Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pomoć poljoprivrednicima
  • 04.09.2014. 18:45

Poljoprivredi BiH potrebna je sanacija!

Poljoprivrednici na području BiH, stradali u ovogodišnjim poplavama upozorili su na alarmantnu situaciju u kojoj se nalaze i pozvali vlasti da im pomognu.

Foto: freedigitalphotos.net
  • 204
  • 15
  • 0

Prije nekoliko mjeseci, poplavljena područja bila su u fokusu javnosti. Katastrofalne poplave koje su pogodile regiju, uzrokovale su ogromne štete, a obećanja o pomoći stizala su sa svih strana. Ipak, danas, nekoliko mjeseci poslije, čini se da se stvari nisu daleko odmakle.

Poljoprivrednici u BiH bore se sa istim problemima kao i njihove kolege u Hrvatskoj. Upozorili su na iznimno lošu situaciju u kojoj se nalaze te pozvali vlasti da im pomognu kako bi mogli nastaviti dalje sa radom.

Procjenjuje se da su samo na području Prijedora, poljoprivredni proizvođači pretrpjeli štete veće od 3,5 milijuna KM. Direktna šteta na poljoprivrednom zemljištu u tom kraju procijenjena je na 1,6 milijuna KM, stradanja stočnog fonda dosegnula su gotovo 13.000 KM, a oštećenja voćnjaka veća su od 37.000 KM. Velika šteta nastala je i u obrtnim sredstvima i poljoprivrednoj opremi i ona iznosi oko 2 milijuna KM. Osim toga, nepovoljni vremenski uvjeti uzrokovali su dodatne štete na voćnjacima koje su procijenjene na 1,5 milijuna KM.

U ovom trenutku, poljoprivrednici trebaju maksimalnu pomoć kako bi što prije vratili u funkciju svoja zemljišta, voćnjake, plastenike jer svima je u interesu da se proizvodnja ponovno pokrene. Činjenica da je mnogima u poplavama stradala i mehanizacija, samo dodatno otežava situaciju jer proces saniranja takvih šteta zahtijeva druže vrijeme, a upravo je vrijeme ono što ovim poljoprivrednicima sada ne ide "na ruku". Obećanja za pomoć ima, sada ostaje samo da se vidi koliko će njih biti realizirano i kada.

Foto: freedigitalphotos.net


Tagovi

Poplavljena područja Poljoprivrednici Prijedor Obrtna sredstva Voćnjaci Mehanizacija Stočni fond

Da li u BIH nedjeljom i državnim praznicima zabraniti radove koji remete javni red i mir?

29


Glasova: 10

Da 34,5%

Glasova: 14

Ne 48,3%

Glasova: 5

Ne zanima me ni rad ni nedjelja 17,2%

Pregled ankete

Pregled ankete