Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivredne inovacije
  • 08.02.2016. 10:25

Prskalica koja nišani štetnike poput snajpera!

Tvrtka Cambridge Consultants proizvela je tehnologiju selektivne prskalice koja ima potencijal dramatično reducirati primjenu kemikalija u poljoprivredi, što farmerima pojeftinjuje proizvodnju i štiti okoliš. Volumen herbicida, pesticida, insekticida i fungicida reducirao bi se na ovaj način više od 99 posto.

Foto: Cambridge Consultants
  • 967
  • 213
  • 0

Pesticidi su u određenoj mjeri odgovorni za sve, od stvaranja otpornih superštetnika do gubitaka pčela i leptira, iako se već godinama cilja na smanjenje njihove upotrebe, prenosi Modern Farmer.

Tvrtka Cambridgea Consultants razvija sve vrste visokotehnoloških projekata, od medicinske tehnologije do potrošačkih uređaja. Iz sektora razvoja inovacija ove tvrtke izašla je nova tehnologija prskalica koja ima potencijal dramatično reducirati primjenu kemikalija u poljoprivredi, što farmerima pojeftinjuje proizvodnju i štiti okoliš. Volumen herbicida, pesticida, insekticida i fungicida reducirao bi se na ovaj način više od 99%.

Konzultanti Cambridgea razvijaju prskalicu čijom primjenom bi se smanjila upotreba pesticida.

Budućnost precizne poljoprivrede

Novi uređaj tvrtke Cambridge Consultants je selektivna prskalica koji može prepoznati i poprskati pojedinačne korove ili štetnike, čak i ako se kreću brzinom od 25 km/h, što je dovoljno brzo i za dronove, kao i druge bespilotne letjelice. Uređaj koristi sustav kamera razvijen u Play Stationu, dok je pravi posao u softveru.

Kamera na prskalici snima i identificira metu prema obliku, boji i veličini. Kako se prskalica približava meti (na traktoru, dronu) putanja i brzina mete se računa prema isprogramiranim parametrima, a pozicija i tempiranje vremena se prosljeđuju sustavu za disperziju koji cilja i ispaljuje točno određenu količinu pesticida na biljku.

Tu je uključen i sustav za navođenje, kao kod gađanja golubova. Kapljice putuju 5m u sekundi dok ne dođu do mete. Pogađaju metu u desetinki sekunde. Dizajn koji je razvijan godinama predstavljen je i na Agritehnici.

Sprej nišani štetnike poput snajpera

"Nišanjenjem samo određenih korova i štetočina, količina kemikalija koja se raspršuje se drastično smanjuje, tako čuvamo tlo i podzemne vode", napisao je Niall Mottram iz Cambridge Consultants u svojem obraćanju javnosti.

Foto: Cambridge Consultants


Tagovi

Pesticida Špricanje Uređaj Štetnik Korov Nametnik Sprej Cambridge konzultanti Vrijeme


Autorica

Ivana Barišić

Više [+]

Prije nego je upisala pravo, počela se baviti novinarstvom. I u njemu ostala. Pisala je za Večernji list, Poslovni dnevnik i Tportal, a televizijsko iskustvo stekla je na RTL-u. Kada ne piše, vozi bicikl, romobil ili skija :)

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Uljemat

Nemoguće je pronaći prodavače M/Ž. Zato se pripremam za montažu uređaja (umjetna inteligencija) koji će raditi na obnovljive izvore, dati doprinos u klimatskoj neovisnost...

Više [+]