Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tomislav Tolušić
  • 06.11.2016. 10:30

Pozitivne promjene u agraru vidjet ćemo vrlo brzo

Vjerujem da možemo pokrenuti pozitivne procese u sektoru poljoprivrede, koji će biti vidljivi vrlo brzo.

  • 6.564
  • 842
  • 0

U razgovoru s novim ministrom poljoprivrede Tomislavom Tolušićem saznajemo da će tijekom svog mandata raditi na povećanju izvoza te reguliranja odnosa na tržištu.

Donosimo njegove odgovore na nekoliko ključnih pitanja hrvatske poljoprivrede.

Dolazite iz Slavonije i vjerujemo da ste upoznati s problemima poljoprivrednih proizvođača. Možemo li u razdoblju od četiri godine očekivati promjenu trendova u poljoprivredi u smislu nacionalnog povećanja obima proizvodnje i dohotka proizvođača?

Bio sam župan Virovitičko-podravske županije i ministar regionalnog razvoja i znam za probleme slavonskih poljoprivrednika, a sada ću, vjerujem, moći nešto konkretno učiniti. Situacija u poljoprivredi je loša, ali mislim da se puno toga može napraviti, čak i u kratkom vremenu, jer ovo je sektor s najvećim potencijalom za iskorak.

Poljoprivreda je sektor s najvećim potencijalom

Povećanje obujma proizvodnje, u prvom redu kroz aktiviranje zapuštenih poljoprivrednih površina svakako će biti jedan od mojih prioriteta. Rekao sam već kako Hrvatska može i mora postati zemlja koja će proizvoditi dovoljno poljoprivrednih proizvoda za zadovoljavanje vlastitih potreba, ali i izvoziti dobar dio istih. Na ovaj način povećat će se dohodak i samog poljoprivrednog proizvođača, a povećanje proizvodnje će imati i sinergijski učinak na hrvatsko gospodarstvo u cjelini.

Koje mjere mislite poduzeti s ciljem povećanja konzumacija hrane naših proizvođača kroz sektor turizma?

Hrvatska je zemlja koja iz godine u godinu bilježi sve veći broj turističkih dolazaka, no rast turističkog prometa ne prati i odgovarajući porast potrošnje domaćih poljoprivrednih proizvoda. I to se mora promijeniti.

Udruženi proizvođači mogu profitirati kroz turizam

Nažalost, mala i usitnjena poljoprivredna gospodarstva ne mogu pojedinačno konkurirati velikim opskrbljivačima, no kroz udruživanje proizvođača u proizvođačke grupe i organizacije, svakako se može osigurati stalan dotok poljoprivrednih proizvoda. Dobivanjem oznaka izvornosti, zaštićene oznake zemljopisnog podrijetla ili zajamčeno tradicionalnog specijaliteta, naši poljoprivredni i prehrambeni proizvodi već sada jesu prepoznati i na području EU, a naš je zadatak i dalje ih štititi kako na nacionalnoj, tako i na EU razini.

Dosadašnja kašnjenja natječaja ruralnog razvoja, kao i protežiranje velikih sustava stvorila su izrazito negativnu sliku u poljoprivrednoj javnosti, da ne kažemo frustraciju. Mogu li se mali poljoprivrednici nadati boljem tretmanu u budućnosti?

Slažem se da su javnost, a među njima i veliki broj naših potencijalnih korisnika frustrirani činjenicom kako već godinu i pol dana nije riješen prvi natječaj za potporu ulaganjima u poljoprivredna gospodarstva, u kojem, nažalost, zbog malog broja upitnih projekata trpi većina onih čije su prijave zadovoljile propisane kriterije.

Do Božića konačne odluke o dodjeli novca

Zato ćemo do Božića donijeti konačne odluke o dodjeli novca s prvog natječaja. Svi umjetno stvoreni projekti neće biti financirani. Očekujem da će oko 400 poljoprivrednih gospodarstava unaprijediti svoju proizvodnju kroz sredstva osigurana za taj natječaj, a riječ je o 860 milijuna kuna.

