Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vrijednost otkupa
  • 18.11.2015. 07:05

Porastao otkup poljoprivrednih proizvoda

Blagi rast vrijednosti prodaje i otkupa poljoprivrednih proizvoda.

  • 357
  • 40
  • 0

Vrijednost otkupa i prodaje poljoprivrednih proizvoda u Hrvatskoj je u trećem tromjesečju iznosila 2,17 milijardi kuna, što je 0,1% više nego u istom razdoblju lani, podaci su Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Pritom je vrijednost prodaje iz vlastite proizvodnje poslovnih subjekata iznosila 1,2 milijarde kuna i veća je za 2%, dok je vrijednost otkupa od obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava pala za 2,2%, na 935,37 milijuna kuna.

Biljni proizvodi popravili prosjek

Na blagi rast vrijednosti otkupa i prodaje većim dijelom su utjecali biljni proizvodi, gdje su zabilježene uglavnom i povećane količine prodanih i otkupljenih proizvoda te cijene određenih proizvoda.

Kod stoke i stočnih proizvoda, grupe proizvoda koje čine najveći udio u vrijednosti stočarstva (kravlje mlijeko, goveda i svinje) bilježe pad vrijednosti, što je rezultiralo smanjenim otkupnim i prodanim količinama te nižim cijenama kod kravljeg mlijeka i svinja, objašnjavaju iz DZS-a.

Žitarice i mlijeko najprodavaniji

Najveći udio u strukturi vrijednosti otkupa i prodaje poljoprivrednih proizvoda u trećem tromjesečju imaju žitarice, 28,4%. Vrijednost otkupa i prodaje žitarica iznosila je 616,9 milijuna kuna. Slijede sirovo kravlje mlijeko s udjelom od 13% ili vrijednošću otkupa i prodaje u iznosu od 282,8 milijuna kuna te uljano sjemenje s udjelom od 10,3% (223,6 milijuna kuna).

Više od 200 milijuna kuna iznosila je vrijednost otkupa i prodaje živih goveda (217,7 milijuna kuna, što je udjel od 10%) i živih svinja (209,2 milijuna kuna ili 9,6%), dok je u trećem tromjesečju vrijednost otkupa i prodaje žive peradi iznosila 139,9 milijuna kuna, što je udio od 6,4%.

Statistika pokazuje i da je u ukupnom otkupu i prodaji poljoprivrednih proizvoda, vino imalo udjel od 5,6%, ostalo povrće, svježe dinje i lubenice 5,3%, kokošja jaja 3,5% te ostali proizvodi 7,9%.

Najskuplje je proizvesti soju

Prema podacima DZS-a, prosječna proizvođačka cijena (cijena u koju su uključeni porezi, osim PDV-a, a isključene subvencije) meke pšenice, ozime - merkantilne pšenice u trećem tromjesečju je iznosila 1.144,80 kuna po toni, kukuruza (merkantilnog) 955,11 kuna po toni i soje 2.358,05 kuna po toni.

Prosječna proizvođačka cijena sirovog kravljeg mlijeka je iznosila 2,43 kune po litri.


Povezane biljne vrste

Pšenica

Pšenica

Sinonim: Žito | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev te je njome zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični kruh... Više [+]

Soja

Soja

Sinonim: - | Engleski naziv: Soybean | Latinski naziv: Glycine max (L.) Merrill

Soja potječe iz Azije i vodeća je uljna i bjelančevinasta kultura, čije se zrno koristi kao izvor jestivih ulja (18 – 24 %) i bjelančevina (35 – 50 %) kako za ishranu ljudi tako i... Više [+]

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: kuruza, koruza | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Izvori

Hrvatska izvještajna novinska agencija - HINA


Tagovi

Pšenica Soja Kukuruz Mlijeko Žitarice Uljano sjemenje Goveda Svinje DZS Biljni proizvodi


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]