Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Provjera ispravnosti prskalica
  • 06.12.2016. 18:00

Samo trećina prskalica prošlo pregled?!

Istekao zakonski rok za provjeru ispravnosti prskalica i raspršivača!

Foto: bigstockphoto.com, StockR
  • 3.704
  • 372
  • 0

Prema Pravilniku o održivoj uporabi pesticida 26. studenog istekao je rok za provjeru ispravnosti uređaja za primjenu pesticida prema kojemu su ovi strojevi trebali biti pregledani najmanje jedanput.

Strojevi moraju zadovoljavati određene tehničke zahtjeve radi postizanja visoke razine zaštite zdravlja ljudi životinja i okoliša.

Od 26.11.2016. svi profesionalni korisnici mogu koristiti samo strojeve koji su pregledani i koji imaju znak o obavljenom pregledu. Strojevi podliježu redovitom pregledu jednom u razdoblju od tri godine.

Mogu se koristiti samo pregledani strojevi

Novi strojevi (oni koji su prodani nakon 1. siječnja 2013. godine) dobivaju znak o obavljenom pregledu na razdoblje od pet godina od dana kupovine. Prema Pravilniku od redovitih pregleda su izuzete leđne prskalice i leđni raspršivači (na motorni pogon).

Redovite preglede obavljaju ispitne stanice ovlaštene od strane Ministarstva poljoprivrede, a cijena pregleda ovisi o radnom zahvatu, broju mlaznica te iznosi od 400-800 kuna.

Samo 14 tisuća pregledanih prskalica?

Prema informacijama iz Ministarstva poljoprivrede pruženima na Kongresu povrćarstva, procjenjuje se da je izvršena provjera ispravnosti 14.000 strojeva za primjenu pesticida, od sveukupno njih 45.000 koliko se prema procjeni trenutno koristi u Hrvatskoj, što znači da u sljedeću sezonu zaštite bilja ulazimo s 31.000 prskalica i raspršivača koji nemaju znak o ispravnosti.

Što je potrebno učiniti prije provjere ispravnosti?

Vlasnici ili korisnici strojeva za primjenu pesticida moraju prije pregleda temeljito očistiti prskalice i raspršivače iznutra i izvana. Spremnik za škropivo mora biti napunjen čistom vodom najmanje do polovice njegova volumena. Korištena voda pri pregledu bit će nakon završetka pregleda vraćena u spremnik za škropivo.

Takva voda može se koristiti kod prve sljedeće pripreme škropiva. Na mjesto pregleda treba sa sobom ponijeti valjani osobni identifikacijski dokument s ispravnom adresom prebivališta (osobna iskaznica ili putovnica i OIB). Na mjesto pregleda potrebno je donijeti i tehničke podatke o prskalici ili raspršivaču (proizvođač, godina proizvodnje, model, serijski broj ako je dostupan.

Stroj za primjenu pesticida treba biti tehnički ispravan pri dolasku na provjeru. Na pregled je potrebno ponijeti i slijedeće:

  • za nove strojeve - priložiti dokaze o kupnji, dokumente s tehničkim podacima i izjavu o sukladnosti
  • za rabljene strojeve - dostaviti dokaze o kupnji, tehničke podatke
  • za priznavanje pregleda u nekoj članici EU - dostaviti podatke o državi članici Europske unije u kojoj je stroj kupljen, kao i informaciju ima li stroj važeći znak o obavljenom redovitom pregledu, u kojoj državi članici EU je znak izdan i do kada je važeći

Sve promjene se prijavljuju ispitnim stanicama

Detaljnije informacije o pripremi strojeva prije službenog pregleda ovlaštene ispitne stanice navest će u obavijesti o obavljanju pregleda. Ako obavijesti ne sadrže takve informacije, upućujemo vas da takve informacije zatražite od ovlaštene ispitne stanice koja je dala obavijest i najavila pregled. Vlasnici/korisnici strojeva trebaju prijaviti ispitnoj stanici:

  • nove strojeve i zatražiti znak prije prve uporabe stroja, a najkasnije u roku od tri mjeseca od kupnje,
  • svaku promjenu podataka o vlasništvu u roku od 30 dana od nastanka promjene u pisanom obliku i priložiti dokaze o promjenama,
  • strojeve koje iz tehničkih ili drugih razloga nisu u uporabi ili je prošlo više od 30 dana od isteka znaka radi odjave takvih strojeva.

U slučaju manjih neispravnosti koje mogu otkloniti serviseri nazočni na mjestu pregleda, moguće je ponoviti pregled isti dan. Kod većih neispravnosti pregled se mora ponoviti. U ovom slučaju izdaje se izvještaj o pregledu, ali se ne izdaje znak o obavljenom pregledu. Znak o obavljenom pregledu izdaje se samo u slučajevima kada strojevi za primjenu ispunjavaju propisane zahtjeve.

Foto: bigstockphoto.com, StockR


Dokumenti


Tagovi

Prskalice Ispravnost Ispitne stanice


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]