Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poticaji u BiH
  • 23.02.2015. 15:30

Poljoprivrednici u BiH nezadovoljni poticajima

Poljoprivrednici su izrazili nezadovoljstvo iznosom poticajnih sredstava od 60 milijuna KM, koji su predviđeni za razvoj poljoprivrede i sela BiH u 2015. godini. Dodatnih 75 milijuna KM predviđeno je kroz kreditna sredstva IRB-a

Foto: Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS
  • 922
  • 126
  • 0

Predstavnici poljoprivednih proizvođača Republike Srpske u petak, 20. veljače 2015. godine, sastali su se sa predstavnicima Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, a razgovaralo se o poticajnim sredstvima za razvoj poljoprivrede i sela u 2015. godini.

Sastanku su prisustvovali predstavnici granskih udruženja poljoprivrednih proizvođača, udruženja prerađivača, kao i predstavnici Privredne komore i Zadružnog saveza Republike Srpske.

60 milijuna KM poticajnih sredstava

Sektor poljoprivrede bi se u 2015. godini trebao financirati sa 135 milijuna KM, od čega je 25 milijuna KM dostupno kroz korištenje posebnih kreditnih linija (obrtna sredstva) IRB-a kao revolving sredstva, dok će 40 milijuna KM bit će dostupno kroz kreditnu liniju IRB-a za dugoročne i kratkoročne plasmane u poljoprivredi. Predviđeno je i da će Ministarstvo, kroz poticajna sredstva za sufinanciranje tekućih potreba i dugoročnih razvojnih projekata korisnika, za 2015. godinu izdvojiti 60 milijuna KM.

Predstavljen je i detaljniji pregled poticajnih sredstava za razvoj poljoprivrede i sela u 2015. godini, gdje je predviđeno da se iznos od 60 milijuna KM rasporedi u tri osnovna smjera:

  • sredstva za podršku tekućoj proizvodnji
  • sredstva za podršku dugoročnm razvoju
  • sredstva za realizaciju ostalih mjera podrške

U ovom su slučaju pozvani predstavnici korisničkih organizacija da u sljedećih nekoliko dana dostave pismene prijedloge kako bi se definirao točan plan usmjeravanja sredstava. Osim toga, tu su i međunarodni izvore financiranja kao što su: Svjetska banka, Europska investicijska razvojna banka, IFAD, gdje raspoloživa sredstva za 2015. godinu iznose oko 10 milijuna KM.

Sredstva dovoljna tek za opstanak

Poljoprivrednici nisu zadovoljni iznosom od 60 milijuna KM, koje je Ministarstvo predvidjelo za poticaje. Smatraju da će im taj iznos biti dovoljan tek za preživljavanje, s obzirom da su u poljednjih nekoliko godina mnogi pretrpjeli goleme štete, koje su sa sobom donijele prirodne katastrofe.

Kako navode Nezavisne novine, nezadovoljnih proizvođača ima u svim granama poljoprivrede. Tako je u ime mljekara, nezadovoljstvo izrazio predsjednik udruženja mljekara RS, Vladimir Usorac, koji je istaknuo da im još nije isplaćeno 22 milijuna KM od prethodne godine. Povrtlari, u čije je ime govorio predsjednik Udruženja povrtalara RS, Branko Mastalo, također su nezadovoljni jer im je za ovu godinu namijenjeno manje sredstava nego prošle. Na mogući kolaps u proizvodnji upozorili su i voćari, koji traže moratorij na kredite Investicijsko razvojne banke.

Foto: Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS


Tagovi

Poticajna sredstva Poljoprivredni proizvođači Razvoj poljoprivrede i sela Bosna i Hercegovina Udruženja prerađivača Privredna komora Zadružni savez Republike Srpske Kreditne linije IRB Sufinanciranje tekućih potreba Međunarodni izvori financiranj

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

18

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 11

Katastrofu, propast ćemo! 61,1%

Glasova: 5

Prosperitet, bit će nam bolje 27,8%

Glasova: 1

Sve će biti isto 5,6%

Glasova: 1

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 5,6%

Pregled ankete

Pregled ankete