Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zagreb Vinocom 2013.
  • 02.12.2013. 08:00

Raznolikost domaćeg na 8. Zagreb Vinocomu

Za proizvođača, najisplativiji je direktni kontakt s kupcem - potrošačem

  • 328
  • 32
  • 0

Što je pokazao i što smo zapazili na već tradicionalnom festivalu vina, kulinarstva i kulture stola, Zagreb Vinocom 2013., ne stavljajući se ni u kakvu ulogu sudaca i ocjenjivača?

Ulje lunskih maslina

Zajedničko svim skupinama izlagača - vinara, pršutara, maslinara, sirana, prerađivača, trgovaca i drugih je da se osjeća opći napredak i boljitak, od kakvoće (težište je na prirodnom, domaćem, autohtonom pa i posebnom, zaboravljenom), do dizajna ambalaže te načina prezentacije i nuđenja na kušanje.

Zanimljivo je da na isti način nastupaju i veliki i mali. Primjerice PIK Vrbovec (Belje) s finim narescima, Vindija s probranim (kozjim i ovčijim) sirevima, isto kao i Zlatko Šimić iz Požege s visokopriznatim voćnim rakijama ili uzgajivač i mesar Bođirković iz Borova, koji domaće ćevapčiće i niz drugih proizvoda od mješavine domaće svinjetine i junetine dostavlja i po Zagrebu.

Međimurska vina

Dakle, i naši su proizvođači hrane shvatili da moraju ići skroz do potrošača, što zahtijeva organizaciju u interesne skupine ili dodatne djelatnike u prodaji. Tako smo vidjeli i štand talijanskog OPG-a Lucani iz Calabrie, koji nudi svoje mesne proizvode, ulje, vino, tjesteninu, pekarske proizvode, sireve, sve rađeno na originalni manufakturni način.

Dosta je vinara svoja gospodarstva (u Istri masovno) uklopilo u turističku ponudu, pa i na kontinentu ima reprezentativnih podruma (Slavonija) ili blizu metropole poput Borisova „vinskog selaVuglec breg kod Krapinskih Toplica, Bolfanova Vinskog vrha ponad Zlatara, ili Bodrena iz Huma na Sutli poznatog po predikatima.

Zalogajčići konobe Dida

O vinima, a zaista se imalo što kušati u svim bojama, godištima i vinogorjima te sortnim skupinama, ne bismo raspravljali, jer ocjene i procjene su najčešće subjektivne, ali bi ustvrdili da sigurno nije bilo lošeg vina i onoga koje dušu ne otvara. Kao što vaš reporter, posve subjektivno, u širokoj paleti, ipak malo više uživa u međimurskim vinima. Kao kuriozum možemo spomenuti slovensko čokoladno vino Kunej čije je prapočelo u špajzi trapističkog samostana kada je domaća čokolada slučajno pala u vino. Ženama je, kažu jako drago.

Mediji na licu mjesta

Veseli da se sve više pojavljuje riba, posebice u dekorativnim zalogajčićima poput vrlo profinjenih u školjkicama zagrebačke konobe Dida, a iskazali su se i velalučki vinari svojim obročićima ribe, povrća i ulja kakvih je sigurno uz čašu vina nedovoljno u našoj turističkoj ponudi. Nazočan je i već dokazani Arba commerce sa svojim mariniranim filetima bijele i plave ribe. Sve što je viđeno (dugo bi nabrajali, od hrena s jabukama do primjerice bermeta i muštarde ili namaza sa začinima) posebice vina, pršuti, sirevi, maslinova ulja, poželjno je na svakom finijem stolu.


Tagovi

Vino Pršut Maslinovo ulje Čokoladno vino Kunej PIK Vrbovec Vindija Zlatko Šimić Bođirković


Autor

Rajko Polić

Više [+]

Novinar HND-a od 1973. Studirao filozofiju u Zagrebu, poljoprivredu u Križevcima, profesionalni novinar - reporter u Večernjem listu 30 godina, sudjelovao u pokretanju prvog specijaliziranog priloga Vrt

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P