Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sastanak
  • 09.08.2013.

Sastanak ministra i seljaka završio bez dogovora!

Predstavnici HPK podsjećaju premijera na obećanje koje je dao kada je bio u Slavoniji - da Slavoniju neće zaboraviti i da će učiniti sve da ju izvuče iz krize gospodarstva u kojoj je već 20 godina.

  • 1.509
  • 269
  • 0

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina sastao se danas, 08. kolovoza 2013., s predstavnicima Hrvatske poljoprivredne komore. Razgovarali su o zahtjevima proizvođača i mogućim rješenjima.

Ministar Jakovina izjavio je kako u najvećoj mogućoj mjeri razumije probleme naših poljoprivrednih proizvođača te je na sastanku objasnio kako je do sada već isplaćeno gotovo 2,4 milijardi kuna poticaja i to značajno ranije nego svih prethodnih godina.

Ministarstvo je isplatilo onoliko novca koliko je bilo na raspolaganju u proračunu. Proizvođači moraju biti svjesni trenutka u kojem se nalazi Državni proračun. Poticaj nije plaća seljaka, zbog čega se u javnost stvara kriva slika o poljoprivrednim proizvođačima. Manji dio proizvođača prosvjeduje, dok najveći dio proizvođača pošteno radi svoj posao“, istaknuo je Jakovina.

Jakovina je ponovio kako prosvjedi, pritisci i ucjene nisu način rješavanja problema i neće donijeti rezultate, posebice u turističkoj sezoni te u trenutku kad ometanje bilo koje gospodarske aktivnosti donosi novu štetu i gubitke za Državni proračun, a time i za poljoprivredne proizvođače.

Sastanak je završio bez konkretnog dogovora, a predsjednik HPK Matija Brlošić, rekao je kako je ministar zatražio "time-out" do ponedjeljka 12.kolovoza 2013., kako bi pripremio mjere kroz koje bi se moglo naći rješenje, a u HPK smatraju da bi se u pregovore trebali uključiti i premijer Zoran Milanović i ministar financija Slavko Linić.

Prijedlog je da se u ponedjeljak nastave pregovori, no što će reći poljoprivrednici na terenu - nitko ne zna. Iz Ministarstva poljoprivrede priopćili su i da će se na sastanku u ponedjeljak razgovarati o mogućim modelima olakšica i konkretnim mjerama za pomoć poljoprivrednim proizvođačima.

Brlošić je nakon sastanka ponovio kako niti jednom sektoru u državi nije toliko srezan proračun kao poljoprivredi, navodeći kako su zamolili ministra da podsjeti premijera na obećanje koje je dao kada je bio u Slavoniji - da Slavoniju neće zaboraviti i da će učiniti sve da ju izvuče iz krize gospodarstva u kojoj je već 20 godina.

Brlošić je iz tog razloga rekao kako očekuju da će ministar pripremiti rješenja za ponedjeljak, a voljeli bi da se pojave i premijer i ministar financija.

Predsjednik Odbora za udruge HPK, Stjepan Kunovec naveo je i kako bi se u ponedjeljak trebao održati i sastanak sa predstavnicima otkupljivača pšenice zbog razgovora oko otkupne cijene, budući je cijena koju trenutno nude, od 1,05 kuna po kilogramu, neprihvatljiva i trebala bi se povisiti.

Budući da na sastanku nije postignut nikakav dogovor, slavonski seljaci odlučili su krenuti u blokadu đakovačke obilaznice te kod prosvjednih punktova u Vukovarsko-srijemskoj, Virovitičko-podravskoj, Koprivničko-križevačkoj, Bjelovarsko-bilogorskoj te Brodsko-posavskoj županiji.


Tagovi

Gospodarska kriza Sastanak Dogovor Tihomir Jakovina Zoran Milanović Matija Brlošić Slavko Linić HPK Ministarstvo poljoprivrede Prosvjed Poticaji


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."