Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mjere pomoći
  • 23.09.2015. 16:25

Raste potražnja za hranom - a farme se gase!

Samo 20 posto cijene komada odreska u trgovini odlazi poljoprivredniku i 8 posto u slučaju kruha, a manje od trećine ide za sir. Komisija, ministri i članovi parlamenta moraju poduzeti jasne korake prema suzbijanju nelojalnih komercijalnih nepoštenih trgovačkih praksi.

  • 399
  • 115
  • 0

Već mjesecima diljem Europe održavaju se prosvjedi, a više od 6.000 poljoprivrednika prosvjedovalo je u Bruxellesu početkom rujna. Ekstremno teška situacija na EU tržištu svinjskog mesa, mlijeka, voća i povrća i govedine, uglavnom se dogodila kao rezultat ruskih izvoznih ograničenja koja su praktički preko noći pogodila glavno izvozno tržište EU.

Prije embarga uvedenog u kolovozu 2014., rusko poljoprivredno-prehrambeno tržište je pokrivalo izvoz EU u vrijednosti do 16 milijardi eura godišnje, uključujući poljoprivrednu mehanizaciju. Ruski embargo umanjio je otprilike polovicu, 5,5 milijardi eura poljoprivredno-prehrambenog izvoza.

Potražnja raste, a proizvodnja pada

Organizacija poljoprivrednika Copa Cogeca upozorava da će se potražnja za hranom do 2050. povećati za 60%, ali bez farmera ne možemo dočekati takav scenarij. Copa i Cogeca dočekali su pozitivno neke dodatke paketu pomoći EU komisije o kojem su se složili EU ministri, ali još uvijek nedovoljno kako bi se poboljšala loša situacija.

Glavni tajnik organizacije Copa Cogeca Pekka Pesonen rekao je kako pozdravlja činjenicu da su se ministri usuglasili podići intervencijsku cijenu mlijeka kako bi se tržište stabiliziralo. To je ključno kako bi se ublažili efekti rastućih troškova proizvodnje i smanjio pritisak na tržište mlijeka. Pozitivan je korak i organizirana grupa koja će pratiti što se događa sa poljoprivrednim tržištem.

Prihodi farmera ispod prosjeka

Dobro je i to što će Komisija poticati fondove za promociju te pronaći nova vrata na tržište. Razočarani su time što nema glasa o izvoznim kreditima za EU govedinu, svinjetinu i mlijeko. Paket uključuje samo nekoliko mjera kako bi se pomoglo smanjiti nestabilnost na tržištu mesa. Cijene su ispod proizvodnih troškova u mnogim zemljama, a prihodi farmera su ispod prosjeka. Prihodi su ponovo pali za 1.7% u 2014. godini. Većina je primorana zatvoriti farme, a sve su veće potrebe za hranom.

"Proizvođači su žrtve međunarodne politike. EU poljoprivrednici plaćaju cijenu zbog stava EU o Ukrajini. Također ih pritišću trgovci, koriste tešku situaciju poljoprivrednika u prehrambenom lancu tijekom ruske krize kroz povećanje marži.

Samo 8% cijene ide farmeru?!

Samo 20% cijene komada odreska u trgovini odlazi poljoprivredniku i 8% u slučaju kruha, a manje od trećine ide za sir. Komisija, ministri i članovi parlamenta moraju poduzeti jasne korake prema suzbijanju nelojalnih komercijalnih nepoštenih trgovačkih praksi", govori Matija Brlošić, predsjednik HPK. EU poljoprivredno-prehrambeni sektor pokriva 40 milijuna poslova većinom u EU ruralnim područjima i izvozi više od 120 milijardi eura svake godine.


Tagovi

Pekka Pesonen Copa Cogeca Intervencijska cijena Mlijeko Tržište Govedina Svinjetina Potražnja Prihodi Odrezak Kruh Poslovi u poljoprivredi EU tržište Ministri Prosvjed Mjere pomoći Matija Brlošić HPK Prihodi Ukrajina


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer