Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Hrvatska udruga mladih poljoprivrednika
  • 11.08.2014. 17:45

Što žele mladi poljoprivrednici?

HUMP okuplja mlade poljoprivrednike s ciljem razvoja poslovanja, no na putu su im mnoge prepreke. Evo kako oni žele poboljšati uvjete za sve one koji predstavljaju budućnost proizvodnje hrane u Hrvatskoj!

Foto: depositphotos.com
  • 1.575
  • 113
  • 0

U Hrvatskoj je registrirano 192 tisuće obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva (OPG), od kojih je oko 10 posto u posjedu mladih poljoprivrednika u dobi do 40 godina. Oni vjeruju da se može proizvoditi, raditi i živjeti u Hrvatskoj. Jan Marinac, predsjednik HUMP Agro u kojoj trenutno djeluje 130 mladih poljoprivrednika, bavi se ratarstvom. Udruga je osnovana 2011. godine sa ciljem okupljanja mladih koji se bave ili bi se htjeli baviti poljoprivredom. Obrazovanje smatraju jednim od glavnih aduta za bavljenje poljoprivredom u budućnosti. Njihovi članovi uzgajaju razne kulture, bave se stočarstvom, vinogradarstvom, voćarstvom, pčelarstvom.

Osnovna zadaća udruge jest uspostava regionalnih centara koji bi što brže mogli pomoći mladima u agrobiznisu. Oni bi se kroz udrugu trebali bolje povezati i tako smanjiti svoje troškove poslovanja.

Njihove ambicije idu toliko daleko da bi u budućnosti udruženi željeli imati svoje vlastite silose ili svog brokera koji će u njihovo ime trgovati na robnim burzama u EU.

"EU je u novom programskom razdoblju 2015. - 2020. prepoznala mlade kao nositelje buduće europske poljoprivrede, a u tom smislu smo i mi svjesni da nam nova ZPP nudi brojne mogućnosti u budućnosti", kažu iz HUMP-a.

Čak 70 % članova udruge dolazi pretežito sa područja Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije. Udruživanje se, kao jedan od najvažnijih aspekta moderne poljoprivrede može se provoditi na više načina, smatraju u HUMP Agro. "Primjerice kroz stvaranje strojnih prstenova, kako bi zajednički koristili poljoprivrednu mehanizaciju ili udruživanje u proizvođačke organizacije kako bi zajednički nastupili prema otkupljivačima i trgovcima te imali bolju pregovaračku poziciju. Na ovaj bi način povećali konkurentnost, ali i stvarali vlastite brandove, imali zajednički marketing kao što to rade i udruge u Italiji, Francuskoj i drugim europskim zemljama", predlažu iz Udruge.

Nakon sastanka s premijerom i ministrom poljoprivrede, iskoristili su priliku i da kažu što ih muči te su izložili prijedloge za unaprjeđenje poslovanja mladih poljoprivrednika, dok sa ministrom Jakovinom i njegovim pomoćnicima namjeravaju raspraviti i o konkretnim problemima s kojima se njihovi članovi susreću u svakodnevnom poslu.

Prijedlozi za raspravu Hrvatske udruge mladih poljoprivrednika

  • Dostupnost zemlje – javno-privatna partnerstva

U HUMP-u smatraju kako je odluka Vlade da aktivira što više poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu države dobra odluka, no veliki problem su natječaji za zemlju gdje mladi jako teško dolaze do zemlje. Smatraju kako je teško konkurirati na natječajima jer je dosta njih tek u početnoj fazi razvoja agro biznisa, te iz tog razloga misle da su u neravnopravnom položaju.

Obzirom na iskustva drugih zemalja, oni predlažu da se osmisli poseban Program za mlade na način da određeni postotak državnog zemljišta, koji ide u zakup, bude predodređen za mlade poljoprivrednike kao što se to radi npr. u Francuskoj. Na ovaj bi način osigurali održivi razvoj poljoprivrede, jer mladi osim što nose sa sobom dužu budućnost, nose i niz drugih promjena koje povećavaju konkurentnost.

  • Novi model međugeneracijske suradnje

Drže da je potrebno poticanje novih modela suradnje između generacija kroz partnerstvo, dijeljenje farmi, dugoročni leasing i druge ugovorne odredbe. Pritom bi Ministarstvo poljoprivrede i Ministarstvo financija moglo omogućiti leasing kućama da uvedu mogućnost leasinga zemljišta sa ročnošću koja omogućava povrat uloženog u poljoprivredi (10 – 20 godina). Trebalo bi pronaći i model rješenje kojim bi se omogućilo da tzv. "staračka" poljoprivredna gospodarstva bez nasljednika (u poljoprivredi) imaju obavezu ponuditi partnerstvo mlađim poljoprivrednicima. Treba koristiti najbolje prakse iz drugih država EU kako ne bismo ponavljali greške.

  • Dostupnost kredita i poticanje udruživanja

Neophodno je omogućiti povlaštene kamatne stope i usluge poslovnih banaka za mlade poljoprivrednike, s obzirom da imaju manji rizik te olakšavanje pristupa kreditima, kako od strane banaka tako i od javne uprave (npr. potpora, porezne olakšice/prednosti, krediti, državna jamstva). "Niz naših članova ne može dobiti kredite kod komercijalnih banaka, pogotovo kredite za obrtna sredstva, jer su po njihovim kriterijima ili prezaduženi ( nije točno, nego je naš biznis sa malim obrtajem kapitala) ili smo im potpuno neinteresantni (kao financijski premali subjekti)", kažu iz Udruge.

HBOR bi trebao otvoriti novu kreditnu liniju za start-up tvrtke u poljoprivredi (za mlade sa povoljnijom kamatom), a također i kroz financijske instrumente stimulirati (Ministarstvo financija i Ministarstvo regionalnog razvoja i EU fondova) udruživanje mladih vertikalno (klasteri) i horizontalno (zadruge).

  • Obrazovanje mladih poljoprivrednika

Smatraju i da bi se mladim poljoprivrednicima trebalo omogućiti dodatno obrazovanje kako bi bili osposobljeni za rad na svojem gospodarstvu (long-life learning). "Mislimo da se to može postići kroz suradnju udruge, Agronomskih fakulteta, Ministarstva poljoprivrede te Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta. Potrebno je omogućiti mladima da sudjeluju u programima razmjene u EU što mi već i radimo – u manjem obujmu)." Neophodno je pružiti im i praktična znanja u okviru redovitog obrazovanja.

"Obzirom da ruralni razvoj nudi brojne mogućnosti koje se tiču projekata za obrazovanje smatramo da bi Ministarstvo poljoprivrede uz podršku drugih institucija, udruga, ali i poljoprivrednih tvrtki moglo formirati Radnu grupu koja bi sustavno postavila i izradila model educiranja za poljoprivrede u 21. stoljeće. Razvijene poljoprivredne zemlje, primjera radi, mlade koji pohađaju srednje poljoprivrede škole različitih smjerova, tijekom praznika šalju na obaveznu praksu kod farmera/proizvođača i država subvencionira takav vid praktične edukacije. Uvjereni smo kako naši znanstvenici moraju više biti prisutni na terenu te svoja znanja više plasirati na selo među ljude. Tijekom zime je primjerice moguće educirati ljude, kada je manje posla, a posebice o primjeni novih tehnologija, vođenju poslovanja, izradi projekata i slično. Vjerujemo da bi za ovu inicijativu dobili podršku svih."

  • Birokracija

Svi smo svjesni da je birokracija naš najveći problem. "Ni jedna potvrda koja nam treba ne čeka se manje od mjesec dana. Od pokretanja skupljanja potrebnih papira za prijavu za natječaj do realizacije treba i do godinu i pol. U inozemstvu je to manje mjesec dana."
Ovo je glavni demotivirajući faktor za ulazak novih ljudi u poljoprivredu, smatraju u HUMP-u.

  • Prebacivanje OPG-a sa starih na mlade

Treba poticati "pomlađivanje poljoprivrede" odnosno smjenu generacije, jer mladu su ti koji trebaju ostati na poljoprivrednom gospodarstvu, a ne odlaziti u gradove, jer mladi su ti koji postižu veći standard proizvodnje od prosjeka, a zapošljavaju i više radnika po gospodarstvu od prosjeka, dok je i produktivnost rada mladih poljoprivrednika iznad prosjeka.

Foto: depositphotos.com


Tagovi

HUMP Hrvatska udruga mladih poljoprivrednika Projekti Ruralni razvoj Projekti za ruralni razvoj Europska udruga mladih poljoprivrednika Ruralna mladež EU Poljoprivredna mehanizacija Udruživanje Proizvođačke organizacije Marketing Edukacije Zna


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."


Partner

HUMP Agro

Zagreb, Hrvatska
e-mail: info@hump.hr web: http://www.hump.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijeska je zanimljiva grmolika biljka. Njeni plodovi, lješnjaci, karakterističnog su okusa i mogu poslužiti kao savršena grickalica zbog svojih vrijednih nutritivnih sastojaka. Još ako imate čuvara nasada, koji je ozbiljno shvatio svoju ulo... Više [+]