Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvođačke cijene
  • 19.05.2015. 11:50

Poljoprivreda u deflaciji!?

Najveći pad cijena kod poljoprivrednih proizvoda u prvom tromjesečju ove godine, u odnosu na prošlu, zabilježen je kod krumpira, industrijskog bilja i mlijeka.

Foto: depositphotos.com,
  • 679
  • 130
  • 0

Proizvođačke cijene poljoprivrednih proizvoda i inputa proizvodnje pale su u prvom tromjesečju 2015. godine u odnosu na isto razdoblje 2014. godine, pokazuje najnovije izvješće Državnog zavoda za statistiku. U odnosu na baznu 2010. godinu, indeksi cijena su rasli.

Krumpirov indeks pao za 27,8%

Prosječne proizvođačke cijene poljoprivrednih proizvoda u prvom tromjesečju 2015. u usporedbi s 2010. više su za 8,6%, a u usporedbi s istim razdobljem 2014. niže su za 3,8%. Na pad cijena na godišnjoj razini više su utjecali stočni proizvodi nego oni biljni jer su cijene biljnih proizvoda više za 6,6% u odnosu na 2010., a u odnosu na isto tromjesečje 2014. za 3,1%. Na ovaj porast najviše su utjecale cijene povrća i voća u čijim grupama većina proizvoda bilježi rast cijena.

Najveći pad cijena kod poljoprivrednih proizvoda u prvom tromjesečju ove godine, u odnosu na prošlu, zabilježen je kod krumpira, industrijskog bilja i mlijeka. Proizvođačka cijena krumpira je pala za 27,8%, industrijskog bilja za 21,4%, a mlijeka za 11,3%.

Cijene stoke, peradi i stočnih proizvoda porasle su u odnosu na 2010. za 9,6%, dok su u odnosu na isto razdoblje prošle godine niže za 6,6%. Na godišnjoj razini pale su i cijene žive stoke (za 4,1%) i cijene stočnih proizvoda (za 10,1%), na što su najviše utjecale cijene svinja i kravljeg mlijeka koji imaju velik udio u stočnoj proizvodnji.

Cijene energije niže za 23,5%

Cijene dobara i usluga za tekuću uporabu (input I) u prvom tromjesečju 2015. u odnosu na 2010. porasle su za 5,5%, a u usporedbi s istim tromjesečjem 2014. pale su za 8,6% na što je utjecao pad cijena većine dobara za poljoprivrednu proizvodnju. Analiza inputa pokazuje kako su cijene većine njih pale u prvom tromjesečju ove godine u odnosu na prošlu. Cijene energije i maziva pale su za 23,5%, sjemena i sadnog materijala za 13,3%, a gnojiva za 7,3%.

Pojava pada cijena znak je pojačan oprez nad hrvatskom poljoprivredom. Ako se ovaj trend nastavi, prijeti nam ulazak u deflaciju. Ona za posljedicu može imati pad potrošnje, porasta nezaposlenosti i produbljivanja gospodarske krize. Ekonomski stručnjaci izražavaju bojazan od deflacije jer bi njena pojava mogla još više otežati izlazak gospodarstva iz recesije.

Cijena maslinovog ulja je početkom 2015. godine u odnosu na 2014. veća za 29,5%. Ovu reackiju tržišta bilo je za očekivati s obzirom na katastrofanu prošlogodišnju berbu i osjetan pad dostupnih kolićina maslinovog ulja. Lani je u Hrvatskoj ubrano 8.840 tona maslina, dok je ta količina prije dvije godine bila 29.150 tona, podaci su Poljoprivredne savjetodavne službe koji su izneseni na ovogodišnjem Noćnjaku.

Foto: depositphotos.com, @fotokate


Povezana biljna vrsta

Krumpir

Krumpir

Sinonim: krompir | Engleski naziv: Potato | Latinski naziv: Solanum tuberosum L.

Krumpir je višegodišnja zeljasta biljka. Potječe iz peruanskih Anda u kojima se uzgajao i prije 8 000 godina. U Europu su ga donijeli španjolski istraživači u 16. stoljeću i... Više [+]

Tagovi

Proizvođačke cijene Deflacija Krumpir Industrijsko bilje Pad cijena Mlijeko Cijene stoke Stočni proizvodi Sjemenski materijal Indekd cijena Kriza Gnojivo Energija


Autor

Ante Vidović

Više [+]

Novinarstvom se bavi 16 godina, a redovni je član HND i član je Zbora agrarnih novinara. Prati aktualna zbivanja u poljoprivredi, a najviše ga zanimaju teme vezane za maslinarstvo, ribarstvo i pčelarstvo.