Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Skupe greške administracije
  • 16.03.2015. 10:30

Slučaj neisplaćenih subvencija OPG Šteović

Izgubili su oko 360 tisuća kuna. Osjećaju se prevarenima od mjerodavnih institucija: Ministarstva poljoprivrede, Sisačko-moslavačke županije, osiguravajuće kuće i sudova.

  • 2.258
  • 227
  • 0

Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Marijana Šteovića iz Kutine bavi se vinogradarstvom i vinarstvom. U taj posao krenuli su 2001. godine na imanju u Ruškovici u Općini Velika Ludina.

Trenutačno imaju sedam hektara starog vinograda i tri hektara mlađih nasada. Prevladavaju sorte graševina, frankovka i autohtona moslavačka sorta škrlet. U kupnju i uređenje zemljišta, podizanje nasada i nabavku opreme uložili su do sada više od 800 tisuća kuna vlastita novca. Prošle godine doživjeli su, kažu, pravu katastrofu u proizvodnji, osobito sa sortama graševina i frankovka koje su zbog obilnih i čestih kiša poprilično oboljele od botritisa i drugih bolest, pa je urod bio smanjen, a kvaliteta lošija.

Marijan Šteović

Inače, u proteklih 14 godina prošli su trnovit put u stvaranju i širenju svojeg gospodarstava i proizvodnji grožđa i vina. Osim vremenskih nepogoda koje su im pojedinih godina zadavale udare, nailazili su, kažu, i na nerazumijevanje, aljkavost, pa i čudne odluke i Ministarstava poljoprivrede, Sisačko-moslavačke županije, osiguravajućih kuća, pa i sudova, čime su, tvrde, izgubili nekoliko stotina tisuća kuna, što je itekako utjecalo na njihov razvoj i napredovanje. Ovo je Marijanova strana priče.

Skupe greške Vladine administracije

"Kada smo počeli, sedam godina smo dobivali zemlju u jednogodišnji zakup od općine Velika Ludina na kome se nalazio stari vinograd, a 2009. godine kupili smo to zemljište u vlasništvu države koje je dano na raspolaganje Općini Ludina. Radi se o površini od 14 hektara. Osim toga, u zakupu, odnosno u služnosti Hrvatskih šuma imamo pet i pol hektara.

Nasadi vinograda

Zanimljivo je da je naš OPG još 2003. godine službeno krenuo u postupak ostvarivanja prava služnosti sa državom i taj proces je trajao do 2006. godine kada nam je Vlada RH svojom odlukom dodijelila to zemljište. Međutim, u odluci je krivo napisan broj čestice 2750, umjesto 2705. Zbog osvoje greške Ministarstvo je cijeli postupak vratilo na početka", kaže Marijan dodajući da je zbog greške nekog činovnika u Vladinoj administraciji srušen cijeli natječaj i da se krenulo u novi proces koji je ponovno trajao 3 godine, sve do 2009. godine.

"Kada smo napokon dobili to zemljište, morali smo odmah uplatiti Hrvatskim šumama zakupninu za svih 40 godina u iznosu od 44 tisuće kuna. Po tada važećem Zakonu o poljoprivredi mi smo trebali dobiti refundaciju troškova do visine do 75 % za osnivanje služnosti. Međutim, tu mjeru Ministarstvo poljoprivrede nije nikad raspisalo, nego je jednostavno ukinuta promjenom Zakona. Znači, osim što smo izgubili šest godina vremena, izgubili smo i pravo na refundaciju troškova."

Zakinula ih i Sisačko-moslavačka županija!?

Marijan ukazujte na još jedan problem: "Krenuli smo u sadnju mladog vinograda, očistili zemljište, priredili ga i bili smo u postupku za dobivanje kredita Hrvatske banke za obnovu i razvoj. Još nekoliko godina prije toga, mjerodavni u Sisačko-moslavačkoj županiji pozivali su nas da se upustimo u sadnju, da će, između ostalog, biti i dosta povoljne županijske subvencije. Zato smo u kalkulaciju Elaborata ekonomske isplativosti za kredit kod HABOR-a od 230 tisuća kuna unijeli i ono što nam je ponudila županija: pet kuna po cijepu vinskih sorti loza i sedam kuna za autohtonu sortu škrlet.

Zemljište OPG Šteović

Oni su donijeli odluku sredinom ožujka 2009., nakon toga raspisali su natječaj i u njemu su naveli uvjete, kriterije i rokove. Mi smo u tom roku priložili svu potrebnu dokumentaciju, posadili vinograd i aktivirali kredit od HABOR-a. Tri mjeseca nakon zatvaranja natječaja, županija bez ikakve obavijesti mijenja odluku u kojoj mijenja uvjete natječaja i nama uskraćuje sredstva u iznosu od 55 tisuća kuna: trebali smo dobiti 85 tisuća, a dobili smo samo 30 tisuća", razočaran je Marijan tim postupkom.

Zbog nedostatka očekivanog novca, njihov OPG morao je ići u prijevremeni otkup kapitalnih ulaganja, za što im je banka uzela 10 tisuća kuna. "Morali smo zatražiti i repogram HABOR-ovog kredita. Kamata na repogram bila je 30 tisuća kuna. To je utjecalo i na nepravovremeno plaćanje rata općini Velika Ludina za kupljenu zemlju, zbog čega nam rastu zatezne kamate na 10 tisuća kuna."

Izgubili i na osiguranju mladog vinograda

Slučaj neisplaćenih subvencija završio je na Trgovačkom sudu u Zagrebu. Marijan Šteović tužio je svoju Županiju koju je tada vodila Marina Lovrić Merzel, sadašnja zastupnica u Hrvatskom Saboru, a pročelnik za poljoprivredu bio je Zoran Vasić, sadašnji pomoćnik ministra za poljoprivredu.

Nasai vinograda

"U međuvremenu, bitno je naglasiti da smo mi izgubili prvostupanjsku presudu na sudu s tim da si je sutkinja zagrebačkoga Trgovačkoga suda (Nikolina Dorić Hadžiseidić) uzela za pravo da mijenja razloge tužbe." Ovaj sudski spor mogao bi, kaže Marijan, završiti na Visokom trgovačkom sudu tek 2018. godine.

Ovo obiteljskog poljoprivredno gospodarstvo zadesila je i velika elementarna nepogoda - početkom svibnja 2011. godine imali su u vinogradu gotovo totalnu štetu od mraza koju je potvrdio sudski vještak za poljoprivredu. Mladi vinograd je bio osiguran, no u osiguravajućoj kući čije ime Marijan kaže ne smije spominjati zbog nagodbe, rekli su mu da ta polica osiguranja ni po osnovnom ni po dopunskom osiguranju ne pokriva štetu od mraza.

"Na Sudu časti Hrvatske gospodarske komore ja sam dobio dvije presude u svoju korist, ali oni nisu reagirali na to. I onda nevjerojatna stvar: prijavim ih HANFI, Hrvatska agencija za nadzor financijskih sluga, a ona odbaci obadvije pravomoćne presude Suda časti i prihvati mišljenje osiguravajuće kuće. U pogodbi sa tom osiguravajućom kućom izvukli smo 60 tisuća kuna od 140 tisuća na koliko je procijenjena stvarna šteta", ukazuje Marijan.

Šansu vide u ruralnom turizmu!

Kada je krenuo u osnivanje OPG-a, ovaj hrvatski branitelj koji je ostao bez posla u Petrokemiji, planirao je s obitelji stvoriti gospodarstvo od kojeg će moći solidno živjeti. Velika želja mu je bila da se na prekrasnima moslavačkima terenima, osim proizvodnjom grožđa i vina bave i seoskim turizmom.

Na svom gospodarstvu imaju mogućnosti sadnje još 70 tisuća cijepova vinove loze, zainteresirani su za autohtonu sortu škrlet, pa bi to bio jedan od najvećih nasada te autohtone sorte.

Nažalost, kaže ne može vjerovati što mu se do sada sve događalo, nije očekivao tako trnovit put i nepredviđene probleme zbog kojih su do sada izravno izgubili oko 360 tisuća kuna. Osjećaju se prevarenima od mjerodavnih institucija: Ministarstva poljoprivrede, Sisačko-moslavačke županije, osiguravajuće kuće, sudova.

"Sav novac ulagali smo u proizvodnju, nismo ulagali u kuću, vozimo stari auto, puno se odričemo, ali ni to ne pomaže. Sada vidimo neke šanse da se 26-godišnja nezaposlena kći Una, također članica OPG-a, natječe za mjeru 6 iz Fonda za ruralni razvoj - za poljoprivrednike-početnike, mlađe od 40 godina! Novcem bi financirali izgradnju objekata za ruralni turizam", kaže Marijan, nadajući se da u ostvarenju tog projekta neće biti sličnih problema na kakve su do sada nailazili.


Fotoprilog


Tagovi

Marijan Šteović OPG Šteović Mladi vinogradi Proizvodnja grožđa Sisačko-moslavačka županija Zakup Botritis Graševina Frankovka Velika Ludina HABOR Natječaj Kredit Škrlet Kapitalna ulaganja Neisplaćene subvencije Marina Lovrić Merzel Zoran


Autor

Vjekoslav Hudolin

Više [+]

Inženjer poljoprivrede sa 38-godišnjim iskustvom u profesionalnom novinarstvu. Nekada novinar HRT-a, dopisnik Glasa Slavonije, suradnik Gospodarskog lista, Agroglasa, Poljoprivrednog vjesnika, Večernjeg i Jutarnjeg lista, a danas voćar koji u obiteljskom kolekcijskom voćnjaku uzgaja oko 260 starih sorata jabuka i krušaka.