Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • IPARD
  • 19.03.2015. 07:30

Seljaci pripremite projekte, državo Agenciju

U Beogradu je održan sajam projekata koje finansira Evropska unija. Uz ostale oblasti, iz delegacije Unije u Srbiji najavljuju da će u narednom periodu biti novca i za poljoprivredu – ali su preduslov za to dobro napisani projekti. I naravno, da Agencija za agrarna plaćanja bude operativna.

  • 140
  • 11
  • 0

Brojnim, pre svega novinarima, iz svih krajeva Srbije delegacija Unije je predstavila projekte koje je finansirala od 2000. godine, ali i koje će finansirati u budućnosti. Uz reformu javne uprave, vladavinu prava, energetiku, konkurentnost i inovacije, obrazovanje, zapošljavanje i socijalnu politiku, obnovu nakon poplava i upravljenje nepogodama, novac poreskih obveznika Evropske unije koristi se i za projekte u poljoprivredi.

Uz saradnju sa resornim ministarstvom sprovode se projekti za unapređenje upravljanja zemljištem, iskorenjavanje svinjske kuge i besnila i FADN - sistem računovodstvenih usluga na gazdinstvima. Zašto je taj sistem bitan poljoprivrednicima, a i državi, objašnjava Mirjana Bojčevski, iz sektora za poljoprivrednu politiku u Ministarstvu poljoprivrede.

"Sistem je zasnovan na na tome da svaki poljoprivrednik vodi evidenciju svojih troškova i rashoda i na osnovu toga na kraju godine dobija rezultate svog poslovanja. Drugim rečima, na osnovu toga može da donese dobre poslovne odluke i unapredi svoje poslovanje. Sistem računovodstvenih usluga na gazdinstvima je bitan i za resornu administraciju. Kroz njega Ministarstvo poljoprivrede vrši analizu mera poljoprivredne politike, odnosno prati kako subvencije utiču na prihode poljoprivrednika", kaže Bojčevski.

Za sedmogodišnji period obezbeđeno 175 milona evra

Ministarka bez portfelja zadužena za Evropske integracije, Jadranka Joksimović, kaže da će poljoprivednici od sledeće godine moći da koriste novac iz programa podrške poljoprivredi i ruralnom razvoju - IPARD. "Za idući semogodišnji period obezbeđeno je 175 miliona evra. Od sledeće godine 15 miliona evra, pa svake godine sukcesivno po 5 miliona evra i tako do 2020. godine. Mi ćemo ove godine intenzivno obučavati poljoprivrednike. U početku će oni moći da računaju na novac iz Prvog IPARD programa za poljoprivrednu mehanizaciju. Kasnije ćemo moći da računamo i na druge komponente IPARD-a," pojasnila je Joksimović.

Da bi novac iz Evropskih fondova mogli da usmerimo u poljoprivredu, moramo imati potpuno operativnu Agenciju za agrarna plaćanja. To znači da ona iz EU fondova novac treba da usmeri ka poljoprivrednicima, da kontroliše njegovo namensko korišćenje i nakon realizacije projekta da Brisel uveri da je novac namenski upotrebljen, a za sve to nije dovoljno samo da se Agencija iz Šapca izmesti u Beograd.


Foto prilog


Tagovi

IPARD Projekti u poljoprivredi Jadranka Joksimović Mirjana Bojčevski FADN Svinjska kuga Evidencija troškova Agencija za agrarna plaćanja EU fondovi Poljoprivredna gazdinstva


Autor

Đorđe Simović

Više [+]

Dugogodišnji agrarni novinar, objavljuje u štampanim i elektronskim medijima u zemlji i regionu. Nosilac više nagrada za agrarno novinarstvo. Moto: "Nemoj pa se ne boj."