Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Petrokemija
  • 02.05.2016. 17:30

Pozitivan pomak poslovanja Petrokemije

Nadzorni odbor Petrokemije d.d. razmotrio je rezultate poslovanja u prva tri mjeseca 2016. godine. Iskazan je gubitak u iznosu od 6,6 milijuna kuna.

Foto: Petrokemija Kutina
  • 1.085
  • 58
  • 0

Nadzorni odbor Petrokemije d.d. razmotrio je rezultate poslovanja u prva tri mjeseca 2016. godine.

U tom razdoblju tvrtka je ostvarila ukupne prihode od 534,4 milijuna kuna, ukupne rashode od 541 milijun kuna, te je iskazala gubitak u poslovanju od 6,6 milijuna kuna, ili 1,2% od ukupnih prihoda. U istom razdoblju prethodne godine gubitak je iznosio 15,9 milijuna kuna (2,3% od ukupnih prihoda), što ukazuje na pozitivan pomak u financijskom rezultatu od 9,3 milijuna kuna.

Pokazatelj EBITDA (dobit prije kamata, poreza i amortizacije) je pozitivan u iznosu od 21,4 milijuna kuna. Na razini prvog tromjesečja 2016. ukupni prihodi manji su za 23,6% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, dok su ukupni rashodi manji za 24,4%.

Pad cijena mineralnih gnojiva

Ovi podaci ukazuju na smanjeni obujam poslovanja zbog prodaje manjih količina mineralnih gnojiva i nižih prodajnih cijena, ali je evidentno poboljšanje financijskog rezultata, unatoč nepovoljnoj situaciji na globalnom tržištu koju karakterizira izraziti pad cijena mineralnih gnojiva, istaknuto je na sjednici Nadzornog odbora Petrokemije d.d.

Naime, trend kretanja cijena i ponude i potražnje na globalnom tržištu mineralnih gnojiva nije se bitno promijenio u odnosu na 2015. godinu, osim što je još jače izražen pad cijena uree. Glavni izvozni proizvod Petrokemije d.d. dušično gnojivo urea, ostvario je na svjetskom tržištu u 2015. pad prosječne cijene od 14%, dok je dodatni pad cijene od 24% ostvaren na razini prva tri mjeseca 2016. godine. Sve to upućuje na oprez u predviđanju financijskih rezultata u 2016.

Autor: Tomislav Pelin, voditelj Informiranja i odnosa s javnošću

Foto: Petrokemija Kutina


Tagovi

Petrokemija Prihodi Rashodi Poslovanje Rezultati Pad cijena


Partner

Petrokemija d.d. tvornica gnojiva

Aleja Vukovar 4, 44320 Kutina, Hrvatska
e-mail: prodaja@petrokemija.hr web: http://www.petrokemija.hr

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zamislite da ujutro nađete nekog kako spava u šatoru na Vašem imanju, što biste napravili? To je naime sasvim normalna pojava i pravno formulirana radnja u nekim zemljama Europe. Ne znam koliko je precizna, ali ova karta pokazuje zemlje gdj... Više [+]