Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Elementarna nepogoda
  • 30.06.2016. 16:30

Romić: Šteta od tuče 190 milijuna kuna!

Najviše su stradali kukuruz, suncokret, soja, uljana repica, a tamo gdje je olujno nevrijeme praćeno kišom i tučom i pšenica i ječam, doznao je ministar Davor Romić u Osijeku.

Foto: Pixsell.hr
  • 3.011
  • 345
  • 0

Ministar poljoprivrede Davor Romić u Osijek je stigao kako bi obišao teren i uvjerio se u razmjere štete olujnog nevremena koje je nedavno pogodilo Osijek i okolicu.

U ponedjeljak će Županijsko povjerenstvo za procjenu šteta predložiti osječko-baranjskom županu da proglasi elementarnu nepogodu jer je nevremenom pogođena 21 općina, a prema prvim procjenama, šteta se kreće oko 190 milijuna kuna.

Izaći će se u susret pogođenima nepogodom

"Razmotrit ćemo ono što je na raspolaganju ministarstvu, a to su sredstva osigurana u državnom proračunu povezana uz mjere za poljoprivredno zemljište. U koordinaciji s Ministarstvom financija ćemo vidjeti da se u susret iziđe onima koji su pogođeni elementarnom nepogodom. Na raspolaganju su nam i mjere Ruralnog razvoja 5.2 pa ćemo ju razmotriti u onim slučajevima gdje su proizvodni potencijali u potpunosti uništeni, a kroz ovu mjeru se mogu nadoknaditi", rekao je ministar Romić napominjući kako je u proračunu za elementarnu nepogodu predviđeno 40 milijuna kuna.

S obzirom da je riječ o proizvodnji na otvorenom, poljoprivrednim proizvođačima kao najbolju zaštitu u borbi protiv štete od elementarnih nepogoda sugerira osiguranje usjeva.

Stradali kukuruz, suncokret, soja, uljana repica

"Isto tako moramo znati da određene tehničko-tehnološke mjere mogu pomoći u tome. Primjerice, ovdje je bio mraz, a vlasnici voćnjaka koji su imali antifrosne sustave su jako dobro prošli jer su ih tada aktivirali. Moramo tražiti načine, od tehničko-tehnoloških do suradnje ministarstva i lokalne samouprave kao i druge mjere kako bi pomogli proizvođačima da osiguraju svoje usjeve jer je to jedini pravi put", poručio je Romić.

Zamjenik osječko-baranjskog župana Željko Kraljičak dodao je kako će u ponedjeljak predložiti županu da proglasi elementarnu nepogodu jer su za to ispunjeni uvjeti.

"Najviše su oštećeni kukuruz, suncokret, soja, uljana repica, a tamo gdje je olujno nevrijeme praćeno kišom i tučom imamo pšenicu i ječam. Stupanj oštećenja je različit", upoznao je ministra dožupan Kraljičak napominjući kako je u epicentru oluje koje je zahvatilo područje Ivanovca, Antunovca i Ernestinova šteta na kulturama dosegnula i 100%, a elementarna nepogoda se proglašava kada je šteta veća od 30 posto.

Foto: Pixsell.hr


Povezane biljne vrste

Pšenica

Pšenica

Sinonim: Žito | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev te je njome zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični kruh... Više [+]

Ječam

Ječam

Sinonim: - | Engleski naziv: Barley | Latinski naziv: Hordeum vulgare L.

Ječam se uglavnom koristi kao stočna hrana jer posjeduje visoku hranidbenu vrijednost. U hranidbi stoke ječam se koristi kao prekrupa (izmrvljeno zrno koje se koristi za dodavanje... Više [+]

Uljana repica

Uljana repica

Sinonim: - | Engleski naziv: Swede rape, oilseed rape | Latinski naziv: Brassica napus L. (Partim)

Uljana repica proizvodi se zbog dobivanja ulja. U sjemenu uljane repice ima oko 40 %  i oko 20 % bjelančevina. Ranije je ulje uljane repice korišteno za osvjetljenje i mazivo, a... Više [+]

Tagovi

Osijek Nevrijeme Elementarna nepogoda Šteta Usjevi Osiguranje Davor Romić Željko Kraljičak Mjere Proizvođač Pšenica Ječam Uljana repica Stupanj


Autorica

Ivana Barišić

Više [+]

Prije nego je upisala pravo, počela se baviti novinarstvom. I u njemu ostala. Pisala je za Večernji list, Poslovni dnevnik i Tportal, a televizijsko iskustvo stekla je na RTL-u. Kada ne piše, vozi bicikl, romobil ili skija :)

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zamislite da ujutro nađete nekog kako spava u šatoru na Vašem imanju, što biste napravili? To je naime sasvim normalna pojava i pravno formulirana radnja u nekim zemljama Europe. Ne znam koliko je precizna, ali ova karta pokazuje zemlje gdj... Više [+]