Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rakija za groš
  • 17.04.2014. 11:10

Prva javna dražba "ilegalne" voćne rakije

Carinska uprava u Osijeku pozvala je sve pravne i fizičke osobe na dražbu na kojoj se na prodaju nudi 5.113 litara voćne rakije u rinfuzi koja je zaplijenjena poljoprivrednim proizvođačima. Satira je to 21. stoljeća.

Foto: depositphotos.com
  • 533
  • 79
  • 0

Neki bi rekli, gore ne može. Ali može. I hoće. Vrhunac je nepravde nanesene tradiciji kada se pred našim očima otvore prastari kovčezi prepuni požutjelih priča koje odavno nema tko čitati. Na poseban način, potresan je to dijalog koji ide u prilog demografskoj tragediji koja već naveliko pustoši Hrvatsku. Prigodan je ovo uvod u poziv Carinske uprave u Osijeku, koja na svojoj stranici, zainteresirane pravne i fizičke osobe zove na dražbu u Područnom carinskom uredu, na kojoj se na prodaju nudi 5.113 litara voćne rakije u rinfuzi. Riječ je naime, o prvoj javnoj dražbi voćne rakije koju su djelatnici Carine oduzeli osobama koje su tu rakiju proizvodile, ili prodavale kršeći zakone i Pravilnik o trošarinama. Kršili su zakon, tradicijom i običajima. Potencijalni kupci, kažu, mogu biti pravne i fizičke osobe - obrtnici registrirani za proizvodnju i promet jakih alkoholnih pića koji imaju registrirana trošarinska skladišta.

Na rakiju s javne dražbe mora se platiti i trošarina!

I ne samo to. Tužna istina je da se na njihovoj nesreći još uvijek može zaraditi. Nametnuti i PDV, ali i trošarinu na rakiju. Trošarinu na život na selu koji je egzistirao davno prije bilo kakvih pravila, koji je podigao grad i ljude koji mu danas vraćaju na, blago rečeno, čudan način. Prije dražbe, zainteresirani su obvezni uplatiti polog od 10 posto početne cijene rakije. Kako se navodi u pozivu na dražbu, “jačina rakije je u rasponu od 38 do 45 posto.” Početna prodajna cijena za litru alkoholog pića u rinfuzi iznosi četiri kune. "Prodajna cijena koja bude postignuta na javnoj dražbi bit će uvećana za iznos PDV-a", navodi Carina uz opasku da će kupac još naknadno morati platiti trošarinu na tu rakiju.

A evo nešto više o planu i programu. Rakija se nalazi u skladištu PCU Osijek i potencijalni kupci mogu je vidjeti i provjeriti njezinu kvalitetu u petak 25. travnja i to od 9 do 11 sati. Poslije probe, dražba je zakazana za 12 sati i prodaja ide skupno po modelu viđeno-kupljeno, navode u Carini, dodajući da se prodaje bez garancije te da je obveza kupca u slučaju potrebe ishoditi potrebne dozvole ili isprave. Međutim, kakva god bila ta rakija, od nje će nastati prepečenica, jer će se kupac morati obvezati na redestilaciju. Ambalaža u kojoj se nalazi rakija nije predmet javne dražbe.

U i ovako napuštenim selima postoje ljudi koji su, ostavši sami, kao posljednji stanovnici preuzeli ulogu čuvara tog svijeta ugašenih ognjišta i bolnih uspomena nekadašnjeg života. Raseljene kuće još uvijek čuvaju punu istinu i inventar svojih bivših domaćina, a danas se njihova baština prodaje na javnoj dražbi. I dalje će one skrivati desetljeća samoće i tišine, nepravde i prijezira, jer selo je danas, očito na prodaju. Selo za groš.

Foto: depositphotos.com


Tagovi

Javna dražba Ilegalna rakija Proizvodnja rakije Trošarine PDV Zakon o trošarinama Pravne osobe Fizičke osobe Život na selu Prodaja sela Aukcija sela Pravilnik Običaji Tradicija Uzgoj voća Redestilacija Carinska uprava Osijek Demografska


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Što će Brad pit' na ovogodišnjem Oskaru?

Brad Pitt nije nominiran ni za jednu nagradu na ovogodišnjem Oskaru, ali i dalje ima važnu ulogu na ovoj ceremoniji. Njegov zadatak je osvježiti goste i to - šampanjcem....

Više [+]