Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda Španjolske
  • 20.06.2016. 07:30

Poljoprivreda Španjolske uzor eko proizvodnje!

Španjolska proizvodi više maslinova ulja od Italije, izvozi više vina od Francuske, a proizvodnja organskog voća i povrća brzo sustiže i sjevernoeuropske zemlje. Druga je u EU po ekološkim površinama!

  • 3.360
  • 114
  • 0

Zbog relativne propasti poljoprivrede Španjolske od 1960.-tih, ruralna populacija u toj zemlji se smanjila s obzirom na zapadnoeuropske susjede, a mnogo je farmi nestalo.

Kada je veličina postala važna

Otkako se pridružila Europskoj ekonomskoj zajednici - EEC još 1986. Španjolska je slijedila europsku politiku. Rezultat toga je bio prestanak uzgoja vinove loze i proizvodnje mlijeka u malim količinama, kakva je dotad bila praksa. Veličina je za španjolske poljoprivrednika tada zaista postala važna. Od 1990.-tih je godina količina poljoprivrednog zemljišta, posebno onog posvećenog organskoj poljoprivredi, porasla kroz irigaciju i konverziju neobrađene zemlje.

Oranice pod ječmom i pšenicom

Tri četvrtine španjolske proizvodnje, gledajući prema vrijednosti, čini povrće, voće i žitarice. Ječam i pšenica su glavne žitarice u Španjolskoj. U Kataloniji se uzgaja i riža, a kukuruz je karakterističan za sjeverni dio zemlje. Tu su i pamuk, duhan, šećerna repa, masline na jugu te leguminoze (grah, leća, slanutak). 38% španjolskog poljoprivrednog zemljišta čine oranice, 14% su pašnjaci i 32% čine šume. Uzgoj voća također je značajan, a posebno limuna i naranče koji su simbol Valencije. Tu su i jabuke, breskve, banane, kruške, smokve i šljive. Španjolska proizvodi i dosta rajčice, luka i krumpira te bademe.

Broj 1 izvoznik naranči i mandarina

Kako je Španjolska jedan od svjetskih proizvođača grožđa, uzgoj vinove loze je do značajne važnosti. Svinjetina je najvažniji mesni proizvod Španjolske, a slijedi ju perad, govedina i janjetina. Španjolska je već dugo vremena vodeći zapadnoeuropski izvoznik naranči i mandarina, a od 80.-tih godina proizvodi ih 3 milijuna tona godišnje. Španjolski uzgajivači limuna su koncentrirani u mediteranskoj regiji, a površine se navodnjavaju.

Šume prekrivaju trećinu Španjolske

Šume, iako prekrivaju trećinu površine zemlje, čine samo mali dio poljoprivredne proizvodnje. Važni šumarski proizvodi su pluto, eukaliptus, hrast, bor i topola. Zbog stoljeća erozije, sakupljanja drva za ogrjev i stvaranja pašnjaka na nekad šumskim površinama, dosta je šuma nestalo. Pošumljavanje koje je započelo 1940.-tih još uvijek traje.

Riblji sektor nekad je činio velik dio BDP-a

Španjolska je dugo vremena imala razvijenu industriju ribe zbog svojih prirodnih bogatstava. Komerijalne riblje flote zaratile su s ostalim zemljama, posebno s Marokom i Kanadom jer su španjolski ribari često lovili izvan svojih granica. Izlov se 80.-tih i 90.-tih smanjio, ali riblji sektor činio je još uvijek 1% BDP-a, a riba je ostala važan dio prehrane Španjolaca. Kao alternativa, riba se uzgaja diljem obale.

Španjolska poljoprivreda u brojkama

  • 54%, ili 25.600.000 ha zemljišta u Španjolskoj je posvećeno poljoprivredi.
  • Poljoprivreda generira 3% bogatstva Španjolske (BDP) te zapošljava 6.4% radnog stanovništva (720.000)
  • Postoji 1.210.,000 farmi, a 4% njih pokriva više od 100 ha
  • Prosječna veličina španjolske farme je 21 ha
  • Prosječna veličina gospodarstva koje uzgaja žitarice je 40 ha
  • Prosječna veličina gospodarstva koje uzgaja povrće je 6 ha
  • 27% zemljišta je u zakupu

Španjolska se ističe eko uzgojem

Španjolska proizvodi više maslinova ulja od Italije, izvozi više vina od Francuske, a proizvodnja organskog voća i povrća brzo sustiže i sjevernoeuropske zemlje. Španjolska je druga u Europi i osma u svijetu po ekološkim površinama, dok se čak 80% proizvodnje izvozi većinom u Njemačku, Nizozemsku, Francusku i Veliku Britaniju posebno u zimskim mjesecima.

Organski proizvodi se u Španjolskoj pretjerano ne kupuju i čine samo 1% potrošnje pa je Ministarstvo poljoprivrede lansiralo kampanju koja ima za cilj osvijestiti potrošače o organskoj hrani. Poljoprivreda čini 2.7% španjolske ekonomije, što je s obzirom na prije četiri godine, za jednu trećinu manje. Prosječan španjolski poljoprivrednik ima 55 godina.

Ministarstvo poljoprivrede procjenjuje da će Španjolska morati osigurati milijun hektara zemljišta za proizvodnju žitarica i uljarica za proizvodnju biogoriva, ako želi postati samodostatna.


Tagovi

Poljoprivreda Španjolske Španjolska


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]