Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Javna rasprava
  • 02.02.2017. 16:30

Što mislite o reformi EU poljoprivredne politike?

Europska komisija danas je pokrenula tromjesečno savjetovanje sa zainteresiranom javnošću o reformi Zajedničke poljoprivredne politike!

  • 1.596
  • 177
  • 0

Počevši od danas, svi zainteresirani europski građani u sljedeća tri mjeseca imaju priliku izreći svoje mišljenje o tome kuda bi europska poljoprivreda trebala ići. Naime, Europska je komisija pokrenula savjetovanje sa zainteresiranom javnošću o za sve poljoprivrednike iznimno bitnom pitanju, reformi Zajedničke poljoprivredne politike ZPP (Common agricultural policy, CAP).

Reformom Komisija namjerava poljoprivrednu politiku usmjeriti prema modernizaciji i pojednostavljenju kako bi "odgovorila na ključna pitanja s kojima se suočavaju poljoprivreda i ruralni krajevi", ali i "pridonijela ostvarenju ključnih ciljeva ove Komisije, porastu zaposlenosti i gospodarskom rastu". Cilj je, također, uskladiti ZPP s Ciljevima održivog razvoja kao i ciljevima na koje se EU obvezala kroz Pariški dogovor o klimatskim promjenama.

O reformi Zajedničke poljoprivredne politike

"Pozivamo sve dionike i sve zainteresirane za budućnost hrane i poljoprivrede u Europi da sudjeluju u kreiranju politike za sve europske građane. Zajednička poljoprivredna politika već pridonosi dobrobiti svih građana, u smislu sigurnosti hrane, opstanku ruralnih područja, ruralnog okoliša i doprinosu izazovu klimatskih promjena. Kroz oblikovanje puta u budućnost, siguran sam da možemo postići još više, no moramo CAP usavršiti, revitalizirati i, naravno, adekvatno financirati", istaknuo je povjerenik EU za poljoprivredu i ruralni razvoj Phil Hogan.

Iako je posljednja reforma ZPP-a provedena relativno nedavno, 2013. godine, Komisija ističe kako niz čimbenika zahtijeva učinkovitiji odgovor. Neki od ključnih izazova, prema EK, koji su se pojavili u posljednjih nekoliko godina su povećana nesigurnost tržišta i pad cijena te nove međunarodne obaveze po pitanju održivog razvoja i klimatskih promjena.

Rezultati savjetovanja bit će objavljeni na webu, a povjerenik Hogan će ih predstaviti na konferenciji u Bruxellesu u srpnju ove godine.


Tagovi

Zajednička poljoprivredna politika Europska komisija Europska unija Poljoprivreda u EU


Autorica

Mirta Kolar

Više [+]

Diplomirala na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu, danas svestrani istraživački novinar s naglaskom na eko poljoprivredu i zaštitu okoliša.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]