Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Štete od poplava u Srbiji
  • 21.07.2014. 18:00

Sva će pšenica u stočnu hranu!

Utvrđeno je kako će većina usjeva, zbog loše kvalitete, završiti u stočnoj hrani. Mnogi stočari su izgubili dijelove svog stada, a banke naplaćuju penale za odgađanje otplate kredita

Foto: depositphotos, saharrr
  • 444
  • 53
  • 0

Povlačenje poplave na području Svilajnaca u Srbiji otkrilo je brojne probleme, kojima se stanovnici tog područja susreću. Tijekom jednodevnog posjeta Udruženja novinara za poljoprivredu Agropres i Međunarodne federacije novinara koji prate poljoprivredu (IFAJ) utvrđeno je kako će većina usjeva, zbog loše kvalitete, završiti u stočnoj hrani. Mnogi stočari su izgubili dijelove svog stada, a banke naplaćuju penale za odgađanje otplate kredita.

Problemi stanovnika

Jedan od stočara kojeg je zadesila ova nesreća je i Milan Tasić, koji navodi kako je u poplavi izgubio dio svog stada, zbog čega se susreće s velikim problemima. Izgubio je 26 ovaca, ovna, janjad, perad, a krave zbog loših uvjeta u staji daju 15 litara mlijeka manje nego uobičajeno, javlja svetpoljoprivrede.com. Tasić navodi i da mu je pored navedenog, teško prodati i povrće koje proizvodi, budući da su većini kućanstava uništeni zamrzivači pa roba teže pronalazi kupca.

Povrtar Zoran Radovanović pak, vodi borbu s bankom od koje je uzeo dugoročni kredit. Naime, zbog zakašnjele analize tla još uvijek ne može vršiti sadnju te nije u mogućnosti uredno plaćati kredit banci. Zamolio je za odgodu plaćanja kredita, za što je dobio potvrdan odgovor, no odgoda nije dovoljna da bi mogao uredno nastaviti s plaćanjem. Uz to će mu banka naplatiti penale za neplaćene rate u vrijednosti od 26.000 dinara mjesečno.

Procjena štete

Na području ove općine, prema riječima pomoćnika predsjednika Općine Svilajnac, Gorana Despotovića, nalazi se 1.500 poljoprivrednih gospodarstava kojima je nažalost, poplavama bilo uništeno 8.000 hektara.

Šteta nastala u poljoprivredi je 50 milijuna dinara, dok je u cijeloj općini 14 milijuna eura. Despotović navodi kako je općina za obnovu dobila oko 1.000 bala sijena, 100 tona kukuruznog zrna, oko 10 tona koncentrata i nešto manje od 1.000 vreća sjemena kukuruza, a uskoro stižu i nafta i gnojivo. Općina je i za povrtare uspjela osigurati beskamantne kredite u vrijednosti od dva milijuna dinara, a Zootehnička služba neće naplaćivati usluge matičenja goveda, krava, junica i teladi proizvođačima, nego Općini.

Foto: depositphotos, saharrr


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: Žito | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev te je njome zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični kruh... Više [+]

Tagovi

Svilajnac Milan Tasić Zoran Radovanović Gorana Despotović Uništeni usjevi Poplava Pšenica Ratarstvo Izgubljena stoka


Autorica

Mateja Baotić

Više [+]

Mateja je administratorica AgroKluba i apsolventica je Ekonomskog fakulteta u Osijeku. Voli prirodu i vječni je optimist!