Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivredna politika
  • 26.01.2016. 16:35

Što je EU dosad učinila za poljoprivrednike?

Koje su mjere unutar Zajedničke poljoprivredne politike donesene kako bi olakšale život proizvođačima hrane, a koje su u planu?

Foto: Christin Lola/bigstock.com
  • 750
  • 153
  • 0

Na sjednici Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj Europskog parlamenta održanoj prošlog tjedna u Strasbourgu, povjerenik za poljoprivredu Phil Hogan podnio je izvještaj o do sada provedenim mjerama pojednostavljenja ZPP-a te o planovima za implementaciju novih mjera, a u kontekstu objavljenih prioriteta nizozemskog predsjedanja EU i prioriteta u području poljoprivredne politike koje je zastupnicima prezentirao Van Dam, ministar poljoprivrede Kraljevine Nizozemske.

Umjesto visokih kazni - za farmere žuti karton!

Od do sada provedenih mjera u olakšavanju izvršenja obveza poljoprivrednika, treba podsjetiti kako je zbog zahtjevne procedure u svibnju 2015. produžen rok za podnošenje prijava za dodjelu potpora, kao i uvođenje određenih fleksibilnosti vezanih uz provedbu agroekoloških mjera.

Tijekom ljeta je uspostavljena i neovisna ekspertna skupina za nadzor implementacije pojednostavljenja ZPP-a za korisnike Europskih strukturnih i investicijskih fondova.

Poljoprivrednici mogu ispraviti zahtjeve 35 dana nakon završetka natječaja

Krajem 2015. godine uvedena je mogućnost prethodne provjere zahtjeva za potporu kako bi se omogućilo poljoprivrednicima da isprave podnesene zahtjeve u roku do 35 dana nakon isteka roka za podnošenje zahtjeva, bez naknada odnosno penala, donesena je odluka o smanjivanju broja terenskih inspekcija, kao i objedinjavanje različitih elemenata inspekcijskog nadzora u 2016. godini kako bi se nadležnim tijelima omogućilo provođenje samo one provjere koje će imati najveće učinke, kao i uvođenje dodatnih fleksibilnosti koje dozvoljavaju poljoprivrednicima da modificiraju izjave o zemljištima predviđenima za mjere ozelenjivanja, što će imati pozitivne učinke na poljoprivrednike koji možda trebaju prilagoditi plan uzgoja tijekom poljoprivredne sezone.

Također je uvedeno i pojednostavljenje dobrovoljno vezanih potpora poput mogućnosti nacionalnih tijela da prenose sredstva između različitih mjera. Pojednostavljenje pravila za mlade poljoprivrednike prepušteno je državama članicama kako bi se pronašla odgovarajuća ravnoteža u miješanom poduzetništvu u kojem imaju udjela mladi i ostali poljoprivrednici.

Od ove godine, žuti karton, opomene i stroži terenski nadzor poljoprivrednika

Od novih, predviđenih mjera za 2016. godinu svakako je značajno uvođenje spomenutih preliminarnih provjera zahtjeva za dodjelu potpora koje će doprinijeti i smanjivanju razina pogrešaka, ali i smanjivanju razine kazni za pogrešno deklariranje poljoprivrednih površina.

Tu se također uvodi i mjera žutog kartona odnosno opomene za prvi prijestup i umanjenja kazne za taj prijestup za 50% te će taj poljoprivrednik bit podvrgnut terenskom nadzoru u sljedećoj godini. Također, tijekom 2016. godine predviđeno je i donošenje akata za uvođenje novih mjera u području ozelenjivanja koje bi trebale stupiti na snagu 2017. te sveobuhvatna revizija delegiranih i provedbenih akata uz javne intervencije za skladištenje poljoprivrednih proizvoda. U području ruralnog razvoja očekuje se pojednostavljivanje obveza malih poljoprivrednika za dostavu informacija te pojednostavljenje pravila za korištenje financijskih instrumenata.

Foto: Christin Lola/bigstock.com


Tagovi

Poljoprivredna politika Dodjela potpora Phil Hogan Van Dam ZPP


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dobar dan, ako bi tko mogao da pomogne kako da spasim ovaj cvijet? Danas sam uocila smedje mrlje, odmah sam izbacila zemlju, bili su crvi u njoj, oprala korijenje, posudu, i s novom, cistom zemljom zasadila.. Sto ce biti sada, plasim se da... Više [+]