Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Posljedice suše
  • 02.09.2015. 20:00

Povrtlarima i ratarima propala godina!

Kako se bliže berbe, diljem zemlje proglašavaju se elementarne nepogode, jer urod većine kultura je ili uništen u potpunosti ili uvelike smanjen. Za sada samo vinogradi imaju razloga za zadovoljstvo.

  • 604
  • 98
  • 0

Suša je u gotovo svim dijelovima Virovitičko-podravske županije uništila ratarske i povrtlarske kulture, a mnogi poljoprivrednici imaju štete i na trajnim nasadima. Zbog toga je župan Tomislav Tolušić 19. kolovoza 2015. godine proglasio stanje elementarne nepogode za gotovo cijelo područje županije, odnosno sva tri grada i 12 općina.

Farmerima s tog područja su u svibnju gotovo sve zasijane površine bile poplavljene, što je rezultiralo kasnijim lošim stanjem usjeva. Presijavali su, zaduživali se. No, negdje nije bilo spasa.

Ova poljoprivredna godina je čisti bankrot

Od soje je ostao tek poneki cvijet. Stabljike kukuruza su narasle oko pola metra, a dalje je suša učinila svoje, pa berbe neće ni biti. Šteta će zbog suše na kukuruzu biti enprmna, a na soji vjerojatno i veća, zbog izostale oplodnje i opadanja cvjetova. "Temperature iznad 35 stupnjeva ne bi bile problem da je takvo vrijeme bilo dan, dva, no kad imate više od 15 dana tako visoke temperature, onda je to zlo", ističu farmeri slatinskog područja.

Jak vjetar uništio je povrtlarima plastenike, a žega spržila svu papriku, rajčicu i druge povrtnice. S obzirom da ne bi imali što brati, pojedini du farmeri sve počupali, a zemljište pripremili za neke druge jesenske kulture.

Kiša je jedino uspjela spasiti šećernu repu

Kukuruz je u očajnom stanju, jer nedostatak vlage nije omogućio nalijevanje zrna, pa se u nekim krajevima, gdje se stabljike nisu osušile, očekuju u prosjeku i 80% manji prinosi. Neki poljoprivrednici već su odustali od žetve soje i pokosili nerazvijene i osušene stabljike bez ploda. U mnogim je krajevima, soja prestala cvjetati zbog velikih vrućina, pa se mahune nisu niti razvile. Iako stručnjaci kažu da suncokretu odgovara ovakvo vrijeme, prvi prinosi također su smanjeni i to do 60%. Štete imaju i proizvođači duhana, jer su i stabljike i listovi ostali nerazvijeni. Kiša, koja je pala u posljednje vrijeme, mogla bi pomoći jedino šećernoj repi.

Zadovoljni su jedino vinogradari, jer je grožđe obilno rodilo

I povrtlarske kulture stradale su od natprosječno visokih temperatura i nedostatka vlage. Krumpir je ostao sitan, paprika i rajčica ne mogu se oporaviti od zadobivenih opeklina, a krastavci su se osušili, pa neće biti niti 50% uroda, kao što se prvotno očekivalo.

Različite bolesti i brojni nametnici, u suradnji s neodgovarajućim vremenskim prilikama i bez navodnjavanja, negativno su se odrazili i na prinose višegodišnjih nasada. Ne žale se jedino rijetki poljoprivrednici koji su uspjeli provesti sve potrebne zaštite, svaku u točno određeno vrijeme. Vinogradari su možda jedini koji nemaju razloga za nezadovoljstvo, jer grožđe je dobro uspjelo, budući da vinova loza podnosi visoke temperature.


Povezane biljne vrste

Soja

Soja

Sinonim: - | Engleski naziv: Soybean | Latinski naziv: Glycine max (L.) Merrill

Soja potječe iz Azije i vodeća je uljna i bjelančevinasta kultura, čije se zrno koristi kao izvor jestivih ulja (18 – 24 %) i bjelančevina (35 – 50 %) kako za ishranu ljudi tako i... Više [+]

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: kuruza, koruza | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Tagovi

Virovitičko-podravska županija Tomislav Tolušić Franjo Kordi Gornji Miholjac Soja Kukuruz Srećko Bosak Slatina Izostala oplodnja Damir Varju Slatina Plastenička proizvodnja Spržena paprika Očajno stanje Nalijevanje zrna Smanjeni prinosi


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]