Već smo na pragu 2017. godine, za nama su dvije godine provedbe Programa ruralnog razvoja, a rezultati provedbe bi svakako mogli biti bolji. Što se tiče boljeg tretmana malih poljoprivrednika u budućnosti, radije bih to prezentirao kao pravedniji tretman svih proizvođača hrane. Činjenica je kako su poljoprivredna gospodarstva pokretač hrvatske poljoprivrede te kao takva prepoznata i u Programu Vlade. No to ne znači da velike proizvođače treba isključiti iz igre nego da natječaje treba prilagoditi na način da su jedni za male, a drugi za velike jer mali pored velikih ne mogu konkurirati.

Nakon 5 godina i Petra Čobankovića HDZ ponovno upravlja sektorom agrara. Kako ocjenjujete Vaše prethodnike odnosno period upravljanja resorom Tihomira Jakovine (SDP) i Davora Romića (MOST)?

Ja sam došao raditi i rješavati nagomilane probleme u poljoprivredi. Premijer je odlučio da ovaj resor mora imati jakog i pravednog čovjeka, koji govori razumljivim jezikom i koji može artikulirati interese hrvatskih poljoprivrednika. Ja sam prihvatio taj izazov i preuzeo funkciju ministra poljoprivrede, objeručke.

Nije do agronoma, nego do dobrog menadžmenta

Javnost je podijeljena u mišljenju može li netko tko nije iz agronomske struke biti uspješan kao Ministar poljoprivrede. Što biste poručili onima koji komentiraju da pravnik ne može dobro voditi resor agrara?

Neka se nitko ne naljuti, ali svi su prošli bili agronomi - a situacija u sektoru poljoprivrede je daleko od idealnog. Nije znači do agronoma, nego do dobrog i menadžmenta i učinkovitog upravljanja ministarstvom i vezanim institucijama. Za vrijeme obnašanja dužnosti župana iz prve ruke sam stekao neprocjenjivo znanje o potrebama naših poljoprivrednih proizvođača. Ja sam Slavonac, moja obitelj i prijatelji žive u Slavoniji i znam kako im je danas i što ih sve muči.

APPRRR je naša najvažnija agencija

Ministarstvo, agencije i službe čine veliki administrativni aparat koji nadzire sektor i upravlja procesima zakonodavnog okvira. Koliko poznajete stanje unutar institucije i možemo li očekivati bolji i efikasniji servis?

Dosadašnjim radom susretao sam se sa svim sustavima o kojima govorite i mišljenja sam da postoji puno prostora za poboljšanje. Sasvim je jasno da administracija ne može biti sama sebi svrha. Naša je zadaća biti na usluzi korisnicima, pomoći im u ostvarivanju njihovih prava, donositi propise koji su provedivi i koji će našim korisnicima olakšati život. Prostor za poboljšanje ponajprije vidim prije svega u Agenciji za plaćanja u poljoprivredi, jer kroz nju moramo biti u stanju povući golemi novac koji nam je na raspolaganju iz EU fondova, pa o njezinoj učinkovitosti ovisi velik dio konačnog rezultata.

Sljedeće je aktiviranje zemljišnih resursa

Puno je izazova koje nosi Vaša nova funkcija. Što će biti Vaši prvi potezi u funkciji prvog čovjeka hrvatske poljoprivrede?

Prve poteze sam već povukao, dogovorio sam s ministrom financija povećanje izravnih plaćanja poljoprivrednicima i smanjenje PDV-a na zaštitna sredstva, gnojivo, stočnu hranu, sadnice s 25 na 13%. Vidjeli ste kako sam reagirao na upisivanje privatnog zemljišta u ARKOD. Čim sam dobio tu informaciju naložio sam da se krene u izmjene i spriječi zloupotreba propisa.

Žurno će se raditi i na aktiviranju zemljišnih resursa za kojima vlada veliki interes hrvatskih poljoprivrednika te na izmjenama Programa ruralnog razvoja. Neću zaboraviti ni šumarstvo ni ribarstvo u kojima postoji puno prostora za napredak. Puno je tu posla, ali ja mu se veselim. Vjerujem da možemo pokrenuti pozitivne procese u sektoru poljoprivrede, koji će biti vidljivi vrlo brzo.


Tagovi

Tomislav Tolušić Ministar poljoprivrede Intervju


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dobar dan, ako bi tko mogao da pomogne kako da spasim ovaj cvijet? Danas sam uocila smedje mrlje, odmah sam izbacila zemlju, bili su crvi u njoj, oprala korijenje, posudu, i s novom, cistom zemljom zasadila.. Sto ce biti sada, plasim se da... Više [+]