Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Reforma izravnih plaćanja
  • 02.07.2014. 09:20

Poljoprivredna gospodarstva jedini su izlaz iz krize

Upravo je potpora dohotku manje konkurentnim gospodarstvima temeljno europsko načelo izravnih plaćanja. Stoga iz Udruge Život predlažu model izravnih plaćanja kojim bi se novac više dispergirao, što bi rezultiralo povećanjem proizvodnje.

Foto: depositphotos.com, romrodinka Foto
  • 528
  • 32
  • 0

Udruga obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava Život, potaknuta trenutnom reformom poljoprivredne politike EU, na nedavno održanom Okruglom stolu ukazala je na važnost odluka koje će se reformom utvrditi. Naime, sve što ovih dana bude prihvaćeno, postat će sastavni dio poljoprivredne politike idućih sedam godina. Miroslav Kovač, tajnik Udruge Život ukazao je pritom na problematiku dodjele izravnih potpora koja trenutno mori našu poljoprivredu: "Republika Hrvatska ima najkoncentriraniji i najneravnomjerniji raspored potpora izravnih plaćanja. Kada se kaže da je dodjela potpora koncentrirana, onda se misli na činjenicu da mali dio korisnika dobiva veliki dio potpora, odnosno novca iz EU omotnice." Kovač smatra da je upravo socijalno neosjetljiva te ekonomski neisplativa politika dovela do gašenja velikog broja poljoprivrednih gospodarstava.

Iako katastrofalnim podacima o padu dohotka u poljoprivredi za 30 posto, kao i padu BDP-a u poljoprivredi za 25 posto raspolažu i nadležne institucije, čini se da još uvijek nemaju dovoljno sluha i nisu spremne za promjene. Stoga u Udruzi smatraju da su upravo oni dužni ukazati na važnost promjene trenutne situacije u RH, a jedini je izlaz iz krize ulaganje u poljoprivredna gospodarstva. Upravo je potpora dohotku manje konkurentnim gospodarstvima temeljno europsko načelo izravnih plaćanja. Stoga iz Udruge Život predlažu model izravnih plaćanja kojim bi se novac više dispergirao, što bi rezultiralo povećanjem proizvodnje. Predsjednik Udruge, Antun Laslo, navodi da će tražiti da u Saborsku proceduru uđe nekoliko točaka, koje smatraju najvažnijima za razvoj hrvatskih OPG-a. Povećanje izravnih plaćanja, stopostotno poticanje malih gospodarstava do 30 ha i ulaganje u mljekarsku proizvodnju, samo su neki od prijedloga.

Mala gospodarstva – temelj poljoprivredne politike EU

Predsjednica Odbora za regionalni razvoj i fondove EU, Dragica Zgrebec, navodi da je 2014. godina prva cjelovita godina koju RH provodi kao članica Europske unije i tek sada ulazimo u pravu primjenu Zajedničke poljoprivredne politike. Trenutno je u tijeku javna rasprava vezana za izravna plaćanja, prilikom čega je i Ministarstvo poljoprivrede izašlo sa svojim prijedlogom. Jasno je da se poljoprivrednici u Hrvatskoj moraju više udruživati, a samo će se zajedničkim dijalogom doći do objektivnog rješenja.

Miroslav Kovač pozornost je skrenuo i na činjenicu da su upravo obiteljska gospodarstva temelj poljoprivrede Europske unije, a ovih je dana na stolu u Europskoj Komisiji deklaracija o pomoći malim poljoprivrednim gospodarstvima, gdje se pokušava što više uložiti upravo u takva gospodarstva te što više pojednostaviti život na selu i u poljoprivredi. Domaća je poljoprivreda, s druge strane, lošom politikom zadnjih godina izgubila velik broj gospodarstava, stoga Udruga jednim od prioriteta razvoja poljoprivrede smatra i poticanje mladih članova gospodarstava koji su se odlučili nastaviti baviti poljoprivrednom djelatnošću na obiteljskim gospodarstvima svojih roditelja, zaključio je predsjednik Udruge Antun Laslo.

Foto: depositphotos.com, romrodinka

Foto: depositphotos.com


Tagovi

Udruga Život Reforma poljoprivredne politike Miroslav Kovač Izravne potpore Obiteljska poljoprivredna gospodarstva Antun Laslo Saborska procedura Mala gospodarstva Dragica Zgrebec Zajednička poljoprivredna politika Odbor za regionalni razvoj i f


Partner

Osječka televizija

Sv.L.B.Mandića bb, Osijek, Hrvatska
tel: (031) 400 - 000, e-mail: marketing@ostv.hr web: http://www.osjecka.com

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer