Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Daljinsko upravljanje
  • 04.12.2016. 16:30

Poljoprivredom se može upravljati preko satelita

Snimanje poljoprivrednih polja u više spektara sa satelita u današnje vrijeme su velika prednost!

  • 2.413
  • 273
  • 0

Daljinska detekcija (Remote Sensing) ima veliku primjenu u raznim sektorima, a tu je naravno i poljoprivreda.

Jedan od najviše korištenih satelita u poljoprivredi su LANDSAT 8 i Sentinel 2, sateliti koji svakih 16 (odnosno 10) dana regularno snimaju površinu zemlje i omogućuju raznim strukama analizu tih snimaka.

Kada je poljoprivreda u pitanju, primjena je velika - naročito za analizu stresa u biljkama i usjevima. U ovisnosti o stanju biljke (nedostatak gnojiva, vode i razne bolesti), one različito odbijaju svjetlosne valove što se može detektirati na satelitskom snimku.

Korištenje satelita u određivanju zdravlja poljoprivrednog polja i vegetacije

Naravno da je neke promjene moguće detektirati i golim okom, ali tada je već kasno za usjeve. Satelitski snimci sadrže valove koje ljudsko oko ne može detektirati i time doprinose određivanju stanja biljaka u polju. Na polju se točno mogu odrediti zone gdje biljke trpe stres.

Uvođenje suvremenih tehnologija u poljoprivredu regije

"Naša tvrtka se zove Geo Agro Satelit i to nas obavezuje da pratimo događanja u svijetu na temu satelita. Da biste upravljali dronom u poslovne svrhe, snimanja u poljoprivredi i geologiji npr. morate položiti ispit. Jedna od stvari koje se uče na ispitu je i maksimalna visina do koje dron smije letjeti. Ona u Srbiji iznosi 100 metara.

Naša misija je da poljoprivredu regije dovedemo na viši nivo uvođenjem suvremenih tehnologija kao što je analiza satelitskih snimaka u cilju povećanja prinosa i smanjenja troškova. Sa satelitskom tehnologijom uvećavaju se prinosi i smanjuju troškovi: optimizira se unos (sjeme, gnojivo, voda), procjenjuju se prinosi na poljoprivrednom zemljištu prije žetve, reagirate brže na prijetnje (korov, bolest, gljive), smanjuje vrijeme obilaženja poljoprivrednog polja, omogućuje preciznu poljoprivredu i različite vrijednosti aplikacija u polju", ispričao je za Agroklub dr. Dragan Kaluđerović.

200 eura za praćenje nekoliko hektara

"Kada koristimo satelit europske svemirske agencije Sentinel 2A cijena za određivanje zdravlja poljoprivrednog polja (bez obzira da li su u pitanju maline, kukuruz, soja, pšenica) za površinu od oko par hektara je oko 200 eura. Geo Agro Satelit već godinama surađuje sa američkom tvrtkom DECAGON koja proizvodi vrhunske senzore za poljoprivredu.

Upravljanje slanosti tla

Jedan o njihovih senzora služi za mjerenje električne provodljivosti u zemljištu. Ukoliko se soli nagomilaju u zoni korijena biljke mogu izazvati štetu na biljci, smanjiti prinos. S ciljem očuvanja produktivnosti poljoprivrednog polja poljoprivrednici moraju naučiti upravljati slanosti zemljišta.

S uređajima DECAGON može pratiti potencijal vode u zemljištu na raznim dubinama, sadržaj vode u zemljištu i odrediti fizičke karakteristike zemljišta. Također, postoji opcija za instaliranje mini meteoroloških stanica sa kojima se određuje ET - evapotranspiracija. Sva oprema je automatizirana i omogućen je prijenos podataka na daljinu.

Pametna gnojidba sa SMART software

SMART software za gnojidbu kao izlaz daje optimalne mješavine gnojiva bazirane na tipu usjeva, fazi rasta biljke i na osnovi terenskih mjerenja kao što su testovi zemljišta, kvaliteta vode za navodnjavanje, analize tkiva biljke i druge.

"Uzgajivači koji koriste naš software ostvaruju 20-70% bogatije usjeve uz 50% uštede u cijeni gnojidbe. Također, ovaj software omogućuje maksimalne prinose uz minimalno zagađivanje životne sredine", poručuje Kaluđerović.

Jedno od osnovnih pitanja prilikom navodnjavanja usjeva je kada navodnjavati tj. pustiti vodu i kada prekinuti navodnjavanje. Istraživanja američkih stručnjaka pokazuju da odgovor na ta pitanja najefikasnije možemo dobiti praćenjem ET (evapotranspiracije), mjerenjem vodnog potencijala u zemljištu i sadržaja vode, kao i praćenjem stanja biljaka.


Tagovi

Geo Agro Satelit LANDSAT 8 Sentinel 2


Autorica

Renata Dragović

Više [+]

Uvijek željna novih znanja i izazova u području ekološke poljoprivrede. Posjeduje višegodišnje iskustvo u poljoprivrednoj proizvodnji, standardima kvalitete i EU projektima.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]