Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Okrugli stol
  • 02.09.2015. 16:25

Što poljoprivrednici očekuju od nove Vlade?

Svoja očekivanja od buduće Vlade, poljoprivredni proizvođači i gospodarstvenici iznijeli su na okruglom stolu koji je u organizaciji Zbora agrarnih novinara i Društva agrarnih novinara, održan u Zagrebu.

Foto: depositphotos.com, budabar
  • 853
  • 82
  • 0

Sljedeća hrvatska Vlada mora stočarstvu osigurati kvalitetno financiranje, a država odrediti je li joj proizvodnja hrane strategija ili ne. To su samo neke od poruka s okruglog stola na kojem se raspravljalo o potezima koje poljoprivrednici i gospodarstvenici očekuju od buduće Vlade. Bio je to ujedno prvi iz serije okruglih stolova, ovoga puta posvećen stočarstvu.

Proizvođači su iznijeli niz teškoća s kojima se suočavaju, od nerazumijevanja bankarskog sektora, preko problema s dobivanjem državne zemlje pa do nedostatka dijaloga s državnim institucijama, ukljućujući i resorno Ministarstvo poljoprivrede.

Nismo se mogli riješiti bankara

Želimo proizvoditi, ali na svakom koraku nailazimo na probleme!

"Do 2012. godine nismo se mogli riješiti bankara", kazao je Stjepan Trcak, vlasnik tvrtke Agrozelina d.o.o. iz Komina, koja je puno investirala u tovilišta za svinje.

"Od buduće Vlade očekujem da više vodi brige, odnosno osigura kvalitetno financiranje, kako bi se popunili skupo plaćeni objekti koji sada, mahom, zjape poluprazni", dodao je. Proizvođači su upozorili i na probleme s dobivanjem državne zemlje.

Peradarstvo je kod nas nepravedno zapostavljeno!

"Proizvođači peradi koji čine 19% ukupne stočarske proizvodnje, nemaju pravo ni na poticaje niti na zemlju, što je nonsens, ukoliko nam je stalo do vlastite, kvalitetne sirovine", kažao je Stjepan Sabljak, direktor varaždinske tvrtke Koka. Državnom zemljišnom politikom nije zadovoljna ni Ružica Vukovac, vlasnica OPG-a koji se bavi proizvodnjom mlijeka te načelnica općine Velika Kopanica u Slavonsko-brodskoj županiji. "Na OPG-u imamo 250 goveda, od čega stotinjak muznih krava, a uspjeli smo jedva dobiti 20 državnih hektara", kazala je.

Zašto vjerovati da će nova Vlada biti drugačija!?

Kritizirala je i odluke prošlih Vlada koje su se odnosile na poljoprivredu. "Sve naše Vlade su nas pregazile i možemo biti sretni što smo uopće preživjeli", istaknula je Vukovac, te dodala da je od 58 tisuća proizvođača mlijeka, koliko ih je bilo 2000. godine, opstalo svega njih šest tisuća. Smatra da su OPG-ovi ključan element za obnovu sela, te da odlazak ljudi iz Slavonije može spriječiti samo opstanak obiteljskih gospodarstava.

Dominik Zeko, vlasnik je tvrtke za proizvodnju i preradu mlijeka Eko Vedrine d.o.o. iz Gospića. Po struci je ekonomist i rođen u Hamburgu. U Njemačkoj je prodao softversku tvrtku, pa sada u mjestu Medak, u Ličko-senjskoj županiji, gradi farmu mliječnih krava. No muči ga nesređenost državnog i privatnog poljoprivrednog zemljišta.

"Privatnim česticama u Lici teško je utvrditi vlasnike, a zemlja je toliko zapuštena da trebaju barem tri do četiri godine da je se privede svrsi", istaknuo je Zeko.

Proizvodnju svinja hitno treba povećati, jer nas uvoz puno košta

Predsjednik Grupacije poljoprivrede i prehrambene industrije pri Hrvatskoj udruzi poslodavaca Goran Pajnić, zabrinjavajućim drži što u posljednjih desetak godina, uz cjelokupnu poljoprivrednu proizvodnju, velikom brzinom pada i stočna proizvodnja.

"Početkom 80-ih godina prošloga stoljeće u Hrvatskoj se proizvodilo 2,1 milijun svinja, a danas tek milijun, dok za godišnju potražnju za tom vrstom mesa izdvajamo 2,4 milijuna kuna. Stoga naša zemlja mora u slijedećih pet godina povećati proizvodnju svinja na barem dva milijuna godišnje", istaknuo je Pajnić te napomenuo kako nam je veliki plus činjenica što smo još uvijek zemlja bez GMO-a i to, smatra, treba brandirati.

Foto: depositphotos.com, budabar


Tagovi

Slijedeća Vlada Stočarstvo Proizvodnja hrane Okrugli stol Bankarski sektor Državna zemlja Nedostatak dijaloga Ministarstvo poljoprivrede Stjepan Trcak Agrozelina d.o.o. Komin Tovilišta za svinje Poluprazni objekti Zapostavljeno peradarstvo


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ukrajinski izvoz žitarica je samo 1 milijun tona manji nego prošle godine

Prema Državnoj carinskoj službi, prema podacima od 17. travnja Ukrajina je izvezla 38,608 milijuna tona žitarica i mahunarki od početka sezone  2023/24, od čega je 3,749...

Više [+]