu, donosi informacije iz prve ruke. Sudjeluje u konstruktivnim temama na agroklub.com te na brojnim forumima i drugim internet okupljalištima ratara.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ukrajinski izvoz žitarica je samo 1 milijun tona manji nego prošle godine

Prema Državnoj carinskoj službi, prema podacima od 17. travnja Ukrajina je izvezla 38,608 milijuna tona žitarica i mahunarki od početka sezone  2023/24, od čega je 3,749...

Više [+]