Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja energije
  • 28.11.2014. 09:30

Solarna elektrana vrijedna gotovo 7 milijuna kuna

Jedinstven model solarne elektrane spojit će poljoprivredu i proizvodnju energije - zemlja na kojoj je elektrana postavljena potpuno je iskoristiva za uzgoj poljoprivrednih kultura.

  • 390
  • 12
  • 0

Početkom prosinca u Slatini će započeti gradnja viseće solarne elektrane "Sinerot" vrijedne 6,6 milijuna kuna. Gradnju elektrane sufinancirao je Fond za zaštitu okoliša s 5,28 milijuna kuna, dok Virovitička županija sudjeluje s 1,32 milijuna kuna što je 20 % vrijednosti projekta.

Riječ je o jedinstvenom modelu spajanja i korištenja obnovljivih izvora energije i poljoprivrede, a zemljište na kojoj je elektrana postavljena u potpunosti će biti iskorišteno za uzgoj poljoprivrednih kultura poput kelja, kineskog kupusa, paprike, tikvice i peršina. U samo dvije godine ovo je treći projekt obnovljivih izvora energije u Virovitičko-podravskoj županiji baziran na iskorištavanju sunca.

Višak energije koristit će se za škole

Ova će poljoprivredno-energetska cjelina imati još jednu funkciju - poljoprivredna površina će biti ustupljena srednjoj školi u Slatini za praktičnu nastavu, a sav višak energije koju "Sinerot" proizvede, Virovitičko-podravska županija će koristiti za osnovne i srednje škole u županiji. Sunčana elektrana također će služiti i kao pokazni školski objekt namijenjen učenicima srednjih škola koji se školuju za zanimanja vezana uz obnovljive izvore energije.

Energija proizvedena u elektrani jačine 500 kW bit će upotrijebljena za sustav kojim će se parcela od 2,5 hektara navodnjavati. Svi strojevi potrebni za obradu te površine bit će na električni pogon, a stanice za punjenje biti će postavljene na samoj parceli i također će koristiti solarnu energiju. Solarni paneli bit će postavljeni na stupove visine četiri metra, s razmakom od osam metara što omogućava nesmetan rad poljoprivrednim strojevima i potpunu poljoprivrednu iskoristivost zemlje.

Važnost projekta naglasio je i župan Tolušić

"Ovakvi projekti su iznimno bitni za Slavoniju, ali i za cijelu Hrvatsku jer objedinjavaju energetiku, poljoprivredu i edukaciju. Koristimo obnovljive izvore energije na inovativan način i pri tome čuvamo najveće blago koje Slavonija ima - plodne poljoprivredne površine. Iznimno smo ponosni što je značaj i važnost ovog projekta prepoznat u Fondu za zaštitu okoliša", istaknuo je virovitičko-podravski župan Tomislav Tolušić.

Za kraj jedna zanimljivost: Solarna elektrana "Sinerot", naziv je dobila po Svetom Sinerotu, zaštitniku vedrog sunčanog vremena, vrtova i vrtlara.


Tagovi

Slatina Solarna elektrana Sinerot Virovitičko-podravska županija Tomislav Tolušić Navodnjavanje Plodne poljoprivredne površine Fond za zaštitu okliša Obnovljivi izvori energije Iskorištavanje sunca Uzgoj poljoprivrednih kultura

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

No farmer no food, no food no future!