Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poplave u BiH
  • 10.06.2014. 08:00

Posljedica poplava – zabrana obrade zemljišta!

Uslijed zagađenosti zemljišta, kao posljedica poplava u mjestima Ljubatovići, Rika, Gromiljak i Orahovica, objavljena zabrana korištenja zemljišta

  • 217
  • 15
  • 0

Federalni zavod za agropedologiju susjedne Bosne i Hercegovine od 19. svibnja počeo je uzimati uzorke tla u cilju utvrđivanja štetnih tvari nakon povlačenja vode nastale uslijed katastrofalnih poplava. Do sada su te aktivnosti završene za području Federacije BiH, osim dijela Posavskog kantona, gdje se voda još nije povukla.

Ono što u ovom trenutku zvuči ohrabrujuće je činjenica da u analiziranim uzorcima nisu pronađeni PAH-ovi (policiklični aromatski ugljikovodici). Međutim, najveća razina zagađenja na poplavljenim područjima, u odnosu na druge teške metale ima nikal (Ni), što je potvrdio Esad Bukalo, direktor Federalnog zavoda za agropedologiju BiH. Nešto manje zagađenja bilo je s kromom (Cr) i kadmijem (Cd).

Pojedine lokacije zagađene živom i arsenom

"Mikrolokalitet Ljubatovići, u općini Maglaj, zagađen je živom i arsenom, zatim mikrolokalitet Rika (skela) u općini Jajce je zagađen samo živom, dok su arsenom još zagađeni mikrolokaliteti Gromiljak u općini Kiseljak i Orahovica u općini Žepče", rekao je za Fena-u Bukalo.

Dodao je da je na ovim mikrolokalitetima u ove četiri općine predložena zabrana za daljne korištenje zemljišta, gdje je utvrđena kontaminacija živom (Hg) i arsenom (As) dok se ne provedu dodatna istraživanja. U skladu s tim, ekipe Federalnog zavoda za agropedologiju već su poslane na teren kako bi izvršile daljna detaljna istraživanja.

Dozvoljena sjetva samo onih kultura koje manje usvajaju teške metale

Također, u odnosu na ukupne i pristupačne oblike teških metala, istakao je Bukalo, da se dozvoljava ograničena sjetva usjeva, odnosno samo kulture koje manje usvajaju teške metale, poput kukuruza za zrno, rajčice, paprike, graha, graška, patlidžana, dinje, koštičavog voća, kupine, jagoda, celera na područjima gdje je utvrđena povećana razina zagađenja niklom, kadmijem i kromom.

Bukalo je podsjetio da je Federalni zavod za agropedologiju radeći nulto stanje monitoringa u Federaciji od 2008. do 2010. godine došao do rezultata da se 10 posto područja Federacije BiH može smatrati onečišćenim ili zagađenim, a da je na 60 posto područja utvrđena prekogranična razina nikla, čije su se vrijednosti kretale i do 1.900 miligrama po kilogramu. Inače, prema Zakonu o poljoprivrednom zemljištu i Pravilniku o štetnim i opasnim materijama, granična vrijednost za nikal u BiH iznosi 50 miligrama po kilogramu.

Izvor: fena.ba


Tagovi

BiH Poplave Zabrana uporabe zemljišta Nikal Esad Bukalo Krom Kadmij Živa Arsen Ljubatovići Rika Gromiljak Orahovica


Autorica

Nikolina Fako

Više [+]

Nikolina je administratorica portala Agroklub. Ima 28 godina, a završila je diplomski studij marketing managementa na Ekonomskom fakultetu u Osijeku ... a moto joj je: „Život je puno lakši ako kroz njega ideš sa osmijehom“.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo