Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivredni dohodak
  • 03.02.2015. 18:30

Raste realni dohodak u poljoprivredi!

Vrijednost realnog dohotka u poljoprivredi u 2014. godini iznosi 6,8 milijardi kuna, 7 posto više nego godinu prije.

Foto: depositphotos.com
  • 826
  • 144
  • 0

S obzirom na procjene Državnog zavoda za statistiku, vrijednost realnog dohotka u poljoprivredi u 2014. godini narasla je za 7%. Ti podaci pokazuju povećanje vrijednosti realnog dohotka u poljoprivredi u odnosu na 2013. godinu, za 449 milijuna kuna, pa će sada on iznositi 6,8 milijardi kuna.

Output poljoprivredne djelatnosti zabilježio je pad od 4,8%, na 18,3 milijarde kuna - i to zbog smanjene proizvodnje žitarica od 5,99% i industrijskih proizvoda za čak 29,37%. Šećerna repa jedina je poljoprivredna kultura koja je zabilježila rast proizvodnje od 32,5% u 2014. godini.

U proizvodnji voća, maslina i grožđa, zabilježen je pad proizvodnje koji se dogodio poglavito zbog loših vremenskih uvjeta koji su obilježili veći dio protekle godine. Stočna proizvodnja ne bilježi veće promjene te se u odnosu na prethodnu godinu procjenjuje pad od 1,22%.

Poticaji i pad cijena gnojiva

Isplaćeni poticaji veći su za približno 30%, što je uzrokovalo porast ekonomičnosti poslovanja. Zbog pada cijena gnojiva i stočne hrane, i vrijednost troškova proizvodnje (međufazna potrošnja) zabilježila je pad u odnosu na 2013. godinu. Zbog toga realni dohodak bilježi rast od spomenutih 7%.

Prema podacima DZS-a, u 2014. je uloženi rad u poljoprivredi pao za 1,4 %. Bruto dodana vrijednost procjenjuje se na 8,949 milijardi kuna što predstavlja rast za 4,8%, a indeks realnog dohotka u poljoprivredi po jedinici godišnjeg rada procjenjuje se na 35.087 kuna, što je povećanje od 8,6%.

Foto: depositphotos.com


Tagovi

Realni dohodak Rast proizvodnje Smanjena proizvodnja žitarica Pad cijena Gnojivo Stočna hrana Isplaćeni poticaji Uloženi rad


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."