Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Hrvatska poljoprivredna komora
  • 05.05.2016. 16:30

Poljoprivredne udruge u borbi za prava malih OPG-a!

Na zajedničkom radnom sastanku Hrvatske poljoprivredne komore i predstavnika udruga potpisan je Sporazum o mogućoj suradnji u devet točaka. Također je devet udruga iniciralo i predložilo izmjenu postojećeg Zakona o Hrvatskoj poljoprivrednoj komori!

Foto: Hrvatska poljoprivredna komora
  • 2.751
  • 288
  • 0

O mogućnostima suradnje Hrvatske poljoprivredne komore i poljoprivrednih udruga te o potrebi zajedničkog djelovanja poljoprivrednih proizvođača na nacionalnoj i međunacionalnoj razini u ponedjeljak je, prema priopćenju iz Odjela za regionalni razvoj, raspravljano na zajedničkom drugom radnom sastanku u prostorima HPK u Zagrebu.

Tom je prigodom, među inima, održano i posebno predavanje o važnosti pregovora u okviru Zajedničke poljoprivredne politike te utjecaju Copa-Cogeca na europske institucije.

Uvođenje obveznog članstva

Neke od poljoprivrednih udruga koje su uključene u rad HPK, ukratko su iznijele svoja iskustva i stajališta, istaknuvši i važnost preventivnog djelovanja kroz odbore Hrvatskog sabora, načine na koje bi se snaga udruga mogla ojačati, kao i potrebu za institucijom koja je osnovana mjerodavnim Zakonom.

Proljetno oranje

Naime, na sastanku je devet predstavnika udruga iniciralo i predložilo izmjenu Zakona o Hrvatskoj poljoprivrednoj komori kako bi se izjednačio status HPK-a s ostalim komorama u Republici Hrvatskoj. Također je predloženo i uvođenje obveznog članstva za aktivne poljoprivrednike, a nazočni su se složili s time kako je neophodno ojačati rad sektorskih odbora Hrvatske poljoprivredne komore, koji će analizirati stanje sektora zastupajući interese poljoprivrednih proizvođača na nacionalnoj i međunacionalnoj razini.

Sudionici sastanka su isto tako predložili da bi trebalo zakonski omogućiti obrtnicima, poduzetnicima u poljoprivredi obvezno članstvo u samo jednoj od komora, kako bi se izbjegla dvostruka ili trostruka naplata članarine.

Sporazum između poljoprivrednih udruga

Zaključeno je kako će Hrvatska poljoprivredna komora i poljoprivredne udruge potpisati Sporazum kojim je omogućeno slijedeće:

  • zajednički nastupati prema Ministarstvu poljoprivrede u interesu promoviranja vrijednosti udruga, saveza, zadruga i proizvođača iz poljoprivrednog sektora,
  • zajednički sudjelovati u radu sektorskih odbora Hrvatske poljoprivredne komore,
  • zajednički sudjelovati u radu povjerenstava koja imenuje Ministarstvo poljoprivrede, a HPK je obvezan član,
  • zajednički organizirati edukacije iz djelokruga rada Hrvatske poljoprivredne komore,
  • zajednički nastupati i sudjelovati u izravnim pregovorima s Ministarstvom poljoprivrede o pitanjima koja su izravno povezana s djelatnošću i radom udruga, saveza, zadruga,
  • zajednički sudjelovati u radu u radu stručnih odbora organizacije COPA-COGECA, vodećeg udruženja poljoprivrednika i njihovih zadruga unutar Europske unije,
  • zajednički organizirati stručne skupove prema potrebi,
  • zajednički nastupati prema državnim institucijama u definiranju programa i projekata od zajedničkog interesa,
  • zajednički nastupati prema kompatibilnim stručnim udrugama i međunarodnim profesionalnim udrugama koje žele ostvarivati suradnju s Hrvatskom poljoprivrednom komorom.

Zajedničkom sastanku su nazočili i sudjelovali u radu: Antun Laslo (Udruga OPG-a Život), Antun Vrakić (HPK), Dalibor Georgievski (Udruga konzultanata za ruralni razvoj), Damir Begić (Koordinacija seljačkih udruga Požeško-slavonske županije), Dragutin Dukić (Koordinacija Slavonije i Baranje), Hrvoje Gregurić (Zajednica udruga hrvatskih povrćara), Katarina Blagojević (Hump Agro), Mato Brlošić (HPK), Mato Mlinarić (nezavisni seljaci Hrvatske), Miroslav Kovač (Udruga OPG-a Život), Petar Pranjić (Udruga poljoprivrednika Baranjska brazda), Stjepan Kunovec (Udruga poljoprivrednih proizvođača središnje Hrvatske), Stjepan Zorić (Klaster Slavonska jabuka), Toni Raič (Udruga za tov i uzgoj junadi - Baby Beef), Vedrana Stecca (Hrvatski centar za zadružno poduzetništvo).

Foto: Hrvatska poljoprivredna komora


Fotoprilog


Tagovi

HPK Udruge Sporazum Zakon

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tisuće španjolskih poljoprivrednika prosvjedovalo u Madridu: Guše nas pravila ZPP-a

Tisuće španjolskih poljoprivrednika i jučer su, 17. ožujka, prosvjedovali u središtu Madrida.  Kako piše dw.com, u centar glavnog grada stigli su sa stotinama traktora, z...

Više [+]