Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Glifosat
  • 04.03.2016. 10:30

Škrlec poziva Romića na zabranu glifosata

Europarlamentarac Davor Škrlec otvorenim pismom obratio se ministru poljoprivrede Davoru Romiću od kojega traži preispitivanje stajališta ministarstva navodeći argumente protiv daljnje uporabe glifosata.

Foto: Službena stranica zastupnika u Europskom parlamentu Davora Škrleca
  • 1.088
  • 129
  • 0

Europarlamentarac Davor Škrlec otvorenim pismom obratio se ministru poljoprivrede Davoru Romiću od kojega traži preispitivanje stajališta ministarstva navodeći argumente protiv daljnje uporabe glifosata.

Na to ga je potaknula informacija pristigla iz Ministarstva poljoprivrede kako će Hrvatska 7. i 8. ožujka na Stalnom Odboru za biljke, životinje, hranu i životinjsku hranu u Bruxellesu podržati prijedlog Europske komisije o produljenju dozvole za korištenje glifosata do 2031. godine u Europskoj uniji.

Škrlec: Pozivam ministra da razmotri podršku upotrebi glifosata

"Kao član Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane u Europskom parlamentu, pozivam našeg ministra da razmotri podršku prijedloga Komisije te se založi u interesu zdravlja građanki i građana Republike Hrvatske, kao i svih građana EU-a, za smanjenje autorizacijskog razdoblja na tri do pet godina s ciljem provedbe relevantnih istraživanja s konkretnim rezultatima o štetnosti glifosata", ističe Škrlec u svojem pismu.

Otvoreno pismo ministru poljoprivrede!

Potencijalno kancerogena tvar

Grupacija Zelenih/ESS-a u Europskom parlamentu, čiji je član i zastupnik Škrlec, pokrenula je ovog tjedna kampanju kojom žele utjecati na ukidanje dosadašnje licence za daljnju upotrebu glifosata u Europskoj uniji čije trajanje ističe u lipnju ove godine.

Glifosat, kemikalija koju pronalazimo u herbicidima (proizvodima namijenjenima uništavanju nepoželjnih biljki kao što je, primjerice, korov) nedavno je postao najviše korištena poljoprivredna kemikalija svih vremena. Osim njegovog intenzivnog korištenja, glifosat se pokazao vrlo kontroverznim što je dovelo do porasta zabrinutosti o njegovoj sigurnoj upotrebi. Zeleni u svojoj kampanji navode sedam glavnih razloga zbog kojih bi glifosat trebao biti zabranjen u Europskoj uniji.

"Prvenstveno se pozivam na Svjetsku zdravstvenu organizaciju koja je definirala glifosat kao potencijalno kancerogenu tvar te je zabrinjavajuće kako su brojni instituti i agencije, uključujući i američke (EPA, FDA), identificirali prisutnosti glifosata u zraku, vodi, hrani te ljudskom urinu i krvi.

Povezanost s GMO sjemenom

Također, treba ukazati na blisku povezanost herbicida na osnovi glifosata i GMO sjemena koja predstavlja rizik za zdravlje i okoliš. S obzirom na činjenicu kako su sve hrvatske županije proglašene zonama slobodnim od GMO-a, dodatan je argument u prilog neopravdanosti podržavanja prijedloga o glifosatima od strane Hrvatske", ističe ovaj europarlamentarac.

Foto: Službena stranica zastupnika u Europskom parlamentu Davora Škrleca


Tagovi

Davor Škrlec Europski parlament Europska komisija Davor Romić Glifosat Hrvatska Ministarstvo poljoprivrede Pismo GMO Štetnost


Autorica

Ivana Barišić

Više [+]

Prije nego je upisala pravo, počela se baviti novinarstvom. I u njemu ostala. Pisala je za Večernji list, Poslovni dnevnik i Tportal, a televizijsko iskustvo stekla je na RTL-u. Kada ne piše, vozi bicikl, romobil ili skija :)

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle uspjeh je djelomičan. Prvo zahvala gđi Maji Celing Celić na savjetu i informacijama. Sjeme tikve sudovnjače je dalo rezultat. Ostalo sjeme (one tikve sa dugačkim vratom nisu uspjele, jako su se deformirale u oblik krastavca :-) ). U p... Više [+]