Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zakup zemljišta
  • 23.06.2014. 15:30

Srbija zemlju daje Arapima?

Srpske je poljoprivrednike uznemirila informacija da će ostati bez mogućnosti licitiranja za čak 3.000 hektara poljoprivredne zemlje, koju Ministarstvo financija planira dati u 20-godišnji zakup partnerima iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Foto: depositphotos.com, svedoliver
  • 443
  • 59
  • 0

Kada su saznali da će dio državnog poljoprivrednog zemljišta biti izuzet od licitacija za zakup i dan na korištenje vanjskim partnerima, poljoprivrednici iz Općine Kula u Srbiji, posljednjih su dana mirno prosvjedovali ispred zgrade Skupštine u Novom Sadu, javlja svetpoljoprivrede.com.

Poljoprivrednike je uznemirila informacija da će ostati bez mogućnosti licitiranja za čak 3.000 hektara poljoprivredne zemlje, koju Ministarstvo financija planira dati u 20-godišnji zakup partnerima iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. Domaći su se poljoprivrednici pobunili, tvrdeći da će država strancima omogućiti zakup zemlje za cijenu od 100 eura po hektaru, dok domaći proizvođači za zakup moraju platiti više od 300 eura po hektaru poljoprivredne površine. Navode da ih ne boli toliko cijena zemljišta, već činjenica da će stranci imati mogućnosti izabrati zemlju koju žele, a domaći proizvođači ju neće biti u mogućnosti koristiti idućih 20 godina.

Strancima bagatela, a domaćim proizvođačima ugrožena egzistencija

Stoga su se odlučili za miran prosvjed te traktorima stali u centar Kule, kako bi potaknuli nadležne iz resornog sektora na pružanje odgovora, pri čemu je jedan od zakinutih proizvođača, Živko Pejin, apelirao da se ne dozvoli uskraćivanje poljoprivredne zemlje domaćim proizvođačima. Bez zemlje, poljoprivrednicima i njihovim obiteljima bit će ugrožena egzistencija.

No, nadležni i dalje šute. Iz Ministarstva poljoprivrede proizvođačima su odgovorili da sa slučajem nisu upoznati. Odgovornim poljoprivrednici pak smatraju Ministarstvo financija, na čelu s ministrom Lazarom Krstićem, od kojih nisu dobili nikakve odgovore. Upit o tome što će biti s njihovom zemljom, uputili su i predsjedniku Općine Kula, Draganu Trifunoviću, koji nije bio u mogućnosti pružiti tražene informacije, ispričavši da je zauzet brojnim obvezama.

Poljoprivrednici upozoravaju da scenarij koji ne pogoduje domaćim proizvođačima, u konačnici će se negativno odraziti i na cijelo gospodarstvo. Ukoliko sporna situacija oko pogodovanja zemljištem ne bude rješena, najavljuju radikalnije mjere kojima će pristupiti prosvjedima.

Foto: depositphotos.com, svedoliver


Tagovi

Srbija Zemljište Zakup zemljišta Živko Pejin Prosvjed Ujedinjeni Arapski Emirati Dragan Trifunović Općina Kula Lazar Krstić


Autorica

Marina Bošnjak

Više [+]

Marina je urednica na AgroKlubu, specijalizirana za AgroBaze. Diplomirani je magistar agronomije te volonter Francuske Alijanse Osijek i Emmaüs zajednice Francuska.