Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita proizvoda
  • 05.03.2014. 16:15

Pršut, kulen i maslinovo ulje idu pod EU zaštitu?

Europska unija razmatra oznaku zaštite za Krčki i Dalmatinski pršut, Baranjski kulen i Ekstra djevičansko maslinovo ulje Cres

  • 497
  • 51
  • 0

Ministarstvo poljoprivrede je 28. veljače 2014. godine Europskoj komisiji uputilo četiri zahtjeva za registraciju i zaštitu oznake poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda i to jedan za oznaku izvornosti za Ekstra djevičansko maslinovo ulje Cres, a tri za oznaku zemljopisnog podrijetla za Krčki pršut, Dalmatinski pršut i Baranjski kulen.

Nakon što je naziv zaštićen u Republici Hrvatskoj, Ministarstvo poljoprivrede dostavilo je Europskoj komisiji dokumentaciju potrebnu za registraciju oznake na razini Europske unije. Europska Komisija će u roku od najduže šest mjeseci razmatrati navedene zahtjeve kako bi provjerila opravdanost i ispunjavanje uvjeta propisane u važećim EU Uredbama. Nakon završenog postupka razmatranja, Komisija će objaviti Jedinstveni dokument predmetnih oznaka u Službenom listu Europske unije.

Ako nitko ne prigovori u roku od tri mjeseca, proizvodi će pod zaštitu

Tada započinje teći rok za prigovor koji iznosi tri mjeseca u kojem svaka fizička ili pravna osoba, izvan područja Republike Hrvatske, može podnijeti prigovor na objavljeni zahtjev za registraciju oznake. U slučaju da je prigovor podnesen, postupak rješavanja prigovora može najduže trajati osam mjeseci, a što uključuje i fazu postizanja sporazuma podnositelja zahtjeva za registraciju i podnositelja prigovora. Ukoliko se sporazum ne postigne, konačnu odluku donosi Komisija. Ukoliko ne bude podnesenih prigovora ili Europska komisija odbije prigovor ili ukoliko stranke postignu sporazum, oznaka se registrira i ista se upisuje u registar Europske unije - DOOR bazu podataka.

Što zaštićene oznake znače za hrvatski pršut, kulen i maslinovo ulje?

Kada se oznaka izvornosti, oznaka zemljopisnog podrijetla i zajamčeno tradicionalni specijalitet registrira na razini EU, to znači da je proizvod zaštićen na području cijele EU i navedena zaštita je vremenski neograničena. Na ovaj način registrirani naziv proizvoda je zaštićen od svakog izravnog i neizravnog korištenja te svake zloupotrebe koja bi mogla dovesti potrošača u zabludu glede pravog podrijetla proizvoda te narušavanja ugleda proizvodu.

Zaštita autohtonih proizvoda ima za cilj povećati vrijednost samog proizvoda, što znači ostvariti višu cijenu na tržištu, a time povećati dohodak proizvođaču. Proizvod sa zaštićenom oznakom jamči potrošaču kvalitetu i specifičnost tog proizvoda. Nadalje, to je i značajan doprinos ruralnom razvoju u smislu prepoznatljivosti, kako samog proizvoda tako i područja u kojem se proizvodi.


Tagovi

Krčki pršut Dalmatinski pršut Maslinovo ulje Cres Ekstra djevičansko Oznaka izvornosti Europska komisija Ministarstvo poljoprivrede Baranjski kulen Oznaka zemljopisnog porijetla


Autorica

Nikolina Fako

Više [+]

Nikolina je administratorica portala Agroklub. Ima 28 godina, a završila je diplomski studij marketing managementa na Ekonomskom fakultetu u Osijeku ... a moto joj je: „Život je puno lakši ako kroz njega ideš sa osmijehom“.