Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Istraživanje zemljišta
  • 18.12.2016. 18:00

Što se skriva u zemljištu?

Stručnjaci koji se bave zemljištem, biolozi i poljoprivredni inženjeri su okupljeni u sveobuhvatni znanstveno-istraživački rad kako bi razumjeli što se to događa pod našim nogama.

Foto: bigstockphoto.com/ilai
  • 2.643
  • 261
  • 0

Europski znanstvenici su uzorkovali zemljište na većim dubinama da bi bolje razumjeli s kojim se sve prijetnjama ono suočava, uzimajući u obzir eroziju, zagađenje, pad bioraznolikosti i urbanizaciju. Znanstvenici žele doći do boljih preventivnih mjera.

Znanstvenici koji se bave zemljištem, biolozi i poljoprivredni inženjeri su angažirani na sveobuhvatnom znanstveno-istraživačkom radu kako bi razumjeli što se to događa pod našim nogama. Zajedno s kolegama širom Europe, oni na ovom projektu već dugo rade.

"Na kraju, sakupili smo 25.000 uzoraka zemljišta iz cijele Europe da bi analizirali i proučili fizičke, kemijske i biološke karakteristike", objasnio je Oihane Fernandez Ugalde, inženjer poljoprivrede iz zajedničkog istraživačkog centra - JRS i dodao: "Pokušavamo selektirati određena mjesta kako bi došli do homogene prezentacije svih država Europe." Oni su također selektirali zemljani pokrivač, korištenje zemljišta, klimatske uvjete i različite tipove zemljišta koje imaju.

Ožiljci na zemljištu

Jedna od lokacija rada, na primjer, je poljoprivredno zemljište na nedavno požnjevenom polju kukuruza. Istraživači kažu da to zemljište nosi jedan od najvećih ožiljaka, a to je erozija zemljišta. Kiša, primjena poljoprivredne prakse i topografija kombinira svake godine pomjeranje 2,4 tona po hektaru plodnog zemljišta s površine širom Europe. Razumijevajući situaciju, istraživači su u prilici da predlože tehnike prevencije protiv erozije zemljišta.

"Mi savjetujemo poljoprivrednike na koje praktične načine mogu utjecati na zaustavljanje erozije. Načine možemo sumirati - pokušavajući reducirati obradu, poslije žetve ostaviti biljne ostatke na tlu i posljednje što mi također savjetujemo je da poljoprivrednici zaštite travnate rubove parcele. Bolje je da ostave travu na granicama njihovih polja", kaže Panos Panagos stručnjak za zemljišne erozije, JRS.

Znanstvenici iz Zajedničkog istraživačkog centra imaju cilj rada točno razumijevanje - što se događa ispod naših nogu, a u svrhu da Europska unija može bolje determinirati politiku za dobro i održivo gospodarenje svojim zemljištima.

Zemljište - zaštitni tampon

"Međutim, zemljište također ima i druge funkcije, kao što je pročišćavanje vode, ublažava efekte poplava, u borbi protiv klimatskih promjena zadržava ugljični dioksid van atmosfere. I zemljišta su tamponi efekta zagađenja", kaže Arvin Jones, stručnjak o zemljištu JRS.

Da bi se postigli ciljevi, zemljište mora biti dobrog zdravlja. Dobar indikator je da se održi njegova bioraznolikost. Istraživači također uzimaju uzorke iz šuma, na primjer, za daljnje biološke analize.

Klasične biološke analize mogu se kombinirati sa sofisticiranom DNA analizom kako bi se točnije odredili različiti tipovi zemljišta biološke zajednice.

"Očitavanjem DNA sekvence izdvojene iz dijelova, mi možemo razumijeti što žive organizme drži u zemljištu i možemo točno identificirati koji su to organizmi. Na ovaj način mi karakteriziramo bioraznolikost", dodao je stručnjak Alberto.

Atlasi, interaktivne baze podataka, modele, preporuke za pravljenje politika i javne kampanje su konačni rezultati napora istraživanja u vezi "dubokog" kopanja tajni našeg zemljiišta, piše Euronews.

Foto: bigstockphoto.com/ilai


Tagovi

Zemljište Analiza Znanost Poljoprivreda


Autorica

Marija Antanasković

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa višegodišnjim iskustvom u novinarstvu. Zaljubljenik u poljoprivrednu tehniku.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić